Zobacz wątek - Suzuki GN 125 zbyt bogata mieszanka
NAS Analytics TAG

Suzuki GN 125 zbyt bogata mieszanka

i inne małe pojemności
_________

Suzuki GN 125 zbyt bogata mieszanka

Postprzez knedl » 31/7/2014, 17:24

Cześć,

Jestem szczęśliwym posiadaczem Suzuki GN 125 z 98 r. Mój kolega ma serwis, jednak uzyskałem od Niego trochę sprzeczne informacje dlatego liczę na pomoc.

Problemem jest gaźnik, daje zbyt bogatą mieszankę, początkowo kolega mówił, że muszę go jak najszybciej przyprowadzić bo przepalę zawory, tak też zrobiłem (oddałem mu go), jednak gaźnika nie dało się ustawić i mieszanka jest wciąż zbyt bogata, mam też fioletowy początek rury wydechowej, i kolor fioletowy powoli postępuje. Świeca była zasmolona. Kiedy okazało się, że gaźnika nie dało się ustawić, powiedział że mogę jeździć i od tego czasu nie śpię już spokojnie.. w końcu mogę jeździć czy nie? Moto był bardzo mało używany przez poprzedniego właściciela (10 000 przebiegu) długo stał i podobno te gaźniki tak mają, że jeśli nie są używane, to mogą nie działać potem prawidłowo (prawda czy nie?)

Motocykl, w zasadzie działa normalnie.. ale.. ma swoje humory, w zależności od dnia. Czasem wszystko jest super, a czasem czuć nieprzyjemne wibracje na kierownicy, silnik pracuje jakby głośniej na wysokich obrotach (średnio co drugi, trzeci dzień) i jakby miał odrobinę mniej mocy.. Nie mogę go też odpalić bez ssania, nawet w takie upalne dni, jak obecnie. Membrana jest w stanie idealnym (jeśli ma to znaczenie) Czasem potrafi zgasnąć kiedy stoję na światłach, ale dzieje się to rzadko, czasem nie mogę go od razu odpalić, kiedy zrobię sobie ok 15 minutową przerwę w jeździe.

Bardzo uprzejmie proszę o pomoc, to moje oczko w głowie i nie zaznam spokoju, dopóki nie będę wiedział, czy jazda przy obecnych dolegliwościach jest dla motocykla groźna, czy nie.

Pozdrowienia
knedl
Świeżak

Postprzez cioracz » 2/8/2014, 07:07

Mozesz jeździć ale z czesem zaworki strzelą. A moze by tak kupic nowy gaźnik? A z tym nie uzywaniem gaznika; to sie raz tak spotkalem ze sie zastał i zle chodzil.
Z tymi humorkami moto mam tak samo. Jednego dnia robiee 581km a drugiego wybija wszystkie łożyska :roll:
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
cioracz
Mieszkaniec forum

Postprzez knedl » 5/8/2014, 11:06

WIELKIE dzięki za odpowiedź, tak też zrobię będę musiał rozejrzeć się za gaźnikiem!

Czy wymiana zaworów, to bardzo droga sprawa? jak myślisz, po przejechaniu ilu mniej więcej kilometrów może dojść do ich uszkodzenia?
knedl
Świeżak

Postprzez knedl » 8/8/2014, 09:06

mam jeszcze jedno pytanie.. czy gaźnik od suzuki GZ MARAUDER 125, jest taki sam jak do mojego GieENka?
knedl
Świeżak

Postprzez cioracz » 8/8/2014, 16:40

Zależy jak ostro będziesz jeździł jeśli leciutko (tak ok 4tyś obrotów) To myślę że tak nie całe 500km ale to przy naprawdę spokojnej jeździe
na 100% pewien nie jestem ale sądzę że powinno pasować, ale mówię; nie jestem pewien
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
cioracz
Mieszkaniec forum

Powrót do Motorowery do 50 ccm