Jakie czynnosci przy moto wykonujecie przed poczatkie sezonu
• Strona 1 z 1
Jakie czynnosci przy moto wykonujecie przed poczatkie sezonu
Chcialbym dowiedziec sie od Was w jaki sposob przygotowujecie /przygotowaliscie swoje maszyny do sezonu. Pytam bo moto mam od dosc niedawna i tylko 3000km przejechane..
Chcialbym czasem cos porobic przy maszynie zeby jak najmniej sprawiala mi klopotu a nie tylko jezdzic i nic przy niej nie robic. Wiec wymiencie moze w punktach czynnosci ktore wykonaliscie przy waszych moto lub te ktore nalezy wykonac przed wiosennym startem ; ]
oto moje czynnosci,, zawiele ich nie ma ; ]
1. wymiana oleju i filtru oleju
2. wyczyszczenie tylnej zebatki ,lancucha
3.naciagniecie lancucha
4.naladowanie akumulatora
5.sprawdzenie swiec zaplonowych ew.ich wymiana
6.wyczyszczenie filtru paliwa
co jeszcze przydaloby sie zrobic /poprawic sprawdzic ??
pozdr
Chcialbym czasem cos porobic przy maszynie zeby jak najmniej sprawiala mi klopotu a nie tylko jezdzic i nic przy niej nie robic. Wiec wymiencie moze w punktach czynnosci ktore wykonaliscie przy waszych moto lub te ktore nalezy wykonac przed wiosennym startem ; ]
oto moje czynnosci,, zawiele ich nie ma ; ]
1. wymiana oleju i filtru oleju
2. wyczyszczenie tylnej zebatki ,lancucha
3.naciagniecie lancucha
4.naladowanie akumulatora
5.sprawdzenie swiec zaplonowych ew.ich wymiana
6.wyczyszczenie filtru paliwa
co jeszcze przydaloby sie zrobic /poprawic sprawdzic ??
pozdr
suzuki GSX 750F 1996r
-
marcinoo28 - Świeżak
nie zapomnij obejrzec i wyczyscic filtr powietrza i jeszcze widze ze moto masz z 96 roku to jesli nie miales wymienianego plynu hamulcowego i plyny od chlodnicy to tez co jakis czas warto to zrobic .... aa i jeszcze wezyki od hamulcow jak stare juz masz tez warto zmienic na nowe
Proces ewolucji by lukas... najpierw rowerek z kolkami bocznymi pozniej normalny rowerek a dalej fz6 fazerek
-
lukas00 - Świeżak
Lepiej wymienić olej _przed_ zimowaniem niż po. Ładowanie aku przed uruchomieniem to też słaby pomysl. Najlepiej go utrzymywac w stanie naladowanym przez zimę, nie będzie klopotu. Za pare groszy można kupić prostowniki motocyklow, które można zostawić podłączone do baterii na stale, więc nie ma kłopotu a na wiosnę masz aku naładowane
No hope. no cure. No problem.
-
Terror - Administrator
A ciśnienie w oponach, to się sprawdza najdalej co tydzień (zimą można rzadziej) , a nie na początku sezonu.
Płyn hamulcowy zmieniasz przynajmniej raz na sezon, a nie dlatego że masz moto z 96roku.
Płyny chłodzące przeważnie mają termin trwałości 2 lata.
Płyn hamulcowy zmieniasz przynajmniej raz na sezon, a nie dlatego że masz moto z 96roku.

http://www.bikepics.com/members/cichy929/ | SMR450/YZ125
-
cichy - VIP Ścigacz.pl
cichy napisał(a):A ciśnienie w oponach, to się sprawdza najdalej co tydzień (zimą można rzadziej) , a nie na początku sezonu.
Płyn hamulcowy zmieniasz przynajmniej raz na sezon, a nie dlatego że masz moto z 96roku.![]()
![]()
plyny chlodzace zgadza sie dwa lata waznosci ale plyny hamulcowe tez minimum dwa lata waznosci maja ......czy sie myle ?? bo tak przeczytalem i na plynie i instrukcji do mojego moto
Proces ewolucji by lukas... najpierw rowerek z kolkami bocznymi pozniej normalny rowerek a dalej fz6 fazerek
-
lukas00 - Świeżak
Zależy jaki płyn. Zresztą z czasem coraz gorzej działa, maleje temp. wrzenia. Drogie to nie jest, więc warto wymienić. Najlepiej oceniać po kolorze.
-
cichy - VIP Ścigacz.pl
Grubas napisał(a):cichy napisał(a):Najlepiej oceniać po kolorze.
Napisz cos więcej.
Jak mam kolor opisać.
Może zdjęcie zrobię.

W każdym razie ma być jasny prawie jak woda, jak wygląda jak siki, to znaczy, że jest do d...
Oczywiście skala jest duża. Ogólnie z czasem ciemnieje i robi to powoli więc trudno zauważyć, a im jest ciemniejszy, tym więcej właściwości traci.
-
cichy - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe