olej w wahaczu
• Strona 1 z 1
olej w wahaczu
jaki i po co olej w tylnim wahaczu w skuterze ? i jak wygląda sprzęgło ?
- Krystian Ochędalski
- Świeżak
olej pewnie sluzy smarowaniu przekladni lub tez napedu tudziez lancucha.
Sprzegla w skuterze nie ma, ale dla powiekszenia twojej wiedzy napisze ci jak wyglda klasyczne sprzeglo mechaniczne.
Jest to taki koszyk, w ktorym znajduja sie przkladki, tarcze i sprezyny. Przekladki to metalowe "obrecze" dzielace tarcze. Tarcze pokryte sa materialem, ktory po pewnym tudziez dluzszym czasie sie zuzywa. Sprezyny zwykle znajduja sie pod tarczami i przekladkami.
Sprzegla mechaniczne dzieli sie na suche i mokre, czyli pracujace w ciaglej kapieli olejowej.
W motocyklach dosc powszechnie stosuje sie takze sprzeglo hydrauliczne, ale o tym nie bede juz sie rozpisywal.
Sprzegla w skuterze nie ma, ale dla powiekszenia twojej wiedzy napisze ci jak wyglda klasyczne sprzeglo mechaniczne.
Jest to taki koszyk, w ktorym znajduja sie przkladki, tarcze i sprezyny. Przekladki to metalowe "obrecze" dzielace tarcze. Tarcze pokryte sa materialem, ktory po pewnym tudziez dluzszym czasie sie zuzywa. Sprezyny zwykle znajduja sie pod tarczami i przekladkami.
Sprzegla mechaniczne dzieli sie na suche i mokre, czyli pracujace w ciaglej kapieli olejowej.
W motocyklach dosc powszechnie stosuje sie takze sprzeglo hydrauliczne, ale o tym nie bede juz sie rozpisywal.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
co do sprzęgła wyzej opisanego wiem o tym wszytsko, lecz interesuje mnie budowa skutera tzn. układ automatycznej skrzyni biegów i przeniesienie napędu.
- Krystian Ochędalski
- Świeżak
Krystian Ochędalski napisał(a):co do sprzęgła wyzej opisanego wiem o tym wszytsko, lecz interesuje mnie budowa skutera tzn. układ automatycznej skrzyni biegów i przeniesienie napędu.
www.jednoslad.pl
w nowych skuterach najczęsciej jest przekładnia bez stopniowa z paskiem napędowym

- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości