Przeróbka EGS 400 do turystyki ( ??adventure??)
• Strona 1 z 1
Przeróbka EGS 400 do turystyki ( ??adventure??)
Witam
Od razu chce przeprosić wszystkich których przeczytanie tytułu tematu zniesmaczyło/rozsmieszyło..
Do rzeczy. Zamierzam się do zmiany mojego EGSa 400 (taki jak tu http://www.motorcycledb.com/KTM_400_LC4 ... 1997/20445 ) na jakiś motorek ktorym można by wyjechać w troszke dalszą i asfaltową traske. Przeglądając allegro i inne strony kurcze jakoś nie potrafie znaleźć żadnego sensownego enduro-turystyka w moim budżecie ( sprzedaż EGSa za ok 4tyś +powiedzmy 2tys). Tak mi dzisiaj wpadła myśl czy kilka ( no właśnie-ile?) przeróbek pozwoliło by mi dalej cieszyć motorkiem i spełniać marzenia o wycieczkach- silniczek i podzespoły są w bdb stanie. Tak na szybko to myśle sobie czy np owiewki i siedzenie nie podeszły by z któregoś starszego Adventure, opony turystyczne, mniejsza zębatka na tył.. Co myślicie o takiej wizji??:)
Od razu chce przeprosić wszystkich których przeczytanie tytułu tematu zniesmaczyło/rozsmieszyło..

Do rzeczy. Zamierzam się do zmiany mojego EGSa 400 (taki jak tu http://www.motorcycledb.com/KTM_400_LC4 ... 1997/20445 ) na jakiś motorek ktorym można by wyjechać w troszke dalszą i asfaltową traske. Przeglądając allegro i inne strony kurcze jakoś nie potrafie znaleźć żadnego sensownego enduro-turystyka w moim budżecie ( sprzedaż EGSa za ok 4tyś +powiedzmy 2tys). Tak mi dzisiaj wpadła myśl czy kilka ( no właśnie-ile?) przeróbek pozwoliło by mi dalej cieszyć motorkiem i spełniać marzenia o wycieczkach- silniczek i podzespoły są w bdb stanie. Tak na szybko to myśle sobie czy np owiewki i siedzenie nie podeszły by z któregoś starszego Adventure, opony turystyczne, mniejsza zębatka na tył.. Co myślicie o takiej wizji??:)
- davcio2
- Świeżak
Na początek możesz poszukać na necie czy nie ma jakiś zdjęć przerobionego Twojego modelu do turystyki. Jak dla mnie to musisz oszacować co się bardziej opłaca czy wyposażenie Twojego moto w kufry itp. czy kupienie innego motocykla z wyposażeniem typowo do turystyki.
Jeśli chodzi o moje zdanie to ja np wybrałbym jakiś inny motocykl np XT 600
http://www.motogen.pl/gfx/motogen/pl/mo ... 27aaaa.jpg
Jeśli chodzi o moje zdanie to ja np wybrałbym jakiś inny motocykl np XT 600
http://www.motogen.pl/gfx/motogen/pl/mo ... 27aaaa.jpg
-
Mafinos - Świeżak
na pewno musiał byś jakieś dobre opony w trasę i w teren zapodać tak jak mówisz, założył bym jakieś sensowne przełożenie na zębatkach żeby z trasie móc lecieć bezproblemowo te 120-140km/h no i może jakąś owiewke/szybke na przód żeby trochę od wiatru chroniła i możesz sobie założyć większy bak od lc4 600 18-19l no i jakoś na tył umontować jakiś kufer i inne pierdoły i myślę że można cisnąć, szkoda że nie masz 600 ale i 400 daje rade
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
Wiesz 400 w terenie radziła sobie całkiem dobrze, wiadomo trasa to inna bajka ale myślę że na początek by wystarczyło.. Marzy mi sie jakiś Adventure/ transalp ale to niestety inny budżet.. Myślę też nad sprawą zawieszenia. Myślicie że takie turystyczne enduraki mają typowo twardsze zawieszenie? Jakie opony polecacie do takiej turystyki?
- davcio2
- Świeżak
to zależ jaki motor, bo widzisz ktm w endurakach mają zawieche prawie jak w crossach a znów inne enduraki mają twardą zawieche o małym skoku co sie nie nadaje w teren, tak że trzeba by mówić o konkretnym modelu motocykla.
Co do opon to ja bym wybrał heidenau enduro k60 - zarąbiste uniwersalne oponki
Co do opon to ja bym wybrał heidenau enduro k60 - zarąbiste uniwersalne oponki
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
smigałem taką 400stką i fajnie sie sprawdza, prędkosci przelotowe powinny byc wystarczające, zwłaszcza po zmianie przełożeń.
nie musisz nic bardzo kombinować, bo taki sprzęt juz istnieje. stara ADVłka
http://motosyberia.com/img/ktm_adventure_blue.jpg
mozna spoko kupic taki zestaw, i dopasować, jc zapraszam na forum ktmracing.fora.pl tam chłopaczki ogarniaja wszystko o lc4 i co niektórzy maja takie zestawy pewnie na zbyciu
nie musisz nic bardzo kombinować, bo taki sprzęt juz istnieje. stara ADVłka
http://motosyberia.com/img/ktm_adventure_blue.jpg
mozna spoko kupic taki zestaw, i dopasować, jc zapraszam na forum ktmracing.fora.pl tam chłopaczki ogarniaja wszystko o lc4 i co niektórzy maja takie zestawy pewnie na zbyciu

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Co do baku to dobrze zastanowiłbym się nad przeróbką, bo często zmienia to telemetrię motocykla tak bardzo, że sama zmiana ustawień zawieszenia nie wystarczy do normalnej jazdy.

<b>ZxR 636 2006</b>
-
PrimoGhost - Stały bywalec
nie no baku bym narazie chyba nie zmieniał..
a wiecie może ile tak +/- chlopaki sobie życzą za taki set-up na adventure? rozumiem że rama bez przeróbek tylko taka zamiana to przednie owiewki, lampa, bak, i chyba siedzenie co?:) nie znalazłem nigdzie takiego zestawu i ciekawi mi za ile coś takiego można wyrwać..
A co myślicie o montażu do istniejącej owiewki ( taka jak na zdjęcia w 1 poście) dopasować jakąś uniwersalna szybe turystyczna? Widziałem taka szybę w necie i zastanawia mnie czy po drobnym rezaniu nie spasowała by się do mojej kaemki bez zmiany całego przodu...
żadnych pomysłów?

A co myślicie o montażu do istniejącej owiewki ( taka jak na zdjęcia w 1 poście) dopasować jakąś uniwersalna szybe turystyczna? Widziałem taka szybę w necie i zastanawia mnie czy po drobnym rezaniu nie spasowała by się do mojej kaemki bez zmiany całego przodu...
żadnych pomysłów?

- davcio2
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości