Zobacz wÄ…tek - Dwutakty w praktyce
NAS Analytics TAG

Dwutakty w praktyce

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Dwutakty w praktyce

Postprzez qualis07 » 18/8/2010, 16:49

Witam. Znalazłem na stronie artykuł o dwusuwach. Tekst dobry, ale przedstawia zagadnienie od strony teoretycznej i odczuć własnych autora. Natomiast chciałbym dowiedzieć się, jak wygląda użytkowanie 2T w praktyce- zwłaszcza w kontekście starszych konstrukcji, jak MZ ETZ czy Jawa 350. Z góry dziękuję za wszelkie cenne informacje :-)
qualis07
Świeżak

Postprzez gruby19 » 18/8/2010, 17:31

Hmm napisz konkretniej o co chodzi.

Generalnie cechy dwsuwa można okreslic w kilku punktach:
1. musisz mieszac olej z paliwem - w starszych konstrukcjach robiles to recznie, natomiast w nowszych montowane sa zbiorniki na olej a motocykl sam sobie przygotowuje mieszanke
2. Duzo wieksza moc w porownaniu do motocykli tej samej pojemnosci
3. kiepski dzwiek - ale o to Ci chyba nie chodzi ;)
4. Remonty silnika co ~15tys. km
5. Słabe od dołu a dopiero powyżej 6-8tys ciągnie.
6. Duzo prostsza konstrukcja silnika w porownaniu do 4T ale za to:
7. Duzo bardziej awaryjne niz 4T.
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...

Honda XLV 125 Varadero V-8

http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
gruby19
Stały bywalec

Postprzez qualis07 » 18/8/2010, 18:10

Chodzi mi o informacje dotyczące użytkowania. Przykładowo, autor artykułu przestrzega przed hamowaniem silnikiem- czy są jeszcze jakieś 'różnice' pod kątem codziennego użytku? Jaki olej i w jakich proporcjach dolewa się do benzyny? Z jak wysokimi kosztami są związane remonty? Czy taki silnik jest problematyczny i kosztowny w codziennym użytkowaniu?
qualis07
Świeżak

Postprzez gruby19 » 18/8/2010, 18:33

Słuchaj wszystko zalezy przede wszystkim od tego jakiego sprzęta trzymasz w domu. Ja kupowałem skuter z salonu, był moim oczkiem w głowie wiec dbałem o niego jak tylko mogłem wiec moje opinie najprawdopodobniej bedą roznily sie od opinii osoby ktora kupiła skuter powiedzmy 15 letni, po kilku remontach, w ktorym wiekszosc czesci uległa zużyciu, nie dba o motocykl oraz na dodatek miała pecha.

No ale nie ważne. Pomoge Ci jak tylko moge:
1. Olej tak jak wspomniałem lałem do dozownika wiec nie mam pojecia w jakiej proporcji silnik go mieszał, ale zalecana proporcja do przyrządzania własnej mieszanki to bodajże 1:50 (1 cześc oleju do 50 benzyny) - moge sie mylic
2. nie wiem czy można mowic o hamowaniu silnikiem w skuterze.
3. Olej zalezy jaki kupisz, zalezy jaki jest zalecany itp itd. Ja lałem Elf Moto 2 i polecam wszystkim.
4. O kosztach remontow wypowiedza sie osoby ktore takie remonty przeprowadzały, ja nie mialem takiej okazji ;)
5. W codziennym uzytkowaniu raczej nie odczujesz roznic pomiedzy 4T a 2T. silniki dwusuwowe nie wymagaja jakiegos specjalnego traktowania. Koszty codziennego użytkowania są wieksze tylko ze wzgledu na wieksze spalanie silnikow 2T oraz zużycie oleju.
6. od 4T różnia sie tez lepszymi osiagami oraz pierdzącym dzwiekiem.

Podsumowujac, jesli kupisz dobrą sztuke to nie bedziesz sie martwił o nic, ale jesli trafisz na mine lub nie bedziesz dbał o motocykl to sytuacja zmieni sie diametralnie.

btw.
Pytasz czysto teoretycznie czy zastanawiasz sie pomedzy 2T a 4T?
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...

Honda XLV 125 Varadero V-8

http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
gruby19
Stały bywalec

Postprzez qualis07 » 18/8/2010, 21:35

Zastanawiam się, a raczej 'zaczynam brać pod uwagę' ;-)
qualis07
Świeżak

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê