Zobacz wątek - Aprilia rs 50 , 2008
NAS Analytics TAG

Aprilia rs 50 , 2008

i inne małe pojemności
_________

Aprilia rs 50 , 2008

Postprzez dominik158 » 21/4/2011, 22:23

Witam.
Na początku chciałem bardzo przeprosić że zakładam nowy temat odnośnie aprili rs 50 z 2008 roku , ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na wszystkie nękające mnie pytania. Motor kupiłem nowy w końcówce 2009 roku. Nie cały rok temu oddałem ją do serwisu , jednak mój tatko nie chciał mi jej całkowicie odblokować (gdyż nie miałem do czynienia wcześniej z manualną skrzynią), i trochę się bał.
Motorek ma na 100% odblokowany moduł gdyż wkręca się do końca na luzie i na biegu, Ostatnio też został odblokowany całkowicie wydech , w każdym miejscu.
Została również zmieniona przednia zębatka , na 3 zęby więcej (co niby miało dać większą prędkość maksymalną).
Motorek ładnie ciągnie dopiero od 4,5 tys obrotów jednak to chyba normalne przy odblokowanym wydechu.
I teraz ta zagadka... motor jedzie około 80km/h już nawet zastanawiałem się czy licznik nie oszukuje bo aż dziwne.
Ostatnio czytałem wiele postów i doszedłem do wniosku że to co zrobiłem to nie wszystko , gdyż nie zrobiłem nic z gaźnikiem.
Moje plany to:
-zmiana filtru powietrza na jakiś stożkowy, firmowy nie żaden no-name
-zmiana świecy
-Zmienić samą końcówkę wydechu (gdyż po odblokowaniu skuter ma baaardzo głośny i metaliczny dzwięk "tak jak by się uderzało kamieniem w metal") i czy waszym zdaniem zmiana końcówki wydechu na jakąś sportową oczywiście przeznaczoną dla 50ccm a nie od 600 i zmiana filtra powietrza poprawi dzwięk w motorze ?
-i najważniejsze co zrobić z gaźnikiem. nie wiem czy kupić nowy czy zmienić dysze w obecnym. Nie chciał bym też zarżnąć silnika ... bo nie będę zmieniał na pewno cylindra.

Proszę o odpowiedz i pomoc.
Na skuterku chcialem pojeździć ten sezon i sprzedać gdyż w wakacje upragnione prawko.

Bardzo proszę o pomoc i jakieś rady.

Pozdrawiam. Dominik.

ps: wyczytałem na jakimś forum że od prędkościomierza puszony jest kabel do modułu... i do licznika. Możliwe że skuterki z tego roku mają już blokadę komputerową i po przekroczeniu jakieś prędkości komputer blokuje skuterek ?
dominik158
Świeżak

Postprzez Sniper075 » 23/4/2011, 10:55

Jak masz moduł zapłonowy to nie masz komputera raczej, więc ta opcja odpada. Baaardzo głośny i metaliczny dźwięk, hmm jesteś pewien, że dokręciłeś wydech ;p Normalnie dźwięk nie jest aż tak przerażający. Końcówka tłumika na pewno poprawi dźwięk, stożek firmowy podobno też. Jak masz dobrą świecę to po co zmieniać na inną? Najlepiej daj do serwisu, żeby Ci ją w pełni odblokowali.
Sniper075
Świeżak

Postprzez dominik158 » 23/4/2011, 19:31

Wszystko już wiem , bardzo dziękuję i pozdrawiam,
dominik158
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm