Kurs na kategorie A, a zdawanie egzaminu kat. A2
• Strona 1 z 1
Kurs na kategorie A, a zdawanie egzaminu kat. A2
Witam
Z góry przepraszam jeżeli ktoś o to pytał, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi.
A więc, 18 lat kończe 24 grudnia tego roku, czyli nie załapie się na kategorie A, bo u mnie w mieście egzaminów w zimie nie ma, dopiero od kwietnia.
Chce zrobić prawo jazdy na kat A i B, i kurs zrobić od razu na obie kategorie bo będzie taniej.
Tylko zapisze się na kurs na kat A, bo A2 jeszcze nie ma, i tu pytanie, jak ze szkoły jazdy wyślą papiery do WORDU że ukończyłem kurs na A a nie A2, to czy z kursem A zdam egzamin A2 ?
Pytam, żeby nie powiedzieli mi później w WORDzie że mam robić kurs na A2, bo na tą kat będe zdawał.
Czyli w skrócie bo mogłem troche namieszać czy z ukonczonym kursem A moge zdać na A2.
Dziękuje z góry i pozdrawiam.
Z góry przepraszam jeżeli ktoś o to pytał, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi.
A więc, 18 lat kończe 24 grudnia tego roku, czyli nie załapie się na kategorie A, bo u mnie w mieście egzaminów w zimie nie ma, dopiero od kwietnia.
Chce zrobić prawo jazdy na kat A i B, i kurs zrobić od razu na obie kategorie bo będzie taniej.
Tylko zapisze się na kurs na kat A, bo A2 jeszcze nie ma, i tu pytanie, jak ze szkoły jazdy wyślą papiery do WORDU że ukończyłem kurs na A a nie A2, to czy z kursem A zdam egzamin A2 ?
Pytam, żeby nie powiedzieli mi później w WORDzie że mam robić kurs na A2, bo na tą kat będe zdawał.
Czyli w skrócie bo mogłem troche namieszać czy z ukonczonym kursem A moge zdać na A2.
Dziękuje z góry i pozdrawiam.
- aespeo
- Świeżak
Troszke ze tak powiem głupie porównanie, to jest forum motocyklowe i pytam o sprawy zwiazane z jego tematyka.. Nie ma sie co spinac, nie wiesz to siedz cicho albo napisz coś ale mądrze. Zapytac tam.zawsze moge, ale za to ze Was tez pytam to nikt mi w morde nie da...
BMW F650
- aespeo
- Świeżak
Jak zdawalem na kat T, to szkola sama przeslala papiery, donioslem jedynie dowod, dowod wplaty i oswiadczenie rodzicow o zgodzie ;>
A po miescie zrobilem skuterem z 20 tys km, wiec obycie z jazdÄ… i przepisami jakies mam.
W wordzie i tak bede pytal, ale nie wierze ze nie ma tu nikogo w mojej sytuacji co by nie mial jakiegos konkretnego info. Nie ma sie co kłócić, bo nie twierdze ze nie masz racji, ale interesuja mnie fakty a nie domysly, a moze ktos stad juz w wordzie byl i pytal.
pzdr
A po miescie zrobilem skuterem z 20 tys km, wiec obycie z jazdÄ… i przepisami jakies mam.
W wordzie i tak bede pytal, ale nie wierze ze nie ma tu nikogo w mojej sytuacji co by nie mial jakiegos konkretnego info. Nie ma sie co kłócić, bo nie twierdze ze nie masz racji, ale interesuja mnie fakty a nie domysly, a moze ktos stad juz w wordzie byl i pytal.
pzdr
BMW F650
- aespeo
- Świeżak
Czas by odswiezyc temat bo bylem wczoraj w Wordzie.
Spodziewalem sie konkretnej odpowiedzi a tu co? Gosc powiedzial zebym ogladal telewizor i sledzil jak sie ustawa zmienia, bo on sam nie wie. No to 'podziekowalem' i dalej nic nie wiem.
Wedlug Was, oplaca sie teraz robic w moim przypadku kurs na kat. A zeby przynajmniej stara teorie zdac ? Tylko czy potem mi pozwola zdawac praktyczny na A2 majac kurs i teorie na A..
Spodziewalem sie konkretnej odpowiedzi a tu co? Gosc powiedzial zebym ogladal telewizor i sledzil jak sie ustawa zmienia, bo on sam nie wie. No to 'podziekowalem' i dalej nic nie wiem.
Wedlug Was, oplaca sie teraz robic w moim przypadku kurs na kat. A zeby przynajmniej stara teorie zdac ? Tylko czy potem mi pozwola zdawac praktyczny na A2 majac kurs i teorie na A..
- aespeo
- Świeżak
ok
1. pula pytań teoretycznych na A1 i A jest taka sama, różnica jest tylko w części praktycznej egzaminu - zdajesz na o2o o pojemności max 125ccm i mocy 11 kW - to powinieneś wiedzieć,
2. kończąc kurs dostajesz zaświadczenie o odbytym kursie na kat "X" (jedną lub więcej) prawa jazdy, więc nic nie stoi na przeszkodzie by zamiast A było napisane A2, zwłaszcza, że program szkolenia jest taki sam (to, ze lekarz na orzeczeniu wypisze A zamiast A2 nie jest przeszkodą),
3. co do zmiany ustawy znów stoi wszystko od znakiem zapytania - mamy miesiąc wrzesień a nadal nie ma rozporządzenia wykonawczego na dzień dzisiejszy, tj. 09.09.2012, (fakt, jest jego propozycja, ale propozycja nie jest wiążąca) szczególnie zważywszy to, że WORD-y potrzebują czasu i pieniędzy na adaptację placów egzaminacyjnych.
1. pula pytań teoretycznych na A1 i A jest taka sama, różnica jest tylko w części praktycznej egzaminu - zdajesz na o2o o pojemności max 125ccm i mocy 11 kW - to powinieneś wiedzieć,
2. kończąc kurs dostajesz zaświadczenie o odbytym kursie na kat "X" (jedną lub więcej) prawa jazdy, więc nic nie stoi na przeszkodzie by zamiast A było napisane A2, zwłaszcza, że program szkolenia jest taki sam (to, ze lekarz na orzeczeniu wypisze A zamiast A2 nie jest przeszkodą),
3. co do zmiany ustawy znów stoi wszystko od znakiem zapytania - mamy miesiąc wrzesień a nadal nie ma rozporządzenia wykonawczego na dzień dzisiejszy, tj. 09.09.2012, (fakt, jest jego propozycja, ale propozycja nie jest wiążąca) szczególnie zważywszy to, że WORD-y potrzebują czasu i pieniędzy na adaptację placów egzaminacyjnych.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
no ja dorzuce sie do tematu, przed chwila dzwonilem do wordu i jeszcze nikt mi nei umei pomoc. 18-stke mam 29.12 wiec moje pytanie jest takie: jezeli kurs kat A skoncze zalozmy w listopadzie i zacznie padac snieg to w marcu egzamin obowiazuje kat A czy A2 bede miec?
Boze nei maja sie do czego przyczepic ehh
Boze nei maja sie do czego przyczepic ehh
- Zegzii
- Świeżak
Już sam nie wiem czy to wejdzie w styczniu czy tez nie , prawie każdy mówi co innego . ktoś wie jak to sprawdzić , jakaś strona rządowa czy coś ? madcap mam nadzieję że masz rację o tej propozycji , brzmi sensownie bo pojawia się słowo pieniądze (jak zwykle tylko o to chodzi). jeśli chodzi o mordy , wordy i szkoły nauki to oni sami nie wiedzą
- Beowulf111
- Świeżak
strona rzÄ…dowa jest
konkretnie to portal ministerstwa infrastruktury
konkretnie to portal ministerstwa infrastruktury
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
a jak to jest z tymi co zdali teraz posiadają kategorie A, mając 18 lat? Skoro wszyscy podobno będą musieli wymienić stare prawko na nowe to nie wymienią czasem A na A2 z powodu wieku ? Sporo forumowiczów mówi że prawo nie działa wstecz ale dam taki kontrargument gdy z kiedyś były przeglądy bezterminowe na motorowery w wprowadzili ustawę że w jakimś tam okresie, trzeba zrobić , nie zrobiłem jeździłem to przy kontroli zabrali mi dowód.
przepraszam za OT , wróćmy do pytania, jest jakaś pewnosc ze sie nie utraci tej A, że nie wymienią na A2?
Pozdrawiam
przepraszam za OT , wróćmy do pytania, jest jakaś pewnosc ze sie nie utraci tej A, że nie wymienią na A2?
Pozdrawiam
- krzychus3
- Świeżak
jest to określane w ustawie o kierujących pojazdami
częstotliwość badań technicznych nie reguluje ustawa lecz rozporządzenie
częstotliwość badań technicznych nie reguluje ustawa lecz rozporządzenie
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości