ZXR 400 1998r problem z odpaleniem
• Strona 1 z 1
ZXR 400 1998r problem z odpaleniem
Witam. Jestem nowy na tym forum jaki i świeży jezeli chodzi o motocykle. Głownie zajmuje sie mechanika samochodową. Jakis czas temu kupilem okazyjnie kawasaki zxr 400 1998 r ktory stal nie odpalany przez dwa lata. W motorze zostal zmieniony olej, troche tez do cylindrow zeby pierscionki odpuscily na wszelki wypadek, wal obrocony. Tylko mam problem z rozrusznikiem. Otoz ze nie posiadam jeszcze akumulatora chcialem zakrecic za pomoca akumulatora samochodowego i kabli rozruchowych. Po podlaczeniu wszystkiego i wcisnieciu startera slysze tylko brzeczenie przekaznika ktory znajduje sie pod siedzeniem, kontrolki przygasaja ,a obroty wskakuja na 2 tyś. lecz rozrusznik nie kreci. Jest to taki okragly przkaźnik pod siedzeniem do którego dochodzi plus z akumulatora. Rozrusznik jest sprawny bo zostal sprawdzony poza silnikiem. Wszystkie masy zostały wyczyszczone, wtyczki wyczyszczone i posprawdzane, swiece nowe. I teraz pytanie... czy to wina akumulatora czy moze od stania cos sie uszkodzilo. Motor przed postojem normalnie odpalal i jezdzil wiec byl w 100% sprawny. Prosil bym o porady poniewaz chetenie bym posluchal jak pracuje silnik. Na pych tez za bardzo nie ma jak probowac, chyba ze by ktos za mna biegal z akumulatorem. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
- marcin_1236
- Świeżak
Możliwe ,że skorodowały styki w tym przekaźniku i nie uruchamia rozrusznika.Najprościej zewrzyj go tzn.połącz plus z akumulatora co jest do niego podłączony z z tym wyjściem co idzie do rozrusznika.Jak rozruszik jest dobry to zakręci.
biegacz
-
pamoz - Świeżak
Rozrusznik sprawdzalem i jest sprawny. Niestety ciezko jest rozebrac ten przekaznik bez polamiania. Mialby ktos jeszcze jakies sugestie albo podobne przypadki?
- marcin_1236
- Świeżak
Tego się nie rozbiera,tylko wymienia.Nie musi być nawet do tego konkretnego moto.Jeżeli sprawdziłeś jak napisałem wcześniej i rozrusznik zakręcił.To nic innego nie jest tylko uszkodzone główne styki tego przekażnika.Pisałeś że go słychać,że brzęczy ,czyli sterowanie ma.Dla pewności miernik by się przydał.
biegacz
-
pamoz - Świeżak
Jeszcze jeden pomysl mi nasunÄ…Å‚. Ze wzgledu na slabe polaczenie przez kable rozruchowe czy jest mozliwosc ze plynie zbyt maly prad na rozrusznik i przekaznik zaczyna wariowac?
- marcin_1236
- Świeżak
jak masz kable kupione w jakims markecie to jest to bardzo prawdopodobne bo one sa za cienkie ja na takich kablach nie odpale ale po dodaniu dodatkowych kabli juz odpalalmarcin_1236 napisał(a):Jeszcze jeden pomysl mi nasunął. Ze wzgledu na slabe polaczenie przez kable rozruchowe czy jest mozliwosc ze plynie zbyt maly prad na rozrusznik i przekaznik zaczyna wariowac?
-
sonycbr77 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości