Jaki motocykl dla 16latki?
• Strona 1 z 1
Jaki motocykl dla 16latki?
A więc witam, mam nadzieję, że post jest w dobrej kategorii.
Przybywam z pytaniem o motocykle odpowiednie do celów 16 letniego dziewczęcia (125cc
)
Chciałabym, aby był to motocykl mało awaryjny, w miarę ekonomiczny, nie zależy mi na prędkości ponieważ będzie to moje pierwsze moto, więc nie ma co szaleć
Wykorzystywany będzie najczęściej do podjazdów do szkoły, jest też duża prawdopodobność że co tydzień będę zmuszona do podróżowania 2 razy po 60 km.
Dostałam propozycję Hondy Varadero 125, jako "jeżdżącą kanapę"
Co o tym myślą osoby które mają jakiekolwiek doświadczenie? Chciałabym się również spytać o szczegóły zdawania takiego prawa jazdy, bo nie wiem kompletnie nic, ale to później. Dziękuję z góry za odpowiedzi
Edit: Uzupełniam informacje:
Doświadczenie: Kompletne nic.
Waga: 52 kg
Wzrost: 167 cm
Cena: myślę że do 10 000 zł, co chyba nie będzie zbyt trudne biorąc pod uwagę używane moto. W cenę nie wliczam "uzbrojenia".
No cóż, myślę że to tyle
Przybywam z pytaniem o motocykle odpowiednie do celów 16 letniego dziewczęcia (125cc

Chciałabym, aby był to motocykl mało awaryjny, w miarę ekonomiczny, nie zależy mi na prędkości ponieważ będzie to moje pierwsze moto, więc nie ma co szaleć

Wykorzystywany będzie najczęściej do podjazdów do szkoły, jest też duża prawdopodobność że co tydzień będę zmuszona do podróżowania 2 razy po 60 km.
Dostałam propozycję Hondy Varadero 125, jako "jeżdżącą kanapę"

Edit: Uzupełniam informacje:
Doświadczenie: Kompletne nic.
Waga: 52 kg
Wzrost: 167 cm
Cena: myślę że do 10 000 zł, co chyba nie będzie zbyt trudne biorąc pod uwagę używane moto. W cenę nie wliczam "uzbrojenia".
No cóż, myślę że to tyle

Ostatnio edytowano 11/9/2014, 15:54 przez LiseUke, łącznie edytowano 1 raz
Ukulele nie pyta, ukulele rozumie.
-
LiseUke - Świeżak
Tak trochę żadne z tych ;_;
Ścigacze są ok, jeśli nie są "przesadzone", mam na myśli po prostu przesadę w plastiku.
Za chopperami nie przepadam, a enduro jakoś też tak mi nie podchodzą.
Lubię balansować na przestrzeni pomiędzy, nic zbyt masywnego, ale nie też enduro. Pewien odchył w kierunku wyglądu ścigacza będzie mile widziany.
Może po prostu podam przykłady moto które mi się podobają?
Yamaha R1/R6
Yamaha Bolt
Honda CBR
i większość Hondowych nakedów
Ścigacze są ok, jeśli nie są "przesadzone", mam na myśli po prostu przesadę w plastiku.
Za chopperami nie przepadam, a enduro jakoś też tak mi nie podchodzą.
Lubię balansować na przestrzeni pomiędzy, nic zbyt masywnego, ale nie też enduro. Pewien odchył w kierunku wyglądu ścigacza będzie mile widziany.
Może po prostu podam przykłady moto które mi się podobają?

Yamaha R1/R6
Yamaha Bolt
Honda CBR
i większość Hondowych nakedów

-
LiseUke - Świeżak
Varadero 125 aż takie duże chyba nie jest
Chciałam się jeszcze spytać o Hondę CBR 125 R. Nada się? Widziałam też propozycje Virago dla mojej osoby, ale nie dostałam żadnych powodów dlaczego Virażka miałaby być dobra. 

-
LiseUke - Świeżak
Varadero nie jest takie ogromne, myślę że raczej dałabym radę. Szczególnie mnie to kusi ponieważ jest (z tego co słyszalam) mało awaryjne, ekonomiczne, i przewygodne. ;_; Są jeszcze jakieś pozytywy CBR 125 jeśli chodzi o wykorzystanie jej do moich celów?
-
LiseUke - Świeżak
Cbr robiÄ… przebiegi ponad 20 tys km
Nic sie z nimi nie dzieje jak o nich czytalem.
Co do varadero to jezdzi koles z mojej szkoly na tym i zapewniam ze jest ogromne a Ty jestes mala ( znaczy jak na kobiete ok )
Celuj w cbr albo yzf r125
Nic sie z nimi nie dzieje jak o nich czytalem.
Co do varadero to jezdzi koles z mojej szkoly na tym i zapewniam ze jest ogromne a Ty jestes mala ( znaczy jak na kobiete ok )
Celuj w cbr albo yzf r125
- tomachawt
- Świeżak
Ja Ci radzę, jak nie masz doświadczenia w jeździe motocyklami - Skuter 125 - Yamahę x-max.
Nowe modele mają już ABS.
Sam się skusiłem na motocykl i jak widzę teraz np. Yamahę x-max - to nie wiem czy to był dobry wybór z tym moto.
Człowiek chciał mieć motocykl, ale jak szał lekko przeszedł, to zaczynam doceniać takie cacka jak wspomniany skuter i wygodę jazdy na nim i nie przejmowaniu się biegami, sprzęgłem i przednim hamulcem bez ABS.
Wygodny, łatwiejszy do jazdy i z automatyczną skrzynią i ma miejsce na 2 kaski pod kufrem - co jest bardzo przydatne [ np. na zakupy ].
Polecam szczególnie do jazdy po mieście - motory jednak się przy tym chowają - no chyba, że ktoś chce szpanować wyrywając się pierwszym na światłach przy niesamowitym wyciu silnika od kosiarki udającym 2t w moto.
W trasie te 100km spokojnie da radę pojechać.
Nowe modele mają już ABS.
Sam się skusiłem na motocykl i jak widzę teraz np. Yamahę x-max - to nie wiem czy to był dobry wybór z tym moto.
Człowiek chciał mieć motocykl, ale jak szał lekko przeszedł, to zaczynam doceniać takie cacka jak wspomniany skuter i wygodę jazdy na nim i nie przejmowaniu się biegami, sprzęgłem i przednim hamulcem bez ABS.
Wygodny, łatwiejszy do jazdy i z automatyczną skrzynią i ma miejsce na 2 kaski pod kufrem - co jest bardzo przydatne [ np. na zakupy ].
Polecam szczególnie do jazdy po mieście - motory jednak się przy tym chowają - no chyba, że ktoś chce szpanować wyrywając się pierwszym na światłach przy niesamowitym wyciu silnika od kosiarki udającym 2t w moto.
W trasie te 100km spokojnie da radę pojechać.
- Duszeek
- Świeżak
Myślałam nad skuterem, ale biorąc pod uwagę te 60 km 2 razy w tygodniu (dodam że autostradą), czy nie będzie to zbyt powolne? Pytałam się parę osób, które przekazały mi że jeśli na tym ma się skończyć moja przygoda z moto to faktycznie skuter lepszy. A ja z chęcią bym wzięła coś mocniejszego (oczywiście na moje gabaryty), ale jestem jeszcze trochę za mała na to
Więc, przyjrzeć się CBRce?
Może jeszcze jakieś propozycje?

Więc, przyjrzeć się CBRce?
Może jeszcze jakieś propozycje?

-
LiseUke - Świeżak
LiseUke napisał(a):Varadero nie jest takie ogromne
jest ogromne, bedziesz miała problemy
cbr albo cbf dla Ciebie to wybor idealny , ewentualnie jakas yamaha ybr albo yzf
Honda Varadero XL125 2001r https://www.youtube.com/watch?v=8SNUFKAmj34 | http://varadero125.com.pl - portal o małym Varadero
-
darth80 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość