Zobacz wątek - Przeciwskęt... dla początkującego
NAS Analytics TAG

Przeciwskęt... dla początkującego

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Przeciwskęt... dla początkującego

Postprzez dajkam2 » 30/3/2014, 13:29

A więc tak, na wstępie chciałbym się przedstawić, gdyż jest to mój pierwszy temat na tym forum. Mam na imię Dominik mam 18 lat. Aktualnie jeżdżę Romet-em Zetka 125.

Jakiś czas temu na kilku stronach i forach obiło mi się o uszy hasło "Przeciwskręt"... Oczywiście zainteresowany "co to takiego" zacząłem wgłębiać się w temat. Mój problem polega na tym, że autorami prawie wszystkich opisów tego zjawiska są doświadczeni goście... Wszędzie pisze, że przeciwskręt wykonuje się po prostu poprzez nacisk kierownicy o kierunku odwrotnym do zamierzonego, czyli jak chce jechać w lewo to skręcam w prawo. Tutaj jest mój racjonalizm który bije się z logiką... Jeśli chcę jechać w lewo to skręcam w prawo?? Przecież to brzmi niedorzecznie. W jaki sposób mam pojechać w lewo skoro mam kierownicę skręconą w prawo? Nawet balans ciałem w kierunku odwrotnym przy pełnej trakcji skończy się zaliczeniem najbliższego rowu. Prosiłbym tutaj kogoś kto umie wytłumaczyć to na chłopski rozum. Ja przeciwskręt rozumiem jako to, że poprzez operowaniem mocą, tylne koło ucieka na zewnątrz i ruchem przeciwnym do zamierzonego wprowadzamy motocykl w kontrolowany uślizg i przez to zmniejszamy promień skrętu. Ale w takiej sytuacji nie wyobrażam sobie wykonania tego motocyklem co posiada przynajmniej 45KM (kat.A2), szczególnie przy prędkości ponad 100km/h, nie mówiąc o moim 10 konnym "Romku". Słyszałem, że przeciwskręt wykonuje się od 70km/h, a taką prędkość przekracza chyba każda 125. Przepraszam, za może śmieszne rozumowanie, ale na tym etapie zaawansowania i obycia z motocyklami moja logika inaczej tego nie ogarnia.

Jak już pisałem na początku aktualnie z powodu braku możliwości robienia uprawnień jestem posiadaczem 125-tki i jeszcze nie musiałem, bądź nie miałem potrzeby wykonywać przeciwskrętu. Dlatego proszę o cierpliwe i proste wytłumaczenie tego zjawiska, zasady działania i jeszcze instruktaż jak się zabrać za jego trenowanie.

Pozdrawiam forumowiczów i wszystkich właścicieli 2 kółek.
dajkam2
Świeżak

Postprzez gumis » 30/3/2014, 13:34

W dziale Technika jazdy masz to opisane dokładnie.
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
gumis
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Karol20 » 30/3/2014, 14:33

Suzuki SV650s k7
Karol20
Bywalec

Postprzez jackal_pl » 30/3/2014, 15:07

A tutaj polski, krótki filmik. Bardzo dobrze wytłumaczone, polecam :)
https://www.youtube.com/watch?v=d3-pe4s_4To
Polecam też książkę Motocyklista Doskonały. Jest to tam świetnie wytłumaczone. I wiele więcej :)
Kawasaki ER-5, 98r.
jackal_pl
Świeżak

Postprzez SkoQ » 30/3/2014, 16:29

Rozpędź się do powiedzmy setki, i spróbuj delikatnie skręcić kierownicą w prawo, zobaczysz, że moto położy się w lewo. Nie pytaj mnie jak to logicznie wytłumaczyć, po prostu spróbuj sam.
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez gumis » 30/3/2014, 16:47

Przy małych prędkościach też działa a jak pchniesz za mocno to nie będziesz wyciągał żwiru spod skóry :D najpierw sprawdź to przy niższej prędkości.
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
gumis
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez leff » 30/3/2014, 19:33

podobny temat jest na technice jazdy, zamykam
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

na górê