przy dodawaniu gazu na niskich obrotach czuję szarpnięcie...
• Strona 1 z 1
przy dodawaniu gazu na niskich obrotach czuję szarpnięcie...
Witam !
W puszcze to był zawsze rozrząd, który wraz z rolkami i napinaczami tak właśnie się objawiał ... - nie pozwalał na płynne przyspieszanie i redukcje... ponieważ kupiłem moto z przebiegiem 43k YZF1000R przegląd będę miał 11.06 chcę się już "psychicznie" przygotować.
przy wyższych obrotach - wszystko jest ok ... chodzi o zmienę biegów w niszym akresie do 3k - zwolnienie manetki lub przyspieszenie - nie jest przekazywane w sposób bezpośredni - a wyczuwalne jest delikatne szarpnięcie ( jakby jakiś luz wybierał ).... co mnie martwi np przy wchodzeniu w zakręt gdzie chciałbym mieć wszystko bardzo płynne ...
przy wyższych obrotach - problem ten zanika ... i moto sprawuje się bardzo płynnie ...
soory - pytanie z cyklu "newbie" - ale tak właśnie jest ...
a może TTTM ? ( ten typ tak ma ? )
Cez.
W puszcze to był zawsze rozrząd, który wraz z rolkami i napinaczami tak właśnie się objawiał ... - nie pozwalał na płynne przyspieszanie i redukcje... ponieważ kupiłem moto z przebiegiem 43k YZF1000R przegląd będę miał 11.06 chcę się już "psychicznie" przygotować.
przy wyższych obrotach - wszystko jest ok ... chodzi o zmienę biegów w niszym akresie do 3k - zwolnienie manetki lub przyspieszenie - nie jest przekazywane w sposób bezpośredni - a wyczuwalne jest delikatne szarpnięcie ( jakby jakiś luz wybierał ).... co mnie martwi np przy wchodzeniu w zakręt gdzie chciałbym mieć wszystko bardzo płynne ...
przy wyższych obrotach - problem ten zanika ... i moto sprawuje się bardzo płynnie ...
soory - pytanie z cyklu "newbie" - ale tak właśnie jest ...
a może TTTM ? ( ten typ tak ma ? )
Cez.
-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
Przyczyna luzów może być różna. Ale raczej szukałbym w układzie przeniesienia napędu niż w rozrządzie. Może to być zbyt luźny łańcuch, lub wyrobione gumowe sprzęgiełko (amortyzator) przeniesienia napędu. -taki gumowy profil pomiędzy zębatką a tylnym kołem. Wytarcie lub uszkodzenie tego amortyzatora powoduje szarpnięcia przy zmianach obciążenia silnika.
Ale dlaczego tylko przy niższych obrotach...?
Być może przy wyższych prędkościach obrotowych takie szarpnięcia nie są tak mocno odczuwalne
ale może rzeczywiście TTTM
więc niech się lepiej wypowiedzą posiadacze thundera.
Ale dlaczego tylko przy niższych obrotach...?
Być może przy wyższych prędkościach obrotowych takie szarpnięcia nie są tak mocno odczuwalne
ale może rzeczywiście TTTM

-
Grzybu - Bywalec
Re: przy dodawaniu gazu na niskich obrotach czuję szarpnięci
cezare napisał(a):Witam !
Cez.
Bo zakręt się atakuje przy wyższych obrotach. 3000rpm to trochę mało, szczególnie dla rzędowej czwórki.
Oczywiście różne motocykle różnie oddają moc, niektóre reagują szarpaniem, niektóre lekkim opóźnieniem.
W większości przypadków, w tej kwestii przewagę mają silniki zasilane wtryskiem.
Proponuje kupić coś na wtrysku megneti marelli, np: Ducati

http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Åšcigacz.pl
dzięki cichy : czyi TTTM i trzeba wyżej kręcić - dla mnie okay ...
za mało znam ThunderAce'a - mam go od 02.05 i szukam dziury w całym...
bo żeczywiście powyżej 3k rpm - cód miód i płynność .... rewelacyjna ...
no i ten EXUP - wyśmienicie ciągnie od samego dołu
...
THX !
Cez.
za mało znam ThunderAce'a - mam go od 02.05 i szukam dziury w całym...
bo żeczywiście powyżej 3k rpm - cód miód i płynność .... rewelacyjna ...
no i ten EXUP - wyśmienicie ciągnie od samego dołu

THX !
Cez.
-
cezare - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości