Zobacz wÄ…tek - Prawo jazdy kat. A2
NAS Analytics TAG

Prawo jazdy kat. A2

Przepisy, prawo
_________

Prawo jazdy kat. A2

Postprzez Dejv17 » 16/6/2013, 12:24

Hej.

Chcę zrobić prawo jazdy kat. a2 na drugi rok i chcę się dowiedzieć czy nie musze mieć wcześniej kat. a1 zdanej. Wyczytałem na innych forach że po 2 latach od zdania kat. a2 będe miał takie prawa jak na kat. A. Czy to jest prawda? Czy jednak będe musiał zdawać w wieku 20lat kat. A(a jeśli tak to będe miał jakieś zniżki)? Z góry dziękuje za odpowiedzi i przepraszam za jakie kolwiek błędy w mojej treści. :D
Ostatnio edytowano 16/6/2013, 20:11 przez Dejv17, łącznie edytowano 2 razy
Dejv17
Świeżak

Postprzez Starski » 16/6/2013, 13:07

Jedyny wymóg to wyrobienia A2 to ukończone 18lat.
Po dwóch latach udokumentowanej jazdy motocyklem będziesz mógł przystąpić do skróconego kursu na kategorie A razem ze zniżkami. Następnie zdać egzamin na kat A.
Moto na A2: GS 500, NX 650, XT 660, YBR 250, Ninja 250R
Starski
Świeżak

Postprzez Harakiri 7 » 16/6/2013, 14:11

Starski napisał(a):Po dwóch latach udokumentowanej jazdy motocyklem będziesz mógł przystąpić do skróconego kursu na kategorie A razem ze zniżkami. Następnie zdać egzamin na kat A.

Wskazesz na podstawe prawna tego udokumentowania jazdy ?

Te znizki to niby na co maja byc ?

Warunkiem kat. A2 to ukonczenie lat 18. - I to wszystko.

:wink:
Harakiri 7
Bywalec

Postprzez madcap » 16/6/2013, 17:26

Harakiri 7 napisał(a):
Starski napisał(a):Po dwóch latach udokumentowanej jazdy motocyklem będziesz mógł przystąpić do skróconego kursu na kategorie A razem ze zniżkami. Następnie zdać egzamin na kat A.

Wskazesz na podstawe prawna tego udokumentowania jazdy ?

Te znizki to niby na co maja byc ?

Warunkiem kat. A2 to ukonczenie lat 18. - I to wszystko.

syuacja w RP.
zniżki sa na kurs.
podwyższenie danej kategorii prawa jazdy, nie wymaga zaliczenia teorii podczas kursu.
egzamin państwowy w tym przypadku obejmuje też tylko część praktyczną.

jeśli chcesz dalszych informacji, to daj znać na priv, przślę podstawę prawną.

@ autor.
proponuję zajrzeć do słownika ortograficznego oraz gramatyki języka polskiego.
sformuowania w stylu "chcem" wskazują na umysłową wieś.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Harakiri 7 » 16/6/2013, 18:37

madcap napisał(a):zniżki sa na kurs.
podwyższenie danej kategorii prawa jazdy, nie wymaga zaliczenia teorii podczas kursu.
egzamin państwowy w tym przypadku obejmuje też tylko część praktyczną.

Madcap,

Co Prawda zadales sobie trud aby odpowiedziec, tyle, ze niema czegos takiego jak udokumentowanie jazdy posiadajac kat. PJ.

Znizki na kurs mozesz otrzymac po indywidualnej negocjacji z danym OSK - z urzedu nie ma nic !

To, ze niema obowiazku zdawania egzamin teoretycznego czy zmniejszona ilosc godzin obowiazkowych / minimalnych nie kwalifikuje sie w moim mniemaniu jako znizka.

Harakiri 7
Bywalec

Postprzez madcap » 17/6/2013, 19:36

sorry...
ale w moim mniemaniu, dla młodego człowieka mającego 18 lat, zazwyczaj będącego w tym wieku na utrzymaniu rodziców, kwota, którą może w ten sposób zaoszczędzić jest sporą zniżką, nawet gdyby to była kwota prykładowo 300 zł.
np cena kursu oraz opłat za egzaminy niech wyniesie 1300 zł. minus te przykładowe 300 daje raptem 1000 zł.
zaznaczam raz jeszcze, że to przykładowe kwoty, z których jedyną w pełni znaną jest cena części teoretyznej egzaminu na prawo jazdy.

tym bardziej, że nie płaci jak wspomnialem wcześniej za teorię.
również ma prawo do kolejnego obniżenia kwoty za podręcznik, który jakoby jest zazwyczaj w cenie kursu.
ale nie oszukujmy się, nikt nie zrobi komuś prezentu za 30 zł.

poza konkursem.
przypominam, że w języku polskim partykułę "nie" piszemy z czasownikami rozdzielnie.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Sebastian2403 » 24/6/2013, 22:05

Mam takie pytanie -

czy jak bede posiadaczem zalozmy ZX6R i bede mial kartke od diagnosty, z przegladu, serwisu, ze motocykl jest zdlawiony do kat. A2 ale bedzie zarejestrowany na A nadal to czy wtedy czeka mnie 300zl czy zaakceptuja ten fakt ? (policja, w razie zlapania)
Sebastian2403
Świeżak

Postprzez Harakiri 7 » 24/6/2013, 22:24

Sebastian2403 napisał(a):
czy jak bede posiadaczem zalozmy ZX6R i bede mial kartke od diagnosty, z przegladu, serwisu, ze motocykl jest zdlawiony do kat. A2 ale bedzie zarejestrowany na A nadal to czy wtedy czeka mnie 300zl czy zaakceptuja ten fakt ? (policja, w razie zlapania)

Mozesz zdlawic do mocy jakiej zywnie bedziesz chcial to moto ne lapie sie na kat A2. ZX6R dysponuje moca wieksza niz 70 kW wiec sie nigdy nie zalapie, przynajmniej w PL.

Harakiri 7
Bywalec

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê