Yamaha - uszkodzonny gwint śruby spustowowej oleju
• Strona 1 z 1
Yamaha - uszkodzonny gwint śruby spustowowej oleju
Witam,
Oddałem swoją Yamahe na wymianę oleju do autoryzowanego serwisu Yamahy. Podczas wymiany oleju okazało się że poprzedni właściciel tak mocno dokręcił śrubę spustową oleju, że uszkodziła ona gwint w bloku silnika, dodatkowo śruba była cała obwiązana teflonem i tak luźna że mechanicy nie potrzebowali klucza aby ją wykręcić więc całe szczęście że nie zgubiłem oleju podczas jazdy. Serwis zaproponował wstawienie nowej śruby, rozwiercenie starego gwintu i wstawienie spirali. Nie jestem mechanikiem i nie znam się na mechanice więc chciałbym się was poradzić czy takie rozwiązania się rzeczywiście stosuje i czy zdaje ono egzamin?
Oddałem swoją Yamahe na wymianę oleju do autoryzowanego serwisu Yamahy. Podczas wymiany oleju okazało się że poprzedni właściciel tak mocno dokręcił śrubę spustową oleju, że uszkodziła ona gwint w bloku silnika, dodatkowo śruba była cała obwiązana teflonem i tak luźna że mechanicy nie potrzebowali klucza aby ją wykręcić więc całe szczęście że nie zgubiłem oleju podczas jazdy. Serwis zaproponował wstawienie nowej śruby, rozwiercenie starego gwintu i wstawienie spirali. Nie jestem mechanikiem i nie znam się na mechanice więc chciałbym się was poradzić czy takie rozwiązania się rzeczywiście stosuje i czy zdaje ono egzamin?
Yamaha RJ11 YZF-R6 2007 r.
- mtbakk
- Świeżak
tak pewnie chodzi o recoila, taki gwint jest czasami mocniejszy niz oryginał. na pewno bardziej szczelny, a nie raz widziałem na recoile łatane np gwinty w głowicach, gdzie moment dokręcenia musi byc sporo wiekszy niz ten w srubie spustowej.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
od czasu do czasu pracuje sobie w serwisie moto i widziałem jak mechanik łatał tym gwint od trzymania siedzenia w crossówce. wsadził skręcił
i sie trzyma fajne i proste

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Witam,
Czy można naprawić taki gwint bez wkładania w niego recoila albo tulejki? Pytam bo jak odbierałem motocykl i rozmawiałem z mechanikiem to mi powiedział że rozwiercił stary gwint, nagwintował na nowo i wkręcił trochę większą śrubę z takim samym rozmiarem łba co stara śruba ale o tulejce albo recoilu nie wspominał.
Czy można naprawić taki gwint bez wkładania w niego recoila albo tulejki? Pytam bo jak odbierałem motocykl i rozmawiałem z mechanikiem to mi powiedział że rozwiercił stary gwint, nagwintował na nowo i wkręcił trochę większą śrubę z takim samym rozmiarem łba co stara śruba ale o tulejce albo recoilu nie wspominał.
Yamaha RJ11 YZF-R6 2007 r.
- mtbakk
- Świeżak
własnie miałem też to dodac ze sam osobiscie wolałbym rozwiercic na wiekszy gwint, nagwintować i dac wieksz ą srube. pytanie tylko czy przy tej robocie pozbyli sie wszystkich opiłków ;d
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
w sumie jak cos kiedys tak robiłem to zalałem oleju opiłki były i tak przy samym spuscie, wiec wszystko popłyneło 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości