Zobacz wątek - Kombinezon - da radę na zamówienie?
NAS Analytics TAG

Kombinezon - da radę na zamówienie?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kombinezon - da radę na zamówienie?

Postprzez zero22 » 13/7/2011, 14:49

Siemanko. Zaczynam kupować ciuchy na pierwszy moto i nie długo przyjdzie i kupić kombinezon...

Jeszcze nie myślałem jaki, bo w temacie jestem zielony i wybór jego zostawiłem na sam koniec.

Wypadałoby wybrać czy skóra czy tekstyl? - mam nadzieję że mi pomożecie!

Więc na pierwszy moto biorę GS500F, jazda tylko po mieście do szkoły/pracy + latanie w weekendy za miasto trochę szybciej.

Do szkoły i pracy nie będę latał w kombiaku bo mam w miarę blisko i byłoby to bez sensu, lecz zazwyczaj do jazdy for fun by się przydał.

Zaoszczędziłem trochę pieniędzy i kupiłem Kask Arai, buty Sidi oraz Alpiny gp pro (jeszcze w czasie realizacji) także został kombiak + odzież termoaktywna i byłby komplet.

Wolę od razu kupić konkretnie i proszę o propozycję jak i plusy i minusy skóra/tekstyl.

Jeszcze dodam że jestem baardzo duży, mam ~ 189cm i 120kg także wchodziłby w grę raczej kombinezon na miarę także jak jest z tym?
Czy kombiak alpiny czy berika (przykładowo) da radę zrobić na miarę czy tylko to co jest w ich rozmiarówce (w co za pewne nie wejdę...)

Czekam na odpowiedzi! PIONA
zero22
Świeżak

Postprzez Insekt » 13/7/2011, 17:11

r6 2001 -----> cbr 1000rr 2014
Insekt
Świeżak

Postprzez mlodapn » 13/7/2011, 19:52

Tekstylny do miasta wygodniejszy :) zwróć uwagę na to jaką membranę mają ciuchy (najlepsza chyba GoreTex), czy mają podpinki ocieplające i czy są one wypinane. Z tekstylnych polecam osobiście alpinkę.

Skórzane moim zdaniem lepsze są na bardziej "sportową" jazdę i traski. Wady to na pewno sauna jaką będziesz miał latem (bielizna termo to mus) i jest droższa od kombi tekstylnego (chociaż wiadomo - zależy od firmy ;) ). Podobnie jak wyżej godna uwagi jest alpinka i z trochę tańszych probiker.
Co do innych firm typu berik, arlen ness - nie miałam, więc nic nie mogę powiedzieć :) czy są szyte na miarę? Niestety nie wiem.

Ważne są też ochraniacze. Patrz na to, żeby były w dobrym miejscu i żeby miały certyfikat ;) chociaż z tych znanych marek raczej wszystkie mają.

No i przymierzaj, przymierzaj i jeszcze raz przymierzaj ;) wtedy najlepiej zobaczysz co dla Ciebie jest najbardziej wygodne i najlepsze :)

To tyle na szybko ;)
mlodapn
Świeżak

Postprzez BMW_Zbyszek » 15/7/2011, 04:01

Mam obecnie 190cm i 123 kg - wchodzę swobodnie w skórzane kombi Arlena Nessa rozm.60

Jak go kupowałem to ważyłem 133 kg i też się w niego mieściłem ale już z "trudem"zakładałem spodnie ;-)
Oczywiście budowa ciała proporcjonalna.

Także spokojnie sobie poszukaj w sklepach lub na allegro bo nie każdy producent robi kombi w rozm.60.
Przed kupnem dokładnie się pomierzyłem i sprzedający też mierzyli kombiaki, żebym wiedział czy w ogóle warto jechać kilometry na przymiarkę.

Wcześniej miałem Tekstyle Ixon i Vanucci - też nie było problemów z doborem rozmiaru.
Miałem i polecam 2 częściowe kombi Vanucci z goretex'em.
BMW r1100rs, zx10r
BMW_Zbyszek
Świeżak

Odzież szyta na miarę

Postprzez radhar » 2/8/2011, 12:57

radhar
Świeżak

Postprzez mar111cin » 2/8/2011, 17:40

nie no uwielbiam to forum :lol:
człowiek który sam gorliwie doradza ciuchy motocyklowe dla innych użytkowników, mówiąc o nich jakby już nie jedną markę przetestował... po pewnym czasie się przyznaje, że sam szuka ciuchów na swoje pierwsze moto :lol:

to jak lekcja przystosowania do życia w rodzinie prowadzona przez starą pannę, albo księdza :lol:
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości

na górê