Problem z oponami...
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Problem z oponami...
Witam wszystkich
Mam taki dylemat:(
ZużyÅ‚y mi sie przy motorku opony a miaÅ‚em przód 120/70-14”
i tyÅ‚ 120/70-14” i moje pytanie jest takie,czy jak bym chciaÅ‚ zaÅ‚ożyć z tylu oponÄ™ 160/60-14 cali a z przodu zostawić to mogÄ™ mieć jakiÅ› problemy podczas jazdy?czy inaczej bÄ™dzie sie zachowywaÅ‚ na jezdni?
Pozdrawiam
Mam taki dylemat:(
ZużyÅ‚y mi sie przy motorku opony a miaÅ‚em przód 120/70-14”
i tyÅ‚ 120/70-14” i moje pytanie jest takie,czy jak bym chciaÅ‚ zaÅ‚ożyć z tylu oponÄ™ 160/60-14 cali a z przodu zostawić to mogÄ™ mieć jakiÅ› problemy podczas jazdy?czy inaczej bÄ™dzie sie zachowywaÅ‚ na jezdni?
Pozdrawiam
-
mastero33 - Bywalec
-
palgumeniedusze - Stały bywalec
Re: Problem z oponami...
mastero33 napisał(a):czy inaczej będzie sie zachowywał na jezdni?
Tego akurat możesz być pewny. Rób jak palgumeniedusze pisze i nie bądź jajkiem mądrzejszym od kury.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
-
Grubas - VIP Åšcigacz.pl
Podepnę sie pod temat. Jakie opony polecicie do ER 5 do jazdy po mieście ??? Z punktu A do punktu B
-
barti - Świeżak
tak wepchnij tam opone od stara. Jakbyś pomyślał to byś się zorientował że felga się nie rozciągnie i ta opona będzie miała "cudowny" kształt. Jednak jak to mówią coniektórzy muszą nadrabiać szerokimi oponami 

<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
-
barti - Świeżak
senekkorzenna napisał(a):mar tobie to dział żartów pomylił się z mechaniką,a swoją drogą to każda felga jest przystosowana do przyjęcia trzech rozmiarów szerszych.
pozdrawiam
widzisz zeby to było w dziale mechanika?

pozatym chciałbym zobaczyć opone 160 na feldze na której wcześniej była opona 120. Ile cali ma taka felga? stanowcza zbyt mało, przeskok jest zaczepisty. Ale co tam jak cyrk nie przyjeżdża do miasta to trzeba samemu robić baloniki.
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
Dobra pomińmy temat czy opona wejdzie na felge tylko jak to jest z szerszym (niż oryginalnym) kapciem podczas wchodzenia w zakręt bo słyszałem że tu pojawia się problem. Jak szukałem opony do swojego na allegro (seryjnie 140) i wpisywałem nazwe moto to pojawiały sie oponki szerokie na 160 i spotykałem w necie że zephyry 550 też na takich śmigają
Zephyr 550 "RUDA SUKA"
-
pol3k - Świeżak
jak już to 185/85/15 (jakoś bardzo wysoki profil będzie)
powiem tak średnica wynosi:
185/85/15 - 31,45cm + 15"
205/65/15- 26,65cm +15"
w tych wynikach cale sprowadzisz do centymetrów, dodasz, pomnożysz razy pi i wyjdzie Ci obwód.
ale tutaj nie chodzi obwód, obwód to tam kij pies, najwyżej licznik będzie Ci źle pokazywał.
Tutaj chodzi o kształt opony załóż to załóż że opona orginalna to coś takiego: (__) a ta większa to (___)
i załóż jedną a drugą na felge taką |--| ta druga mocno zmieni kształt prawda?
a jak chcesz założyć większą opone na felge, to sprawdź najpierw jaki rozmiar ma ta felga w calach (ale nie w osi pionowej, tylko w poziomej) i potem znajdź czy gdzieś montowali takie opony na takich felgach. Przeskok o jeden numer jest całkiem możliwy, bo to co podał autor tematy że z 120 na 160 to jest abstrakcja.
powiem tak średnica wynosi:
185/85/15 - 31,45cm + 15"
205/65/15- 26,65cm +15"
w tych wynikach cale sprowadzisz do centymetrów, dodasz, pomnożysz razy pi i wyjdzie Ci obwód.
ale tutaj nie chodzi obwód, obwód to tam kij pies, najwyżej licznik będzie Ci źle pokazywał.
Tutaj chodzi o kształt opony załóż to załóż że opona orginalna to coś takiego: (__) a ta większa to (___)
i załóż jedną a drugą na felge taką |--| ta druga mocno zmieni kształt prawda?
a jak chcesz założyć większą opone na felge, to sprawdź najpierw jaki rozmiar ma ta felga w calach (ale nie w osi pionowej, tylko w poziomej) i potem znajdź czy gdzieś montowali takie opony na takich felgach. Przeskok o jeden numer jest całkiem możliwy, bo to co podał autor tematy że z 120 na 160 to jest abstrakcja.
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
-
barti - Świeżak
senekkorzenna napisał(a):barti napisał(a):Podepnę sie pod temat. Jakie opony polecicie do ER 5 do jazdy po mieście ??? Z punktu A do punktu B
odpowiedź w takim wypadku zawsze jest prosta-takie same jakie masz założone,a jak przy drogie dla ciebie to firmy oferują tańsze.dość przystępne ceny ma shinko a bieżniki na prawdę nowoczesne.Mam ich folder z ofertą to nawet informacja na jaki przedział nawierzchni jaki bieżnik.Szukaj pod www.hartphp.com.plw wawie masz ich sklep ul.Przecławska 9 tel.3561855 do 57, a ich strona warszawa@hartphp.com.pl
pozdrawiam
dzwoniłem do nich, ale trzeba być ich klientem zęby dowiedzieć się czegokolwiek odnośnie ceny
-
barti - Świeżak
http://moto.allegro.pl/item316387287_19 ... atis_.html
Panowie co o tym sadzicie? Potrzebuje opony 190 na 929 glownie chodzi mi o w miare dobra przyczepnosc ale zarazem zeby nie uciekala w mgnieniu oka, jak narazie nie zamierzam moto wykorzystywac w 100 % na torze wiece super super mi nie bedzie potrzebna a wiemy ze takie super sie kleja ale gorzej z wytrzymaloscia, co sadzicie o metzeler m3 ? pozdrawiam i czekam na odp
Panowie co o tym sadzicie? Potrzebuje opony 190 na 929 glownie chodzi mi o w miare dobra przyczepnosc ale zarazem zeby nie uciekala w mgnieniu oka, jak narazie nie zamierzam moto wykorzystywac w 100 % na torze wiece super super mi nie bedzie potrzebna a wiemy ze takie super sie kleja ale gorzej z wytrzymaloscia, co sadzicie o metzeler m3 ? pozdrawiam i czekam na odp
929 dlaczego honda ? bo .... HONDA TO HONDA;D
- goOly19
- Świeżak
senekkorzenna napisał(a):barti napisał(a):senekkorzenna napisał(a):barti napisał(a):Podepnę sie pod temat. Jakie opony polecicie do ER 5 do jazdy po mieście ??? Z punktu A do punktu B
odpowiedź w takim wypadku zawsze jest prosta-takie same jakie masz założone,a jak przy drogie dla ciebie to firmy oferują tańsze.dość przystępne ceny ma shinko a bieżniki na prawdę nowoczesne.Mam ich folder z ofertą to nawet informacja na jaki przedział nawierzchni jaki bieżnik.Szukaj pod www.hartphp.com.plw wawie masz ich sklep ul.Przecławska 9 tel.3561855 do 57, a ich strona warszawa@hartphp.com.pl
pozdrawiam
dzwoniłem do nich, ale trzeba być ich klientem zęby dowiedzieć się czegokolwiek odnośnie ceny
Warszawa to duże miasto ale chyba nie problem podjechać do nich i już masz jasność,zresztą co ja cię będę uczył .
pozdrawiam
Tak się składa że pracuje, a korki w wawie są bardzo uciążliwe zęby gdzieś dojechać.
Ale bez nr klienta, bez działalność gospodarczej nic ci nie powiedzą.
Nie prowadzą sprzedaży detalicznej.
-
barti - Świeżak
osobiście jeździłem na zephyrze z założoną oponą 160 (maksymalna szerokość wg instrukcji to 140) i nie czułem żeby źle się prowadził, tylko profil miala troche bardziej okrągły i szybciej się dzięki temu zużywała, ale z drugiej strony jeżdże teraz kawą er-6f i ona przy oryginalnych oponach ma podobny profil... ale przeskok ze 120 na 160 to już jest trochę przegięcie....
-
Ryba - Świeżak
goOly19 napisał(a):http://moto.allegro.pl/item316387287_190_50_17_nowa_negocjacja_wysylka_gratis_.html
na bladego to bym Ci pilot roada nie polecał, to raczej turystyczna opona... chyba ze chcesz mieć częste uślizgi...

-
Ryba - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości