Sprzedawca motocykla posiada tylko "Briefa" , jak zare
• Strona 1 z 1
Sprzedawca motocykla posiada tylko "Briefa" , jak
Witam
nadarzyła mi się okazja kupna hondy mtx 80 , lecz sprzedawca ma tylko "Briefa" i nic więcej , czy to starczy do rejestracji , ubezpieczenia i wszystkiego innego , żeby legalnie jezdzić po drogach ? dodam , że motocykl jest z 1990 r . Ile mniej więcej wyniesie koszt tego wszystkiego ?
słyszałem , że trzeba przetłumaczyć dokumenty i kupa latania , jak wy to widzicie ?
bardzo proszę o rozpisanie co trzeba zrobić , krok po kroku
z góry dziękuję
nadarzyła mi się okazja kupna hondy mtx 80 , lecz sprzedawca ma tylko "Briefa" i nic więcej , czy to starczy do rejestracji , ubezpieczenia i wszystkiego innego , żeby legalnie jezdzić po drogach ? dodam , że motocykl jest z 1990 r . Ile mniej więcej wyniesie koszt tego wszystkiego ?
słyszałem , że trzeba przetłumaczyć dokumenty i kupa latania , jak wy to widzicie ?
bardzo proszę o rozpisanie co trzeba zrobić , krok po kroku
z góry dziękuję

- Etnies94
- Świeżak
Re: Sprzedawca motocykla posiada tylko "Briefa" ,
Etnies94 napisał(a):Witam
sprzedawca ma tylko "Briefa" i nic więcej
słyszałem , że trzeba przetłumaczyć dokumenty i kupa latania
Przedewszystkim dowiedz sie dokladnie co ten sprzedajacy oferuja za dokumenty ! Dopiero wtedy mozesz uzyskac prawidlowa odpowiedz, bo wszystko inne to domniemania.
Briefa napewno niema co najwyzej jest Fahrzeugbrief lub Zulassungsbescheinigung Teil II. W przypadku FB moze miec jeszcze zielone zaswiadczenie o wymaldowaniu wtedy masz komplet dokumentow.

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Ostatnio cos podobnego czytalem - jesli nie ma Fahzeugschein'u, czyli Zulassungsbescheinigung Teil I, to wymeldowanie moze byc zanotowane bezposrednio na Briefie (takim nowym, "unijnym").
Teoretycznie mozna wiec tylko Zulassungsbescheinigung Teil II, ale warto zadac pytanie "dlaczego nie ma ostatniego Fahrzeugschein?", bo zazwyczaj oznacza to jakis klopot.
Teoretycznie mozna wiec tylko Zulassungsbescheinigung Teil II, ale warto zadac pytanie "dlaczego nie ma ostatniego Fahrzeugschein?", bo zazwyczaj oznacza to jakis klopot.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
jasnoksieznik napisał(a):Teoretycznie mozna wiec tylko Zulassungsbescheinigung Teil II, ale warto zadac pytanie "dlaczego nie ma ostatniego Fahrzeugschein?", bo zazwyczaj oznacza to jakis klopot.
Zazawyczaj oznacza to, ze pytajacy nie do konca wie o co pyta:
W trakcie wyrejestrowywania schein jest uniewazniany (n.p. przez przybicie pieczatki "ungültig" albo zrobienie w nim dziur) lub zatrzymany przez urzad. W wypadku wymeldowanego samochodu nie ma on zadnej funkcji.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Fugu napisał(a):Zazawyczaj oznacza to, ze pytajacy nie do konca wie o co pyta:
W trakcie wyrejestrowywania schein jest uniewazniany (n.p. przez przybicie pieczatki "ungültig" albo zrobienie w nim dziur) lub zatrzymany przez urzad. W wypadku wymeldowanego samochodu nie ma on zadnej funkcji.
Lub obciecie rogu jak w Fahrzeugbrief'ie.
jasnoksieznik napisał(a):...wymeldowanie moze byc zanotowane bezposrednio na Briefie
Kwestia tego KIEDY zostyl wymeldowany, bo procedury byly rozne.

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości