Rejestracja motocykla.
• Strona 1 z 1
Rejestracja motocykla.
Witam. Przymierzam się do kupna Suzuki Bandit 400, znajomy ma na sprzedanie, lecz jest mały problem, jest dowód i tablice rejestracyjne tylko że dowód jest na 1 właściciela a dalej już tylko umowy Kupna-Sprzedaży i z 5 nowych innych właścicieli. I tu moje pytanie czy będzie jakiś problem w skarbóce i z zarejestrowaniem tego pojazu, pojazd nie ma ciągłości ubezpeiczenia i przeglądu.
- Exeqtor84
- Świeżak
Czyli żaden z 5 właścicieli nie pofatygował się do Wydziału Komunikacji? Coś to śmierdzi...
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Åšcigacz.pl
Udać się na najbliższy komisariat policji żeby sprawdzili dlaczego 5 poprzednich właścicieli nie rejestrowało motocykla, bo może jest trefny. Sprawdzą go w bazie danych. Potem udać się do WK z zapytaniem czy jest możliwość zarejestrowania i jakto dokładnie zrobić.
Nie wiem co ci da umowa kupna-sprzedaży jak na dowodzie rej. jest inny właściciel niż na umowie. W dodatku teraz nie masz żadnej pewności co do przeszłości pojazdu.
A przez brak ciągłości ubezpieczenia należy się też liczyć z karą z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.
Jak dla mnie gra nie warta świeczki. Za dużo kombinatoryki, sprawdzania i niejasności w tym wszystkim.
Nie wiem co ci da umowa kupna-sprzedaży jak na dowodzie rej. jest inny właściciel niż na umowie. W dodatku teraz nie masz żadnej pewności co do przeszłości pojazdu.
A przez brak ciągłości ubezpieczenia należy się też liczyć z karą z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.
Jak dla mnie gra nie warta świeczki. Za dużo kombinatoryki, sprawdzania i niejasności w tym wszystkim.
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
-
gumis - VIP Åšcigacz.pl
Sprawdzić na policji tak jak mowi gumis czy wszystko ok. Musisz się zgłosić do komendy adekwatnej w którym się znajduje moto czyli np. motocykl się znajduje w Krakowie a Ty mieszkasz w Bielsku to komenda w Bielsku Ci tego nie sprawdzi tylko w KrK. Tak musiałem robić z autem jak chciałem sprawdzić to policja z mojego miasta wysłała mnie do jednostki do miasta w którym znajduje się auto. A Problemu nie powinno być z zarejestrowaniem jeżeli wszystkie umowy są kompletne czyli dane kupujących i sprzedających, podpisy itp. Ja kupiłem nie dawno kawe i była podobna sytuacja: kupowałem od kolesia ale moto było zarejestrowane na kogo innego a oc wykupione przez jeszcze kogoś innego. Tylko do rejestracji potrzebujesz wszystkie umowy kupna/sprzedaży jakie są wystawione na moto. Ja jak rejestrowałem musiałem przedstawić umowę zawartą między mną i właścicielem ale również umowę poprzedniego właściciela z obecnym bo bez tego nie da rady. Trochę to dziwne ale dużo ludzi tak robi że nie przerejestrowywuje czy to motocykli czy samochodów mam wielu znajomych co już 2 sezon latają i tablic nie zmienili i przy kontroli nie ma z tego tytułu problemów OC ważne przegląd podbity i jazda.
Braci siÄ™ nie traci
suzuki gsf 400 bandit--->kawasaki zx6r 636
suzuki gsf 400 bandit--->kawasaki zx6r 636
-
madman88 - Świeżak
Znaczy jest o tyle wygodna sytuacja że przed kupnem tego Bandita 400, dałem tylko koledze zaliczke, mamy spisac umowe i mam isć dowiedzieć sie do WK czy wszystko ok. I jesli tak bedzie no to wtedy płace mu reszte gotowki i zabieram moto.
- Exeqtor84
- Świeżak
a OC nie musisz się martwić. UFG wyciągnie dane od Ciebie z umów i będzie ścigał osoby, które miały zawartej umowy OC (o ile już ich nie ściga).
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Napisano Tobie o Policji.
WK nie ma nic do bazy pojazdów kradzionych. Dostęp do niej ma tylko policja.
w WK sprawdzą tylko czy jest możliwość zarejestrowania (ciągłość umów KS oaz ciągłość BT potwierdzonych w DR).
Jak będzie OK, to na Twoim miejscu wybrałbym się również do OSKP czy nie ma jakiejś kukułki, która uniemożliwi uzyskanie pozytywnego wyniku Badania Technicznego.
WK nie ma nic do bazy pojazdów kradzionych. Dostęp do niej ma tylko policja.
w WK sprawdzą tylko czy jest możliwość zarejestrowania (ciągłość umów KS oaz ciągłość BT potwierdzonych w DR).
Jak będzie OK, to na Twoim miejscu wybrałbym się również do OSKP czy nie ma jakiejś kukułki, która uniemożliwi uzyskanie pozytywnego wyniku Badania Technicznego.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Policja wpisze w CEPIK i będzie wiadomo, czy moto nie jest trefne.
A takie sprawy jak numer na rami i w dowodzie siÄ™ zgadzajÄ…?
No i wypadałoby jak najszybciej opłacić to OC
Jak kupisz i od razu opłacisz to jesteś czysty, jak pozwlekasz to dostaniesz po d**** razem z poprzednimi właścicielami.
A takie sprawy jak numer na rami i w dowodzie siÄ™ zgadzajÄ…?
No i wypadałoby jak najszybciej opłacić to OC

-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
Jutro sprawdze numer na ramie i w dowodzie i będe wiedział no i na komende jutro pojade.
Dzisiaj byłem na komendzie, i pan policjant stwierdził że nie może sprawdzić mi numerów, powiedział że motoyckl musi stać pod komenda i dopiero wtedy może sprawdzic omg. Po dłuższym namyśle chyba jednak zrezygnuje z tego moto, za dużo kombinowania nei wiadomo kogo nawet prawnie jest ten motocykl, mam nadzieje ze tylko znajomy typ odda mi zaliczke za niego.
Dzisiaj byłem na komendzie, i pan policjant stwierdził że nie może sprawdzić mi numerów, powiedział że motoyckl musi stać pod komenda i dopiero wtedy może sprawdzic omg. Po dłuższym namyśle chyba jednak zrezygnuje z tego moto, za dużo kombinowania nei wiadomo kogo nawet prawnie jest ten motocykl, mam nadzieje ze tylko znajomy typ odda mi zaliczke za niego.
- Exeqtor84
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości