Yamaha R6- parę pytań.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Yamaha R6- parę pytań.
Witam
Na początek dodam, że juz szukalem info w Faq i na google itp.... i dosć cięzko coś sie dowiedzieć o tym....
Chce kupić motor.
Najpier miał być Hornet potem SV650 a między czasie wpadło mi w oko Yamaha R6 1999r.
Przeglądając forum dowiedziałem sie m.in o padającym 2drugim biegu.
Jest zima i niestety podczas zakupu nie za bardzo idzie przetestować sprzet.
Jak poznać, że szkrzynia domaga sie remontu?
Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu dotyczącą tego MOTO.
ProszÄ™ o pomoc.
Z góry dziękuje.
Na początek dodam, że juz szukalem info w Faq i na google itp.... i dosć cięzko coś sie dowiedzieć o tym....
Chce kupić motor.
Najpier miał być Hornet potem SV650 a między czasie wpadło mi w oko Yamaha R6 1999r.
Przeglądając forum dowiedziałem sie m.in o padającym 2drugim biegu.
Jest zima i niestety podczas zakupu nie za bardzo idzie przetestować sprzet.
Jak poznać, że szkrzynia domaga sie remontu?
Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu dotyczącą tego MOTO.
ProszÄ™ o pomoc.
Z góry dziękuje.
- irkus92
- Świeżak
Jazda testowa w czasie której zwracasz uwagę na pracę skrzyni min.
czy wszystkie biegi wchodzą precyzyjnie, czy wrzucając 2 -kę występują jakieś zgrzyty, stuki itp. Może być nawet tak, że z 1-go biegu od razu wejdzie 3- ka i wtedy 2-gi bieg na 100% jest ''kaput''.
Jeśli chodzi o to na co zwrócić uwagę podczas zakupu motocykla to przeczytaj ten artykuł: http://www.scigacz.pl/Na,co,zwracac,uwa ... a,277.html
czy wszystkie biegi wchodzą precyzyjnie, czy wrzucając 2 -kę występują jakieś zgrzyty, stuki itp. Może być nawet tak, że z 1-go biegu od razu wejdzie 3- ka i wtedy 2-gi bieg na 100% jest ''kaput''.
Jeśli chodzi o to na co zwrócić uwagę podczas zakupu motocykla to przeczytaj ten artykuł: http://www.scigacz.pl/Na,co,zwracac,uwa ... a,277.html
-
mognilwo - Świeżak
Niestety bez jazdy próbnej raczej nic się nie dowiesz, te r6 sobie lepiej odpuść, bo nie dość że są awaryjne to jeszcze zamęczone przerzute , wyplute i z powrotem stoją na allegro za 8 koła, prócz skrzyni kosze sprzęgłowe napierdzielają(przypadłość yamahy) i ciężko Ci będzie rozgraniczyć "szumiący" od "zajechanego" co też się wiąże z jakością pracy skrzyni(wtedy zazwyczaj szarpie)
znam przypadek kolegi który za 7tyś zł kupił taką r6 w której nie dość że siedziało wszystko co tylko mogło siedzieć to jeszcze była po dzwonie i nie skręcała a takie niestety przeważają.. też kupował "pierwsze MOTO" a później miał problem.
znam przypadek kolegi który za 7tyś zł kupił taką r6 w której nie dość że siedziało wszystko co tylko mogło siedzieć to jeszcze była po dzwonie i nie skręcała a takie niestety przeważają.. też kupował "pierwsze MOTO" a później miał problem.
- Lukas666
- Świeżak
nie kupować tego nie dość ze 2 wypada to jeszcze jak odkręcisz spali z 10 litrów plus bez amora skrętu nie poszalejesz
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
Ja bym przez zimę odpuścił sobie kupowanie sporta z tych lat. R6 jak i reszta sportów z tego rocznika wymaga naprawdę solidnych oględzin i poświecenia więcej czasu na jazde testową. Ulepów jest cała masa, więc uważaj 

|1000RR 2006r| | http://www.bikepics.com/members/kubcys/
-
Kvba - Świeżak
moim zdaniem jechac teraz po motocykl to zly pomysł, nie przejedziesz sie dostatecznie szybko, nie przegonisz na wszystkich biegach. Ciezko bedzie rowniez rozpoznac czy motocykl kopci, bo wtedy nie wiadomo czy to zwykła para wynikła z roznicy temperatur czy moze silnik troszki podjechany.
Ja bym pojechał tylko jeśli sprzedawca ma ogrzewany garaż, i droga nie jest w zadnym stopniu wilgotna lub zasniezona. Wtedy mozna sie pokusić o oględziny ...
Ja bym pojechał tylko jeśli sprzedawca ma ogrzewany garaż, i droga nie jest w zadnym stopniu wilgotna lub zasniezona. Wtedy mozna sie pokusić o oględziny ...
- bochen_team
- Świeżak
r6
Trochę mnie ponowie przerażacie!!! Gadacie tak jak moja babka jak kupowałem pierwszy motor a wtedy myślałem że to przypadłość starych ludzi a tu okazuje sie że młode chłopaki zobaczyli troszkę białego puchu i by się w sen zimowy zapadli Kolego moją R6 kupowałem w styczniu w mrozie ok 10 stopni przetestowałem skrzynie sprawdziłem moto prawie tak jak w maju w chu...ową pogodę Po prostu poproś doświadczonego kolegę bo Ty przy kupnie pierwszego moto będziesz podniecony jak przy pierwszym bzykaniu a kolega trochę Cię ostudzi Wcale r6 z 99 roku nie musi być zajechana Ja moją kupioną w styczniu przejechałem prawie 20tyś i oby następne motory też tak służyły P.S.Jak bym miał bliżej do Ciebie to bym pomógł w oględzinach ale pare setek km nas dzieli Pozdro!!!
