Zobacz wÄ…tek - Alarm motocyklowy
NAS Analytics TAG

Alarm motocyklowy

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Postprzez Saimek » 22/1/2007, 10:33

Hube napisał(a):Saimek, ubezpieczałem w Allianz, ale pewnie inne ubezpieczalnie mają podobnie. Kupiłem nowy motocykl, który nie miał innego zabezpieczenia elektronicznego. Allianz z OWU ma zapis, który zobowiązuje usera do założenia min. 1 zabezpieczania elektronicznego i to wystarczyło mi do podpisania polisy, ale pewnie jeszcze przed sezonem założę coś dodatkowego... tak na wszelki wypadek.

Pzdr

No tak.. ale ja mam moto za 4,5 K wiec zalarmu za 500 zl nie bede zakladac co najwyzej jakas tanioche za 100zl z allegro byle by mi dali AC :) wystarczy ze alarm bedzie mial jakas tam homologacje tak i bedzie ok?
Saimek
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Hube » 22/1/2007, 18:13

Saimek, pewnie, do AC taki za 100 zł wystarczy tylko odpowiedz sobie na pytanie czy kupujesz alarm dla AC czy dla moto? Chociaż na Twoim miejscu pewnie kupiłbym też taki za stówkę, bo szkoda 10% wartości used moto na alarm.

Pozdro
DL1000 -> Yamaha MT01 -> Hayabusa
Hube
Świeżak

Postprzez Hube » 22/1/2007, 18:13

Saimek, pewnie, do AC taki za 100 zł wystarczy tylko odpowiedz sobie na pytanie czy kupujesz alarm dla AC czy dla moto? Chociaż na Twoim miejscu pewnie kupiłbym też taki za stówkę, bo szkoda 10% wartości used moto na alarm.

Pozdro
Hube
Świeżak

Postprzez Wombat » 23/1/2007, 00:06

A tak powaznie.... Mozecie cos polecic? Nie chodzi mi o alarm z allegro, ani zeby byl tani.... moze byc drogi ale zeby byl dobry...... co macie chlopaki pomontowane pod siedzeniami... pochwalcie sie!
pozdro
Take this life I'm right here, stay a while and breath me in....... ZRXs
Wombat
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez t_racer_ » 23/1/2007, 00:42

Saimek napisał(a):No tak.. ale ja mam moto za 4,5 K wiec zalarmu za 500 zl nie bede zakladac co najwyzej jakas tanioche za 100zl z allegro byle by mi dali AC :) wystarczy ze alarm bedzie mial jakas tam homologacje tak i bedzie ok?

A ile wyniesie składka na AC :?: Czy to się opłaca, jak masz moto za 4500 :?:
t_racer_
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Hube » 24/1/2007, 09:53

Wombat napisał(a):A tak powaznie.... Mozecie cos polecic? Nie chodzi mi o alarm z allegro, ani zeby byl tani.... moze byc drogi ale zeby byl dobry...... co macie chlopaki pomontowane pod siedzeniami... pochwalcie sie!
pozdro

Wombat, w Poznaniu jest taka firma FOX Alarm, która współpracuje z Suzą (i pewnie kimś jeszcze) i montuje alarmy jeszcze w saloonie. Założony mam alarm "Fox100 Thunder", który jest ich prywatnym projektem. Tak sobie myślę, że autorskie rozwiązanie jest lepsze bo złodziejskie nasienie zna na wylot seryjnie produkowane cacka. A tak p.k. to wygłoszę taką prawdę, że jak ktoś się arcyuprze na Twój sprzęt to żaden alarm, żaden łańcuch nie pomoże. Ino brechą w plecy łacha zostaje napierd...

Jak chcesz to Ci podrzucę do nich namiary czy nawet wezmę alarm i wyślę to se zamontujesz, choć pewnie na miejscu to lepiej by było.

Pzdr
Hube
Świeżak

Postprzez Wombat » 24/1/2007, 10:04

Heh - ten poglad sam wyznaje - ale prawda jest tez i taka.... ze instalujac wszelkiego typu badziewie zmniejszasz pdp kradziezy.. a juz napewno utrudnia to kradziez dupkom ktorzy nie zajmuja sie tym zawodowo tylko okazjonalnie oraz wszelkiej masci połmozgom.... bo na zawodowcow to jak zauwazyles nic nie ma....
Podaj mi jak mozesz namiary na tą firmę - mam nadzieje zagoscic jeszce nie raz w Poznaniu wiec pdp bedzie mozliwosc odwiedzenia ich i zamontowania tego bezposrednio w motocyklu... Napisz mi tez jak mozesz na pw co ma ten alarm a czego nie - i jak sie sprawuje w zyciu codziennym - no wiesz jakies szcegóły....
pozdrawiam
Wombat
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez robertsz » 6/2/2007, 18:16

Tak jak obiecałem zmontowałem alarm (ten w linku powyżej) i zdaje raport 8) pierwsze ,wrażenia pozytywne wszystką działa tak jak napisali na aukcji ,nie sprawdziłem tylko zasięgu powiadamiania pilota do około 100m działa na pewno. Instalacja niebyła najtrudniejsza choć elementarna wiedza z zakresu elektryki będzie wskazana (bez umiejętności czytania schematów nic nie zrobicie sami).Dokładnie jeszcze wszystkich funkcji nie przetestowałem ale za tą kasę (169 PLN) to jest całkiem spoko. Najważniejsza dla mnie funkcje czyli czujnik ruchu oraz powiadamianie na pilota w razie draki działa bezbłędnie. 8) 8)
robertsz
Świeżak

Postprzez Wombat » 6/2/2007, 21:04

spoko - napisz za jakis czas - jak dziala... po montazu to wszystko zawsze jest ok
Wombat
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Saimek » 7/2/2007, 09:34

a Ile pradu wciaga? bo bywa ze alarmy wcinaja po 100 mA te cienkie..

a jak moto postoi 2-3 dni to sobie policz...
0,1 A * 48h = 4,8 Ah czyli polowa akumulatora zjedzona..

oczywiscie to skrajne przypadki ale jezeli masz miernik to sprawdz pobor pradu :)

p.s wszedzie widze ze te alarmy co kupiles za 169 sa po 299.. chyba jakas okazja byla?

p.s2 teraz wystawil za 249... chyba skumal ze mial za tanio :P
Saimek
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez robertsz » 7/2/2007, 19:49

nie mam w domu niestety miernika który mierzy prąd stały(poszedł z dymem :? ) jak pójdę do roboty to przytargam miernik który mierzy ADC , nie przypuszczam żeby brał więcej jak 10-20mA max.
Widziałem że gościu podniósł cenę hehehe pewnie za szybko mu zeszły

:lol:
Dla tych, co zastanawiają się nad zakupem tego alarmu czuje się w obowiązku napisać jeszcze kilka rzeczy o nim .

1.Pilot LCD to ściema wyświetla tylko stan baterii i podświetla się na niebiesko oraz wydaje dźwięki w razie aktywacji alarmu.(mi tam więcej nie potrzeba)
2.Po odpaleniu na pilota moto ,nie gaśnie po zadziałaniu czujnika ruchu(według mię to lepiej gdyż gdyby gasło to ten gadżet praktycznie nie miał by żadnego zastosowania),ale do końca nie wiem czy to zamierzony efekt czy wynika to innego połączenia prze zemnie centralki(dywersja niema gaszenia masą)
3.Centralka powiadamia tylko w przypadku zadziałania czujnika ruchu, w razie na przykład próby odpalenie bez rozblokowania alarmu ,alarm zadziała odetnie zapłon itd.. ale nie powiadamia o zaistniałym zdarzeniu na pilota .
4 Funkcja mute syreny nie działa u mnie (sama syrena całkiem porządnie wyje 125 dB).
5,Instrukcja po angielsku. 8)
robertsz
Świeżak

Postprzez exuprad » 15/2/2007, 14:43

Ja moge sie podzielić swoim doświadczeniem. Pewnego razu zapragnąłem alarmu i zdalnego zapłonu do mojego moto. Kupiłem sobie taki za 120 zł z allegro. Instrukcja była tak skąpa, że prawie do niczego się nie przydała. Sam musiałem dochodzić z kolegami elektronikami co do czego jest. W moim przypadku usunąłem całą stacyjkę i trzeba było dodatkowo zastosować przekaźnik 20A. Centralke i syrene ulokowałem w bagażniku, a kable poprowadziłem razem z instalacją elektr. Problemem okazało się upchanie dwóch dodatkowych przewodów w panelu zapłonu po prawej stronie kiery. Instalacja trwała 3 dni, 10 przepalonych bezpieczników i kupe nerwów. Za to teraz wszystko działa elegancko. Klikam pilotem raz - pojawia się zasilanie, klikam drugi raz - pojawia się zapłon który po 8 minutach automatycznie się wyłącza chyba, że klikne trzeci raz. Musiałem jescze zmniejszyc czułośc alarmu, bo przy nagrzanym silniku lubił się sam włączać.

http://www.allegro.pl/item164864579_ala ... firma.html
Mam identyczny alarm!
YZF+Highway To Hell
exuprad
Świeżak

Postprzez exuprad » 16/2/2007, 13:26

Teraz montaż poszedł by mi sprawniej i napewno podjął bym się montażu po raz kolejny.

Zdecydowałem się na wywalenie stacyjki, wszystko z pilota. Dokupiłem wlew taki bez kluczyka, a bagażnik zrobiłem na zatrzask. W taki sposób pozbyłem się cieżkich zamków z moto i staromodnych kluczyków :)

Dodatkowo zeszlifowałem z pułki dziurę po stacyjce. Wszystko wygląda na fabryczne i jak działa :) Brakuje mi tylko regulacji obrotów z pilota :D
YZF+Highway To Hell
exuprad
Świeżak

Postprzez siekson » 17/2/2007, 10:05

exuprad napisał(a):Zdecydowałem się na wywalenie stacyjki, wszystko z pilota.

To bedziesz mial smiesznie jak Ci bateria w pilocie padnie :wink:
siekson
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez exuprad » 17/2/2007, 10:09

Spoko, mam zapasowy!
YZF+Highway To Hell
exuprad
Świeżak

Postprzez lmpk » 18/2/2007, 17:11

eneasz napisał(a):Jakie narzedzia moga byc ewentualnie potrzebne? Obcinaki? tam sie tnie jakies kable i lutuje czy jak to sie wogole podlacza od strony technicznej?

Najprosciej, najpewniej, i nie ingerując zbytnio wukład el. to ..
nagrzać/przepalić izolacje przewodu aż zrobi sie mięciutka, usunąć na odcinku 1,-2 cm, (paznokciem nawet)przewód który chcesz dopiąc do instalacji okręcasz na oryginalnej żyle, obowiązkowo lutujesz, i izolujesz izolacją(dobrą). na pewno nic nie zasniedzieje i nic nie tniesz z oryginału(oprócz zapłonu jeśli robisz odcięcie:))

paniał??
f3
lmpk
Świeżak

Postprzez woso » 27/3/2007, 21:52

Wbrew pozorom temat ważny. Lie macie firm ubezpieczeniowych które zrobią Wam AC i OC. Te które robią wymagają autoalarmu najczęściej w motorach od 40.000 zł. Jeżeli chcecie więcej informacji o ubezpieczeniach to kontakt: wojciech.sobota@wp.pl
Pamiętajcie o AC OC NNW. | Kontakt : wojciech.sobota@wp.pl, tel. 600 255 491
woso
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 43 gości

na górê