Zobacz wątek - wypluwa płyn chłodniczy zx9r
NAS Analytics TAG

wypluwa płyn chłodniczy zx9r

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

wypluwa płyn chłodniczy zx9r

Postprzez chester240 » 5/10/2011, 17:41

Witam serdecznie.
Mam mały problem moja kawa wypluwa płyn chłodniczy. Nie było by w tym nic dziwnego gdybym był w stanie zdiagnozować dlaczego. Albowiem podczasz jazd do około 10-15km jest wszystko w porzadku. Mogę odkręcać i robić co chce i jest wszystko ok. Powyżej tego dystansu zaczyna wypluwać płyn do zbiorniczka. Podejrzana jest uszczela pod głowicą ale ilość płynu wydalanego maleje wraz z ubytkiem go w układzie. Poniżej pewnego poziomu przestaje ubywać i jedeny mankament jest taki że sie wentylator nie włącza. Podczas jazdy jest wszysko ok nie przegrzewa sie i można tak latać do upadłego. Zauważyłem to jakieś 2 miesiące temu kiedy podczas przedzierania się przez korek w upał nie włączył sie wentylator. Nie wiem czym był wcześniej moto zalane ale ja dolewałem wody. Szkoda mi było kasy na płyn skoro i tak w glebe idzie. Dodam że jak zaczyna wydalać płyn to bulgocze w zbiorniczku i gdzieś chyba w silniku ale tylko na wyłączonym silniku. Nawet po nocy płyn nie jest wciągany z powrotem do układu. To co wyleci zostaje w zbiorniku. W wozie taka magiczna sztuczka mi sie jeszcze nie przytrafiła a troche już widziałem kwiatków.

Dodam jeszcze że po uzupełnieniu płyny na wolnych motocykl może pracować do upadłego nic nie wypluwa nic sie nie dzieje, wentylator się włącz jak trzeba. Akcje sie dzieją tylko podczas jazdy i to na dystansie wiekszym niż 10-15 km.
Ostatnio edytowano 5/10/2011, 18:45 przez chester240, łącznie edytowano 2 razy
chester240
Świeżak

Postprzez hubi199 » 5/10/2011, 18:24

Jakie masz temp. gdy wypluwa??
powyżej 100st.C?
Zrób porządek z wentylatorem.
Jeśli zaczyna bulgotać to najwyrażniej się przegrzewa,co ozn. że nie chłodzy wystarczająco układ chłodzenia.
Jeśli zalewałeś wodą i poprzedni właściciel również, kanały mogły zostać pokryte osadem z wody.
Niestety woda nie zabezpiecza przed rdzÄ… i powoduje osadzanie siÄ™ kamienia
hubi199
Bywalec

Postprzez chester240 » 5/10/2011, 18:49

Wentylator nie załącza się dlatego że jest za niski poziom płynu.
Po uzupełnieniu jest ok. Podczasz jazdy wypluwa przy normalnej temperaturze pracy. To jest kawa z 1996 tak że mam analogowy wskaźnik bez podziałki więc nie wiem jakie są tam temeratury. Wentylator włącza sie przy połowie skali a normalna temperatura to troche poniżej 1/4 skali.
chester240
Świeżak

Postprzez henio12323 » 5/10/2011, 20:35

czyli jak ciagle wypluwa to albo masz uszkodzony korek wlewu - on sprawia ze w układzie jest odpowiednie cisnienie i w przypadku przgerzania i zwiekszenia objętosci płynu wywala płyn. albo masz uszkodzoną uszczelke pod głowicą i po prostu robi sie cisnienie, albo zasysa do cylka i przepala :D dymi ci na jakis kolor ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez chester240 » 6/10/2011, 08:59

Dymi na czarno przy pełnym odkręcenie ale to od bogatości (gaźniki)
Niebieskich i białych dymków brakuje.
Jak by była uszczelka to wywaliło by w końcu całą wodę, I dmuchało by prawie od początku a tutaj to sie dzieje dopiero po jakimś czasie i nie wywala całej wody. I to jest właśnie ta magiczna sztuczka.
chester240
Świeżak

Postprzez sonycbr77 » 7/10/2011, 21:49

moze masz za duzo plynu i wywala mi wywalal jak mu dolalem jak nie dolewam to jest ok zrobilem teraz trase 600km i wszystko jest ok woda predzej sie zagotuje spusc to wszystko i wlej mu dobrego plynu tak jak powinno byc wentylator wlacza mi sie przy ok 103 stopniach nie wiem jak ty masz ale ja mam 2 korki jeden na wezu i tu jest na maxa plynu drugi na zbiorniczku do zbiorniczka nie wlewam jest prawie pusty i jest wszystko dobrze
sonycbr77
Bywalec

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości

na górê