- franol_28
- Świeżak
-
grunder - Mieszkaniec forum
Franol_28 r6 z 99r. wcale nie musi być zajechane, ale najczęściej niestety jest i można o tym nawet nie wiedzieć. Szybko zauważyć można jakiego pokroju ludzie coraz częściej dosiadają tej maszyny- tutaj egzemplarza od konkretnego motocyklisty raczej nie znajdziesz. Ilekroć widzę ten model- jedzie młodzian w dresach albo kurteczka i dżinsy. Niestety taka grupa ludzi którzy całą kase przeznacza na zakup motocykla(często kredyt) a o serwisie nie ma mowy.
- Lukas666
- Świeżak
Pewnie że tego typu motory bardziej narażone są na właściciela kata niż np.fazerka czy bandit ale czy to oznacza że kolega ma zrezygnować z zakupu moto który mu się podoba Wkurza mnie tylko to że jak obserwuje forum to wszyscy tylko piszą że na pierwsze moto to r6 zaraz sie zabijesz itp. Sam pierwsze moto które miałem to r6 a następne r1 itd. i żyje a jak ktoś niema tego czegoś do jazdy na dwóch kółkach to i na 125 się zabije
- franol_28
- Świeżak
Nikt mu nie zabrania, podoba mu się - spoko, pyta - dostaje odpowiedź, jeżeli szuka jedynie aprobaty - nie dostanie jej. Tutaj kolega pytał o sprawy techniczne więc wyraziłem się jasno. że generalnie sprzęty są zdezelowane. Prawie 12 lat w przypadku tej maszyny to mniej więcej jak szukanie niebitej 12-letniej M3 w dobrym stanie.
Tak na marginesie nawet jeżeli przy oględzinach na oko chodzi ok, to skąd wiesz że skrzynia nie sypnie się później.
Btw. Widzę żę r6 to najlepszy sprzęt do handlu- obrzydliwie popularny, kupują go nowicjusze więc zawsze opchniemy gniota:D
plus jest taki że jest ich cała masa na alledrogo, więc możesz trafić gdzieś niedaleko na oględziny.
Tak na marginesie nawet jeżeli przy oględzinach na oko chodzi ok, to skąd wiesz że skrzynia nie sypnie się później.
Btw. Widzę żę r6 to najlepszy sprzęt do handlu- obrzydliwie popularny, kupują go nowicjusze więc zawsze opchniemy gniota:D
plus jest taki że jest ich cała masa na alledrogo, więc możesz trafić gdzieś niedaleko na oględziny.
Ostatnio edytowano 1/12/2010, 13:14 przez Lukas666, łącznie edytowano 1 raz
- Lukas666
- Świeżak
kur mam tl z 98 roku i daj wam panie boze żebyście wszystkie motory kupowali w takim stanie, dlaczego wy ciagle wrzucacie wszystko do jednego wora. kup k1 gsxr 600 i tyle
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
problem 2 to to ze wszyscy tylko r6 nawet takie laiki co ja znam wiedza co to r6 no masakra, zreszta jak dla mnie 1 r6 nic nadzwyczajnego nie oferuje
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
Fakt, R6 z '99 i '00 roku miały problem z 2gim biegiem.
Roczniki '01 i '02 nie mają już tej tendencji.
Sam na początku miałem kupić przed liftem, chodziłem, pytałem, pisałem, czytałem i z obawy o koszty ewentualnego remontu kupiłem wersję po lifcie.
Obdzwoniłem chyba 6 stacji ASO Yamahy w Polsce i wszędzie jednogłośnie mówili, że R6 po lifcie właściwie nie pojawiają i nie pojawiały się na naprawę 2go biegu natomiast przed liftem było to regułą.
I nie pali 10 litrów, nie słuchaj bajek.
Jedyne z czym się mogę zgodzić, to to, że znalezienie ładnej sztuki tego motocykla nie jest rzeczą łatwą i trzeba się najeździć.
Kupowanie o tej porze roku i przy tej pogodzie też nie jest dobrym pomysłem, więc radzę sobie odpuścić ten pomysł.
Roczniki '01 i '02 nie mają już tej tendencji.
Sam na początku miałem kupić przed liftem, chodziłem, pytałem, pisałem, czytałem i z obawy o koszty ewentualnego remontu kupiłem wersję po lifcie.
Obdzwoniłem chyba 6 stacji ASO Yamahy w Polsce i wszędzie jednogłośnie mówili, że R6 po lifcie właściwie nie pojawiają i nie pojawiały się na naprawę 2go biegu natomiast przed liftem było to regułą.
I nie pali 10 litrów, nie słuchaj bajek.
Jedyne z czym się mogę zgodzić, to to, że znalezienie ładnej sztuki tego motocykla nie jest rzeczą łatwą i trzeba się najeździć.
Kupowanie o tej porze roku i przy tej pogodzie też nie jest dobrym pomysłem, więc radzę sobie odpuścić ten pomysł.
-
Vergon - VIP Åšcigacz.pl
kumpel jak zalał pod korek i z ulicy zrobił tor wyścigowy to mu wyszło takie spalanie ze masakra. a shim nie łapiesz ?
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości