Otwieram wypożyczalnię-jakie motocykle?
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Otwieram wypożyczalnię-jakie motocykle?
Hejka
Na wiosnę otwieram wypożyczalnie motocykli. Jeśli możecie to doradźcie jakie wg was motocykle byłyby chętnie wypożyczane. Chcę kupić na początek 4-5 motocykli i wydać na nie ok 100-120 tys. Ze względu na wymogi ubezpieczenia AC muszą to być w miarę nowe motocykle tak do 7 lat. Proszę również o wasze uwagi, propozycje na temat:
-czy wypożyczać również kaski itp.,
-czy oferować możliwość przechowania motocykla jeśli ktoś chce przyjechać swoim,
-jakie widzicie zagrożenia dla takiej działalności,
-czy robić ograniczenia co do wieku i długości posiadania prawa jazdy itp.
Z niecierpliwością czekam na opinie.
Pozdrawiam
Kasia
Na wiosnę otwieram wypożyczalnie motocykli. Jeśli możecie to doradźcie jakie wg was motocykle byłyby chętnie wypożyczane. Chcę kupić na początek 4-5 motocykli i wydać na nie ok 100-120 tys. Ze względu na wymogi ubezpieczenia AC muszą to być w miarę nowe motocykle tak do 7 lat. Proszę również o wasze uwagi, propozycje na temat:
-czy wypożyczać również kaski itp.,
-czy oferować możliwość przechowania motocykla jeśli ktoś chce przyjechać swoim,
-jakie widzicie zagrożenia dla takiej działalności,
-czy robić ograniczenia co do wieku i długości posiadania prawa jazdy itp.
Z niecierpliwością czekam na opinie.
Pozdrawiam
Kasia
- ki99
- Świeżak
Do do pierwszego pytania, sądzę że jakiś supersport i turystyk
Kask też sądzę że trzeba wypożyczać bo nie wszyscy mają.
Motory możesz przechowywać za opłatą
Mało jest wypożyczalni motocykli. Zagrożenie, tylko jedno brak chętnych
Ograniczenia, hmm jak ci wsiądzie na takiego supersporta klasy np 600 laik co ma miesiąc prawko i niczym nie jeździł, może być lipa
Kask też sądzę że trzeba wypożyczać bo nie wszyscy mają.
Motory możesz przechowywać za opłatą
Mało jest wypożyczalni motocykli. Zagrożenie, tylko jedno brak chętnych
Ograniczenia, hmm jak ci wsiądzie na takiego supersporta klasy np 600 laik co ma miesiąc prawko i niczym nie jeździł, może być lipa
nsr>zzr>zx6r>r6>cbr f4i?
-
Dandi93 - Bywalec
C-bool napisał(a):Kasiu zrezygnuj z tego biznesu jak o tym nie masz pojęcia i się nas pytasz...
Sądząc po ilości wypożyczalni motocykli jakie można znaleźć w internecie (5-6 w całej Polsce) niewiele jest osób które się na tym znają. Wg mnie to biznes który może się udać a zapytanie o opinię doświadczonych motocyklistów to moim zdaniem dobry pomysł.
- ki99
- Świeżak
zależy w jakim rejonie Polski.
Znajomy pracował w wypożyczalni quadów i trochę mówił jak to jest.
To idzie w ten sposób że np: wypożyczysz moto na dobę czy na godzinę, tam gdzie kumpel pracował to np za wypożyczenie quada np: "chinola 300" brali 70zł za godz a np za Yamahe Raptora 660 300zł na godz.
Chętnych było jak na lekarstwo (interes mieli 1,5 roku)
Ale ja nie o tym
Wiadomo że ktoś kogo stać na motocykl to go nie wypożycza, tylko wypożyczają ludzie których nie stać na zakup i utrzymanie motocykla, a wypożyczają przeważnie młodziki żeby zaszpanować przed dziewczyną itd.
Wiadomo że nie będziesz mógł żądać od ludzi zabezpieczenia majątkowego w zamian za wypożyczenie motocykla, ponieważ nikt kto ma kasę raczej nie wypożycza tylko kupuje.
Schody sie mogą zaczać jak np taki 18-nastolatek który jest np: bezrobotny i bez dochodów finansowych wypożyczy rozbije motocykl z własnej winy i ubezpieczalnia nioe wypłaci ci kasy. Gościowi co wypożyczy będziesz mógł założyć sprawę ale i tak nic od niego nie wyegzekfujesz.
Moim zdaniem to kiepski pomysł na taki interes zależy jeszcze gdzie?
Znajomy pracował w wypożyczalni quadów i trochę mówił jak to jest.
To idzie w ten sposób że np: wypożyczysz moto na dobę czy na godzinę, tam gdzie kumpel pracował to np za wypożyczenie quada np: "chinola 300" brali 70zł za godz a np za Yamahe Raptora 660 300zł na godz.
Chętnych było jak na lekarstwo (interes mieli 1,5 roku)
Ale ja nie o tym
Wiadomo że ktoś kogo stać na motocykl to go nie wypożycza, tylko wypożyczają ludzie których nie stać na zakup i utrzymanie motocykla, a wypożyczają przeważnie młodziki żeby zaszpanować przed dziewczyną itd.
Wiadomo że nie będziesz mógł żądać od ludzi zabezpieczenia majątkowego w zamian za wypożyczenie motocykla, ponieważ nikt kto ma kasę raczej nie wypożycza tylko kupuje.
Schody sie mogą zaczać jak np taki 18-nastolatek który jest np: bezrobotny i bez dochodów finansowych wypożyczy rozbije motocykl z własnej winy i ubezpieczalnia nioe wypłaci ci kasy. Gościowi co wypożyczy będziesz mógł założyć sprawę ale i tak nic od niego nie wyegzekfujesz.
Moim zdaniem to kiepski pomysł na taki interes zależy jeszcze gdzie?
- dolek
- Świeżak
Wydaje mi się, że te motocykle powinny być ubezpieczone od wypadków tak jak to jest w "L"kach, czyli ktoś rozbije motocykl, to wypożyczalnia i tak dostaje kase..
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
-
C-bool - Mieszkaniec forum
Zastanawiałaś się kto by wypożyczał motocykle? Pewnie młodzi ludzie, którzy nie mają jeszcze własnego motocykla i będą chcieli pojeździć, żeby zobaczyć jak to jest na czymś większym niż 250 na egzaminie lub łepki, które będą chciały poszpanować i po zapi.....ć. Doświadczeni motocykliści,umiejący jeździć raczej wolą własnego sprawdzonego sprzęta. Ludzi z doświadczeniem, którzy wypożyczą żeby spokojnie pojeździć czy wybrać się takim motocyklem na wycieczkę będzie raczej nie wiele.
Najlepiej zrób ankietę. Zapytaj w niej czy za xx pln wypożyczyli by motocykl, jeśli tak to jaki, w jakim są wieku, jak długo jeżdżą, w jakim celu by go wypożyczyli.
Gdybyś miała dobrego, dużego i wygodnego turystyka to może i ja bym się skusił(dziewczyna nie wytrzymuje dłuższych podróży na moim sporcie
).
Do tego proponuję jakiegoś supersporta. Jednak najlepiej żebyś wtedy sprawdziła chętnego na taki motocykl pod względem techniki a nie długością posiadania prawa jazdy.
I cross/ enduro też by się przydało.
Najlepiej zrób ankietę. Zapytaj w niej czy za xx pln wypożyczyli by motocykl, jeśli tak to jaki, w jakim są wieku, jak długo jeżdżą, w jakim celu by go wypożyczyli.
Gdybyś miała dobrego, dużego i wygodnego turystyka to może i ja bym się skusił(dziewczyna nie wytrzymuje dłuższych podróży na moim sporcie

Do tego proponuję jakiegoś supersporta. Jednak najlepiej żebyś wtedy sprawdziła chętnego na taki motocykl pod względem techniki a nie długością posiadania prawa jazdy.
I cross/ enduro też by się przydało.
Ostatnio edytowano 18/10/2009, 13:49 przez grzybek124, łącznie edytowano 1 raz
FZR 1000
-
grzybek124 - Świeżak
C-bool napisał(a):Wydaje mi się, że te motocykle powinny być ubezpieczone od wypadków tak jak to jest w "L"kach, czyli ktoś rozbije motocykl, to wypożyczalnia i tak dostaje kase..
Motocykle będą miały pełen pakiet OC/AC/NW wykupowany specjalnie dla pojazdów pod wynajem. Jest on droższy od standardowego ale nie zastanawiałabym się w ogóle nad wypożyczalnia bez takiego ubezpieczenia. Ze względu na warunki tego ubezpieczenia motocykle będą miały co najwyżej 7-8 lat.
- ki99
- Świeżak
majac tyle kasy zainwestuj lepiej w cos innego ziemia albo mieszkanie pod wynajem. Chyba że lubisz sie użerać z ludźmi. Ale jak pytałaś to odpowiem. Najlepiej przeprowadzic ankiete gdzie i w jakim celu ktos bedzie wypozyczał. Jak w wiekszosci na miasto to kup wersje N np Suzuki SV dosc tanie i młode rocznikowo ,Fazera cos z klasy 500 CBF Horneta np. Jeżeli turystyka przważa to Napewno Fazer bedzie uniwersalny może HONDA DEAUVILLE 650 i moze jakiegos sporta to np gsx
- soczi666
- Świeżak
Ja bym od razu odrzucił pomyśl ze super sportami. Na 100% wypożyczali by je młodzi niedoświadczeni ludzie. Prawda jest taka, że jak ktoś umie ogarnąć super sporta to raczej musiał wcześniej jeździć na czymś poważniejszym, więc powinien mieć kasę na kupno i utrzymanie własnego motocykla.
Za granicą w wypożyczalniach najwięcej jest GS'ów 500. Moim zdaniem lepiej właśnie pomyśleć nad tego typu motocyklami.
Skutery w Polsce też się sprawdzają w wypożyczalniach.
Za granicą w wypożyczalniach najwięcej jest GS'ów 500. Moim zdaniem lepiej właśnie pomyśleć nad tego typu motocyklami.
Skutery w Polsce też się sprawdzają w wypożyczalniach.
-
Frugos - Bywalec
grzybek124 napisał(a):Zastanawiałaś się kto by wypożyczał motocykle? .....
Myślałam o tym i widzę kilka grup potencjalnych klientów:
1. Osoby które szukają pierwszego motocykla i zastanawiają się jaki wybrać.
2. Osoby które chcą zmienić motocykl na większy.
3. Tacy jak ty - czyli chcieliby pojeździć innym typem motocykla.
4. Turyści którzy chcieliby pojeździć - chociaż w Bydgoszczy to trochę mało turystów:(
5. I po prostu ci którzy chcieliby spróbować czegoś większego:)
- ki99
- Świeżak
ki99 napisał(a):grzybek124 napisał(a):Zastanawiałaś się kto by wypożyczał motocykle? .....
Myślałam o tym i widzę kilka grup potencjalnych klientów:
1. Osoby które szukają pierwszego motocykla i zastanawiają się jaki wybrać.
2. Osoby które chcą zmienić motocykl na większy.
3. Tacy jak ty - czyli chcieliby pojeździć innym typem motocykla.
4. Turyści którzy chcieliby pojeździć - chociaż w Bydgoszczy to trochę mało turystów:(
5. I po prostu ci którzy chcieliby spróbować czegoś większego:)
To wszystko można chyba w salonie danej marki załatwić w ramach jazdy próbnej?
- troskliwy
- Świeżak
z tym że Kasiu ludzie nie będą wypożyczać motocykla w celu zobaczenia jak się na inny jezdzi niż posiadają i w celu turystycznym.
Ja oczywiście nie należę do ludzi którzy bedą cie zniechecac.
Tylko prawda jest taka że taki interes może wypalić i może nie wypalić.
Jeżeli wypali to będziesz na pewno z tego dobre pieniądze czesać, jeżeli nie to będziesz trochę do tyłu... Czy warto spróbowac ??? Pewnie że tak oczywiście nie pchaj sie od razu w motocykle typu R1 08r , Gold Wing bo to nie ma sensu od razu kupować nowych motocykli tylko dopiero w miare zainteresowania klientów.
Każdy biznes łączy się z ryzykiem, a bez ryzyka nie ma nic... Taka jest prawda, takie jest moje zdanie.
Ja oczywiście nie należę do ludzi którzy bedą cie zniechecac.
Tylko prawda jest taka że taki interes może wypalić i może nie wypalić.
Jeżeli wypali to będziesz na pewno z tego dobre pieniądze czesać, jeżeli nie to będziesz trochę do tyłu... Czy warto spróbowac ??? Pewnie że tak oczywiście nie pchaj sie od razu w motocykle typu R1 08r , Gold Wing bo to nie ma sensu od razu kupować nowych motocykli tylko dopiero w miare zainteresowania klientów.
Każdy biznes łączy się z ryzykiem, a bez ryzyka nie ma nic... Taka jest prawda, takie jest moje zdanie.
- dolek
- Świeżak
Ja to bym widział raczej jako połączenie wypożyczalni samochodowej z motocyklową. W sensie poszukał partnera żeby się połączyć. No i raczej stawiał bym na dłuższe wypożyczenie typu 2-14 dni coś albo motocykl zastępczy w wypadku gdy np nasz jest u mechanika itp.
- troskliwy
- Świeżak
a po co komu cbf wypozyczac do turystyki na 7 dni za 2 kola tez tego nie widze predzej jakis dukat ot tak zeby zobaczyc jak tym sie jezdzi itp
Tl 1000r
Pieprze raperów psełdo gangsterów
prawdziwym wyzwaniem jest zakręt
Pieprze raperów psełdo gangsterów
prawdziwym wyzwaniem jest zakręt
-
Artur 666 - Bywalec
Zrób wypożyczalnie skuterów.
A jak chcesz motory to weź jakieś sporty i turystyki klasy 600''.
Wypożyczenie osobą powyżej 21 lat. + 2 lata prawko.
Przechowywanie dobra rzecz
A jak chcesz motory to weź jakieś sporty i turystyki klasy 600''.
Wypożyczenie osobą powyżej 21 lat. + 2 lata prawko.
Przechowywanie dobra rzecz

CBR - CustomBikeRobson
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
* CBR1200RR * Raptor+ R1 ENGINE(WIP)
-
Robson1903 - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3