motocykl na stojaku
• Strona 1 z 1
motocykl na stojaku
Witam
Mam pytanko do was. Kupiłem niedawno stojaki (przód tył) pod swój motocykl. Czy przy odpalaniu moto aby się zagrzał mogę powrzucać biegi aby "rozruszać" trochę sprzęgło i przemielić olej. Czy praca bez obciążenia do ok 5 tys obr/min na szóstym biegu ma jakiś negatywny wpływ na silnik ?
Mam pytanko do was. Kupiłem niedawno stojaki (przód tył) pod swój motocykl. Czy przy odpalaniu moto aby się zagrzał mogę powrzucać biegi aby "rozruszać" trochę sprzęgło i przemielić olej. Czy praca bez obciążenia do ok 5 tys obr/min na szóstym biegu ma jakiś negatywny wpływ na silnik ?
- outlive
- Świeżak
Możesz to zrobić (tylko jak wszystko - z głową) tylko nie widzę w tym zbyt dużo sensu. Na wiosnę odpal moto raz żeby się zagrzało, wtedy zlej stary olej i wlej nowy + filtr, przepalanie ponoćnie ma za bardzo sensu a niektórzy twierdzą nawet że jest szkodliwe (samo przepalanie bez normalnej jazdy).
-
tomek_gda - Świeżak
dzięki za odpowiedź. reasumując - silnikowi nie powinno się nic stać gdy od czasu do czasu pojeździ na stojaku.
oczywiście nie polecam nikomu siadanie na motor gdy lewituje. ja stoję obok i z ziemi zmieniam biegi. safety first
oczywiście nie polecam nikomu siadanie na motor gdy lewituje. ja stoję obok i z ziemi zmieniam biegi. safety first

- outlive
- Świeżak
No tak ale jak moto stoi nie odpalane przez zime i w gaxnikach zalega wacha to zrobi sie osad i bedzie trzeba czyscic 

-
SuzukiMaster - Świeżak
Eneasz taki wypadek to raczej śmiesznie by nie wyglądał :]
Nawet jak by miał moto przy ścianie przodem to jak zjedzie ze stojaka odbije się od ściany on nakryje się rękoma i mu łańcuch wpi%*%*li rękę
Nawet jak by miał moto przy ścianie przodem to jak zjedzie ze stojaka odbije się od ściany on nakryje się rękoma i mu łańcuch wpi%*%*li rękę

-
SuzukiMaster - Świeżak
ja czasmi wrzucam moto na stojak tylni ...z przodu wciskam hebel przedni (kolo przednie na ziemi) i troche pomacham biegami przy odpalonym silniku ale oczywiscie do 2 tys obrotow maks a nie do 5:)
habba babba!
-
palgumeniedusze - Stały bywalec
na pewno nic sie nie stanie
przecież jak crossówki latają w powietrzu i kręcą do odciny jak ktos leci na przód to jakos silnik nie wybucha ;P aczkolwiek te zwykłe stojaczki mogą byc troche niebezpieczne. mi kiedys moto na stojaku centralnym podczas smarowania łancucha złapał glebe na szczescie było to na dworze na otwartej przestrzeni ;P w garazu pewnie było by troche gorzej 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
eneasz dobre z tą kamerką ! Natomiast do outlive to nie odpalamy motocykla na stojaku ze względu na wibracje. Motocykl na stojaku potrafi sie przesunąć i przewrócić, szczególnie jeśli zaczniemy wrzucać biegi i tylne kolo kręcąć się zacznie poruszać calym motocyklem.
- crosslive
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości