Zobacz wątek - Pytanie do osób zorientowanych w sprawach rejestracji moto
NAS Analytics TAG

Pytanie do osób zorientowanych w sprawach rejestracji moto

Przepisy, prawo
_________

Pytanie do osób zorientowanych w sprawach rejestracji moto

Postprzez jarosiqe » 7/5/2014, 20:35

Na wstępie jako nowy użytkownik chciałbym się przywitać. No ale dobra, przejdźmy do tematu.

Kupiłem za naszą zachodnią (niemiecką) granicą motocykl o pojemności 125cc. Z dokumentów posiadam Zulassungsbescheinigung teil 1, certyfikat oraz świstek z przeglądu (hauptuntersuchung). Brakuje Betriebserlaubnis. Czy bez niego można normalnie zarejestrować pojazd? Z góry dziękuje za pomoc :wink:
jarosiqe
Świeżak

Postprzez Fugu » 7/5/2014, 21:05

Motocykl byl wyrejestrowany, dlatego brakuje Ci Zulussungsbescheinigung Teil 2 - jest wydawany razem z tablicami i przy wyrejestrowaniu niszczony. Dodatkowo powinienes dostac Abmeldebescheinigung - zaswiadczenie wymeldowania.

Betriebserlaubnis Ciebie nie dotyczy - ten papierek jest tylko dla pojazdow nie wymagajacych zameldowania - MoFa, 50 ccm.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez jarosiqe » 7/5/2014, 21:11

Dziękuje za odpowiedź. Rodzi się więc pytanie. Potrzebuje Abmeldebescheinigung mając wbite w Zulassungsbescheinigung teil 1 wymeldowanie? Co do Betriebserlaubnis pytałem się bo moja siostra rejestrowała cbr 125 i posiadała ten kwit. Dlatego zacząłem nabierać podejrzeń :wink:
jarosiqe
Świeżak

Postprzez Fugu » 7/5/2014, 22:05

jarosiqe napisał(a):Dziękuje za odpowiedź. Rodzi się więc pytanie. Potrzebuje Abmeldebescheinigung mając wbite w Zulassungsbescheinigung teil 1 wymeldowanie?

Jesli masz wbite, to teoretycznie nie potrzebujesz, ale rozne urzedy moga na to roznie patrzec.

jarosiqe napisał(a):Co do Betriebserlaubnis pytałem się bo moja siostra rejestrowała cbr 125 i posiadała ten kwit. Dlatego zacząłem nabierać podejrzeń :wink:

Betriebserlaubnis byl uzywany dawniej, w ramach ujednolicenia przepisow w uni zmieniono na COC, ktore jednak jest potrzebne w trakcie pierwszej rejestracji. Potem dokumentem staje sie Zulassungsbescheinigung.

Jesli rzeczywiscie twoj urzed uparl by sie, to zarowno COC jak i BE mozna zalatwic w Flensburg.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez jarosiqe » 13/5/2014, 20:04

Bardzo dziękuje za pomoc. Samo wbicie w dowód wyrejestrowania wystarczyło.
Jeszcze raz bardzo dziękuje :)
jarosiqe
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości

na górê