Jazda bez Am
• Strona 1 z 1
Jazda bez Am
Witam. Jeżeli jadę motorowerem i złapie mnie policja . Gdzie nie mam tylko Kategorii AM . Co mi grozi, mając 15 lat? Co jeśli powiem że wziąłem motorower bez zgody rodziców?
- Karol103
- Świeżak
Mandat 500 zł jeśli pan policjant będzie mieć dobry dzień
Jeśli zły (albo byłby mną), może nawet skierować sprawę do sądu. Jeśli wziąłeś motorower należący do Twojego taty, bez jego zgody i Twój tata, powie to samo, że wziąłeś go sobie sam, to podchodzi pod kradzież. Ogólnie, jeśli już bardzo chcesz, to nie jeździj tym po drogach publicznych, jedź sobie polataj po lesie, po łąkach i tego typu terenach. Wyjeżdżanie na asfalt to słaby pomysł, bo jeśli Cię złapie policja to i tak jest szczęście.
I tak, wiem, że akurat Ty potrafisz super jeździć, i Tobie na pewno nic się nie stanie. Ale gdyby tak doszło do kolizji z innym użytkownikiem który posiada uprawnienia, to będziesz mieć bardzo ciepło, bo tylko idiota wtedy nie wezwie policji, ubezpieczenie wtedy nie działa... Walnij w nowy samochód będziesz płacić za naprawę z własnej kieszeni, niech Ci babcia wejdzie na drogę, złamiesz jej coś, płacisz sam za całe leczenie.
Podsumowując: zdecydowanie nie warto jeździć po drogach publicznych bez uprawnień.

I tak, wiem, że akurat Ty potrafisz super jeździć, i Tobie na pewno nic się nie stanie. Ale gdyby tak doszło do kolizji z innym użytkownikiem który posiada uprawnienia, to będziesz mieć bardzo ciepło, bo tylko idiota wtedy nie wezwie policji, ubezpieczenie wtedy nie działa... Walnij w nowy samochód będziesz płacić za naprawę z własnej kieszeni, niech Ci babcia wejdzie na drogę, złamiesz jej coś, płacisz sam za całe leczenie.
Podsumowując: zdecydowanie nie warto jeździć po drogach publicznych bez uprawnień.
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
Prawie dobrze, ale:
W wieku 15 lat nie odpowiada sie w pelni za swoje czyny. Sprawa laduje w sadzie, sa konsekwencje dla rodzicow.
Tak na rozgrzewke:
http://www.polskieustawy.com/print.php? ... e=20140418
Argumentacja "kradzierz" nie przejdzie, rodzice sa odpowiedzialni za zabezpieczenie pojazdu.
W wieku 15 lat nie odpowiada sie w pelni za swoje czyny. Sprawa laduje w sadzie, sa konsekwencje dla rodzicow.
Tak na rozgrzewke:
http://www.polskieustawy.com/print.php? ... e=20140418
Argumentacja "kradzierz" nie przejdzie, rodzice sa odpowiedzialni za zabezpieczenie pojazdu.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
ile razy jeszcze trzeba powtarzać, że postępowanie mandatowe obejmuje osoby +17?
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Jeśli rodzice wezma na siebie odpowiedzialność i powiedzą, że Ci udostępnili to dostaną mandat 300zł a Tobie grozi sprawa w sądzie za demoralizacje. No chyba, że umyją ręce to odpowiesz za przestępstwo tylko nie wiem czy to się zalicza pod kradzież czy pod krótkotrwale użycie pojazdu, musiał bys sobie sprawdzić pod jaki to artykul podlega, ale sądzę, że to drugie.
- Gem
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości