Pytanie...
• Strona 1 z 1
Pytanie...
Szukałem tego tematu tu na forum i go nie znalazłem więc piszę (jeżeli jest takowy temat, to z góry przepraszam). A więc, jak parę dni temu napisałem, niedługo będę miał 16 lat i mam zamiar kupić sobie cross'a o poj. 125ccm. Jak na razie dzięki Waszej pomocy na oku mam KTM'a EXC 125. Jeżeli dobrze czytałem po stronach internetowych odnośnie polskiego prawa, to w kategorii prawa jazdy A1 jest napisane, że motor nie może mieć więcej niż 125ccm i 15 KM (11kW) i tu pytanie: co może zrobić mi policja kiedy będę prowadził takiego KTM'a (zarejestrowany, opłacony itp.) po drodze publicznej i gdy zatrzymując mnie do kontroli wyniknie, że ma on ponad 15 KM (11 kW), bo wiem, że ma on sporo więcej mocy
?? Jakie są szanse, że dostanę mandat lub coś takiego a jakie są szanse, że mnie puszczą wolno bądź pouczą ?? Jest jakaś możliwość, by mieć w dowodzie wpisane mniej mocy niż jest w rzeczywistości, czy jakiś inny sposób by to obejść ?? Osoby, które miały już taki przypadek bądź wiedzą coś na ten temat proszone są o pomoc !!
Pozdrawiam, NorthShore2007

- NorthShore2007
- Świeżak
mi sie wydaje ,że to na kontroli bardziej na pojemnośc sprawdzają.
a jak cie policja złapie to ci nic nie zrobi, bo jak przecież ni maja hamowni przy sobie, a znawcami motocykli też w większości nie są
a jak cie policja złapie to ci nic nie zrobi, bo jak przecież ni maja hamowni przy sobie, a znawcami motocykli też w większości nie są

- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Nie mogą sprawdzić tego po zatrzymaniu więc się poprostu nie martw. W razie czego odeślą Cie na powtórne badanie diagnostyczne. Jeśli chcesz mieć tyle w papierach to musisz przy rejestrowaniu motocykla i badaniu diagnostycznym mieć go zdławionego do tej mocy, a potem poporstu go odblokujesz i sprawę masz z głowy.
Pyt: dlaczego przyszedł Ci do głowy tak głupi pomysł, żeby jeździć EXC po szosach? Nie mów tylko, że chcesz nim dojeżdżać do szkoły czy coś

Pyt: dlaczego przyszedł Ci do głowy tak głupi pomysł, żeby jeździć EXC po szosach? Nie mów tylko, że chcesz nim dojeżdżać do szkoły czy coś

-
Beavis - Moderator
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Dziękuje bardzo za radę, na pewno się przyda w niedługiej przyszłości
. A jeżeli chodzi o pytanie dlaczego przyszedł mi tak głupi pomysł by jeździć EXC po szosach, to nie chodzi mi o jazdę "do szkoły", czy "na zakupy", chodzi mi o dojazdy do "ciekawszych miejsc", gdzie można by było skorzystać z możliwości tego motoru. Wiem dobrze, że cross nie służy do jazdy po szosach, tym bardziej tak profesjonalny sprzęt jakim jest KTM EXC, ale po prostu nie mam od razu koło domu miejsc do takich szaleństw, a transportem niestety też nie dysponuję (prowadzić taki motocykl przez jakieś 5 KM w jedną stronę było by zbyt uciążliwe
) A więc jak mówię, tu chodzi jedynie o dojazdy
(i to jak mówię, krótkie
).

1. Policjant ma zawsze racjÄ™.
2. Jeżeli policjant nie ma racji, patrz pkt. 1...
2. Jeżeli policjant nie ma racji, patrz pkt. 1...

- NorthShore2007
- Świeżak
NorthShore2007 napisał(a):Dziękuje bardzo za radę, na pewno się przyda w niedługiej przyszłości. A jeżeli chodzi o pytanie dlaczego przyszedł mi tak głupi pomysł by jeździć EXC po szosach, to nie chodzi mi o jazdę "do szkoły", czy "na zakupy", chodzi mi o dojazdy do "ciekawszych miejsc", gdzie można by było skorzystać z możliwości tego motoru. Wiem dobrze, że cross nie służy do jazdy po szosach, tym bardziej tak profesjonalny sprzęt jakim jest KTM EXC, ale po prostu nie mam od razu koło domu miejsc do takich szaleństw, a transportem niestety też nie dysponuję (prowadzić taki motocykl przez jakieś 5 KM w jedną stronę było by zbyt uciążliwe
) A więc jak mówię, tu chodzi jedynie o dojazdy
(i to jak mówię, krótkie
).
No już się martwiłem, bo znam agentów co kupywali WRki żeby dojeżdżać do pracy

-
Beavis - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości