Zobacz wÄ…tek - Prawo
NAS Analytics TAG

Prawo

Przepisy, prawo
_________

Prawo

Postprzez TsMlbn » 30/3/2014, 22:00

Witam, na wstępie chciałbym podziękować Państwu za poświęcenie czasu dla moich pytań.
Mianowicie za rok będę obchodził swoje 18 urodziny. Przez 2 lata zbieram pieniądze na motocykl o pojemności 600ccm - Yamaha R6. W dniu ukończenia moich 18 urodzin, chciałbym zrobić prawo jazdy kat. A2 i zakupić Yamahę R6, która jak wiadomo nie podlega pod kat. A2.
Moje pytanie brzmi: Co grozi mi w razie kontroli za posiadanie właśnie kat. A2 i jazdę motocyklem, który nie podlega tej kategorii ? Oraz czy ten motocykl będę mógł jakoś zarejestrować w urzędzie, czy można zarejestrować motocykl na inną osobę, która posiada uprawnienia do prowadzenia takim pojazdem, ale np. nie jest z mojej rodziny ? Bardzo dziękuję za rozsądne odpowiedzi i poświęcenie czasu! Pozdrawiam :)

P.S. Pragnę zauważyć, że jestem nowy na forum i bardzo przepraszam, jeżeli umieściłem nowy temat w nieodpowiednim dziale!
TsMlbn
Świeżak

Postprzez leff » 30/3/2014, 22:09

zadales pytania na ktore odpowiedzi byly nie raz udzielane

brak kategorii to 300 zł mandat, w razie kolizji nie dziala OC
zarejestrowac na siebie mozesz nawet R1, nie ma wymogu posiadania uprawniene przez wlasciciela

jesli to ma byc Twoj pierwszy motocykl to wykazujesz sie wyjatkowa glupota i nieodpowiedzialnoscia
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez TsMlbn » 30/3/2014, 22:18

Rozumiem, lecz nigdy nie mogłem znaleźć odpowiedniej odpowiedzi dotyczącej mojego pytania :)
Dzieki za odpowiedź, rozumiem Twoją wypowiedź dotyczącą wyboru pierwszego motocykla, Wiele czytałem na temat wyboru pierwszego motocykla jako R6, także całkowicie rozumiem.
Ostatnio edytowano 8/12/2014, 17:43 przez TsMlbn, łącznie edytowano 1 raz
WRP!
TsMlbn
Świeżak

Postprzez sewii » 1/4/2014, 12:48

o ile potrafię zrozumieć świeżaka na r6, który jednak ma papierek, o tyle bez uprawnień to wyraz debilizmu do potęgi. Nie życzę Ci, drogi Autorze, by ktokolwiek, nawet nie z Twojej winy, spowodował kolizję, w której będziesz uczestniczyć.
NS1 -> RS125 -> Monster 800 -> Hornet 600-> CBR600RR pc37
sewii
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê