Biegi bez sprzegla
• Strona 1 z 1
Biegi bez sprzegla
Czesc
Mam problem w mojej RMZ 250, otoz bardzo ciezko zmienia mi sie biegi bez sprzegla, z 1 na 2 musze uzyc sprzegla, bo inaczej nie da rady. Na 3, 4 i 5 musze tj.kopna mocno w dzwignie zeby dopiero przeskoczyl bieg ( bez sprzegla )
Co moze byc Tym, problemem ?

Mam problem w mojej RMZ 250, otoz bardzo ciezko zmienia mi sie biegi bez sprzegla, z 1 na 2 musze uzyc sprzegla, bo inaczej nie da rady. Na 3, 4 i 5 musze tj.kopna mocno w dzwignie zeby dopiero przeskoczyl bieg ( bez sprzegla )
Co moze byc Tym, problemem ?
Ostatnio edytowano 5/10/2011, 18:35 przez matthew #3, łącznie edytowano 1 raz
-
matthew #3 - Świeżak
-
matthew #3 - Świeżak
powinno byc tak, że wywierasz naciska stopą na wajchę zmiany biegów odpuszczasz gazu i bieg sam wskakuje, przynajmniej tak jest u mnie.
GSX-R 750 95r
- piotrek7714
- Świeżak
nie mówcie że po to jest sprzęgło, bo sprzegło w wyczynie jest do ruszania, i do tego by silnik nie gasł przy gwałtownym hamowaniu lub do strzałow ze sprzęgła. przy normalnej torowej jeździe zawodnik nie uzywa sprzegła. jaki masz zalany olej w RMztce ? moze to kwestia oleju. i czy odpowiednio zmienaisz biegi ? moze za lekko wachlujesz
albo puszczasz gaz i za długo czekasz na zmiane. i jeszcze jedno nie pomoge dokładnie bo nie wiem jak w RMZ jest zrobiony układ elektroniczny, ale w wiekszosci wyczynowych 4T jest takie cudo jak czujnik połozenia przepustnicy, ona sprawai że jak odpuszczasz gaz do samego konca to na moment sie blokuje iskra i wtedy silnik nie ma obrotów i biegi aż same wskakują
( w górę i w dół ) sprawdź czy wszystkie połączenia z gaźnika/wtrysku sa połączone, i zobacz czy moze nie masz za małego luzu na manetce. bo wystarczy że bedzie odrobine za mały luz ( wystarczy że przepustnica drgnie ze stanu spoczynku) i ten system nie działa i ciagle silnik ma obroty

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
no wkoncu ktos kto mowi do rzeczy. zobacze w Tym gazniku czy wszystko jest tak jak powinno. luz na manetce mam troche maly, juz sie musze przyznac, ale nie wiem kompletnie jak sie zabrac za powiekszenie luzu na manetce, jak mozesz to na pw pisz
. a moze jest to problem wysoko uniesionej dziwgni zmiany biegow ? bo mam ja wysoko

-
matthew #3 - Świeżak
luz ustawiasz na regulacji linki gazu. i skoro masz gaźnik, zapewne siedzi tam standardowy FCR od keihina. jak tak to pry gaźniku masz regulacje linki, a nawet linek bo tam jest tez linka cofająca ;P co do dzwigni, raczej to nie to, chyba że masz tak podniesioną że masz problemy z precyzyjnym "mieszaniem" biegów
bo wbicie musi być zdecydowane, ale i delikatne

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
-
matthew #3 - Świeżak
i co była jakas przyczyna ?
czy po prostu inaczej zaczałeś wbijac biegi ?

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Tak
Wczesniej zle wrzucalem biegi, zdawalo mi sie ze odpuszczam caly gaz lecz jednak nadal byl, ale jak cos nie raz nie pojdzie po mojej mysli to poprostu lekko dotkne sprzegla i juz dormalnie wskakuje ( nie mowie tutaj o wcisnieciu calego) ;D

Suzuki RMZ 250
-
matthew #3 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości