Zobacz wÄ…tek - Gsx F 750 04 r problem z elektryka
NAS Analytics TAG

Gsx F 750 04 r problem z elektryka

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Gsx F 750 04 r problem z elektryka

Postprzez odyniec46 » 22/8/2011, 20:33

witam koledzy

Problem mam następujący . Niedawno byłem na myjni ciśnieniowej i po umyciu moto było wszystko ok , jednak w zeszły czw jechałem w okropna ulewe i zauważyłem ze przestały swiecić mi kontrolki wszystkie na pulpicie , obrotomierz , predkościomierz , kierunki i wszystko inne wysiadło oprócz przedniej lapmy która świeci , zarówno długie jak i krótkie przy czym kontrolka długich zapala sie , moto pali . Bezpieczniki ok , te pod siedzeniem , nie wiem czy gdzieś zbiera się wilgoc i zwiera , myśle ze gdzies w stacyjce , nie wiem czy dać mu czas niech odparuje czy działać . Martwi mi ta stacyjka bo nie wiem jak tam dojśc , popsikałem wd 40 może coś da rade . Co radzicie ?
odyniec46
Świeżak

Postprzez Umbar » 22/8/2011, 20:45

Cześć!

Zacznijmy od matkowania... Generalnie mawia się, iż nie powinno się myć motocykla pod dużym ciśnieniem. :-)

Kontynuując Twój problem, prawdopodobnie podczas tej ulewy wilgoć dostała się gdzieś w najmniej oczekiwane miejsce i tego prawdę mówiąc nie trzeba wiele żeby coś zewrzeć. Jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie o elektronice spróbuj metodą prób i błędów przeanalizować miernikiem dokąd dochodzi Ci napięcie - najlepiej na złączach. To pozwoli Ci sprawdzić mniej więcej w którym miejscu tkwi problem. Poza tym, zagarażuj moto w jakiś suchym miejscu i przeczyść WD-40, poczekaj aż odparuje.

Pozdrawiam. :-)
Suzuki SRAD GSX-R 600! ;-D
Umbar
Świeżak

Postprzez odyniec46 » 22/8/2011, 20:52

Dziś właśnie zaaplikowałem WD 40 i zobaczę jutro . Suzuki są wrażliwe na wilgoć to wiem :) Po myjce zawsze było ok bo leciałem z dużej odległości i omijałem cenne punkty , myślę ęe to ta ulewa bo była obfita i to bardzo . Niech postoi jeszcze w garażu , może wystawie na słońce i przejdzie mu choć myślę ze to coś poważniejszego . Pod koniec tygodnia dorwę miernik i zobaczę bo na razie praca . Ciekawi mnie to że wysiadło wszystko nawet postojowe z tyłu się nie palą , myślę że ta stacyjka mogła zewrzeć .
odyniec46
Świeżak

Postprzez Umbar » 22/8/2011, 21:04

No, słońce dobra opcja, żeby odparowało ładnie. Ewentualnie jak masz nagrzewnice to możesz spróbować - ostrożnie przedmuchać te 'narażone' miejsca ale tak, żeby nie przedobrzyć i nie potopić złącz. :-)

Powodzenia, daj znać co wyjdzie. :-)
Suzuki SRAD GSX-R 600! ;-D
Umbar
Świeżak

Postprzez odyniec46 » 22/8/2011, 21:06

Dzięki , na pewno dam znać :)
odyniec46
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê