Zobacz wÄ…tek - XF-650 - problem z odpalaniem - akumulator (?)
NAS Analytics TAG

XF-650 - problem z odpalaniem - akumulator (?)

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

XF-650 - problem z odpalaniem - akumulator (?)

Postprzez pawelcio » 28/7/2011, 19:10

Witajcie
Po miesięcznym postoju chciałem odpalić moto. Gdy zmierzyłem napięcie bez obciążenia pokazywał ~12,7 V.

Rozrusznik chwilę pomielił, silnik prawie odpalił (warknął;), po czym osłabł i przy kolejnych próbach przy wciśnięciu przycisku rozrusznika słychać już praktycznie tylko bzyczenie (bendiks?), czasem zamieli ale słabiutko...

Założyłem miernik na akumulator:
W momencie rozruchu napięcie akumulatora spada nawet do 4-7V !, po czym bez obciążenia wspina się powoli w okolice ~12,5.
Zapalenie światła to spadek do ok 10,5V.

Czy to wskazuje na padnięty akumulator :?:
Czy też przyczyną może być jakieś zwarcie (przed miesięczną odstawką moto było umyte, ale zaraz potem odpalone celem osuszenia)

Pozdrawiam
Paweł
pawelcio
Świeżak

Postprzez henio12323 » 28/7/2011, 19:39

tak, jak aku słabo trzyma to tak własnie jest. ale podłącz aku do prostownika pod niski prąd i poładuj kilka dobrych godzin. mi w KTMie jak długo postał taki sam objaw. juz własciwie aukcje przeglądałem z nowymi aku. ale odpaliłem ostatecznie, i smigam na nim do dziś :D ( prawie rok ) nie jest najmocniejszy, i pokrece 30 sekund i moze padnie. ale do rozruchu jak pali zazwyczaj z dotyku starczy spokojnie :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez sonycbr77 » 29/7/2011, 08:31

jak aku nie pierwszej mlodosci to po miesiacu nieuzytkowania ma prawo pasc jak henio pisze podladuj go i bedzie jeszcze smigal
sonycbr77
Bywalec

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê