Zobacz wątek - FZS 1000 - zmiana zębatki a pomiar prędkości.
NAS Analytics TAG

FZS 1000 - zmiana zębatki a pomiar prędkości.

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

FZS 1000 - zmiana zębatki a pomiar prędkości.

Postprzez szczypek92 » 9/4/2014, 11:18

Witam,

od paru dni jestem przeszczęsliwym posiadaczem najładniejszego FZS 1000 pod słońcem ale chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy o nim :D

Interesuje mnie czy pomiar prędkości w FZS 1000 odbywa się przy pomocy przedniego koła czy też czujnika w silniku ? Czytałem po prostu artykuł, że jeśli zmieni się zębatki z przodu czy też z tyłu, a pomiar odbywa się przy pomocy czujnika przy zębatce to licznik potrafi nieźle nakłamać (choć i fabrycznie pewnie kłamie).

Jeśli nie ten dział, proszę moderatora o przeniesienie.
szczypek92
Świeżak

Postprzez vardana » 10/4/2014, 20:25

Fabrycznie to liczniki zawyżają prędkość i robi się to "specjalnie", o np 3-8km na godzinę.
Zobacz sobie czy do osi przedniego koła biegnie jakaś linka z kierownicy. Powinieneś mieć linki do klocków hamulcowych i tyle. Jeśli oprócz tego w ośkę koła wchodzi jakaś linka to jest to prawdopodobnie linka prędkościomierza. Ślimak do którego wchodzi jest dość mały i trudno będąc amatorem zrozumieć że jest to jakiś istotny element, ale linkę widać jak w mordę strzlił, gruba jak każdy przewód inny przewód mechaniczny/pneumatyczny w moto.
Yamaha FZR 1000
vardana
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê