Zobacz wątek - ER-6f, CBF600, F650CS - pomóżcie co wybrać na pierwsze moto?
NAS Analytics TAG

ER-6f, CBF600, F650CS - pomóżcie co wybrać na pierwsze moto?

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

ER-6f, CBF600, F650CS - pomóżcie co wybrać na pierwsze moto?

Postprzez sagrado » 1/6/2010, 21:11

Witajcie,
od jakiegoś czasu nosze się w zamiarem zakupu motocykla. Czytam i porównuje, i im więcej czytam tym większy mam mętlik.

Słowem wstępu:
1. Moje doświadczenie z motocyklami oscyluje wokół zera (w sumie to mam tylko kurs na kat. A i kilka jazd pożyczonym sprzętem) Dużo jeżdżę samochodem.
2. Mam 27 lat, 185 wzrostu (przy czym niestety relatywnie długie plecy przy krótkich nogach :) i ok 85 kg
3. Szukam motocykla głównie do miasta, ale będą się zdarzały weekendy z trasa do 100 km i kilka razy w roku trasa rzędu 400 km
4. Do wydania ok 14-16k pln (sam moto)

Szukam motocykla:
1. ok 600 cm3 z umiarkowaną mocą (żaden sport, raczej bliżej tzw. uniwersalno-turystycznych)
2. Góra 5 letniego
3. Maksymalnie bezobsługowego i bezawaryjnego (raczej wtrysk niż gaźnik)

Po głowie mi chodzą:
1. Kawasaki ER-6f
2. Honda CBF600s
3. BMW F650CS

A największe wątpliwości to:
1. Jak się ma używanie tych motocykli przez wysokich kierowców (czy owiewka jeszcze coś daje, czy już stanowi tylko element ozdobny)?
2. Trochę kusi mnie to BMW (wtrysk, umiarkowany apetyt na paliwo, podobno skuteczna owiewka, brak łańcucha) Ale jak wygląda sprawa awaryjności?
3. Jeszcze będzie czasami pasażer (żona - głównie w mieście i na krótkich trasach do 100 km), nie chcę, żeby przy jeździe we dwójkę mieć wrażenie że "jadę na ręcznym, albo że zniknęło mi tylne zawieszenie". (Z tego powodu odrzuciłem na wstępie wszystkie er-5, cb500 czy gs500).

Proszę Was o odpowiedzi z uzasadnieniem (przynajmniej jedno mądre zdanie). Odpowiedzi typu "Bierz Hondę" lub "Wybierz pierwszy" bez słowa dlaczego jest na wszystkich forach mnóstwo i wcale nie pomagają w wyborze. Zależy mi głównie na opiniach użytkowników wymienionych modeli.

Najlepiej jedno słowo pochwały dla danego rozwiązania i jedna wada (wszakże nie ma idealnych wyborów i każdy ma swoje "plusy dodatnie i ujemne")

Z góry dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam,
sagrado
Ostatnio edytowano 3/6/2010, 18:46 przez sagrado, łącznie edytowano 1 raz
sagrado
Świeżak

Postprzez Kamusial » 1/6/2010, 21:46

Obadaj jeszcze Kawasaki versys Kle 650- silnik od ER6f, ale motocykl bardziej uniwersalny. Jak dla mnie idealny dla celów które wskazałeś.
Na forum advriders.com lub pl znajdziesz trochę informacji o BMW i versysie, jest też forum beemki.
Najlepiej jakbyś się umówił na jazdy próbne w salonie/u sprzedawcy- one powiedzą Ci wiele więcej niż opinie forumowiczów.
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
Kamusial
Bywalec

Postprzez Nal » 2/6/2010, 09:15

BMW jest najbliższe Twoim założeniom, moja osobista opinia nt Kawasaki nie jest najlepsza i nigdy nie brałem tego producenta pod uwagę jeżeli chodziło o wybór sprzętu dla mnie, Honda jest dość popularna i przyjemnie się ją prowadzi, jeżeli chodzi o wzrost to przy moim ok 176 jest ok, wybierz się może na giełdę albo na jakiś najbliższy zlot, porozmawiaj z ludźmi, przymierz się do kilku maszyn i wybierz co Ci najbardziej leży
<a href="http://szkolnis.pl">szkolnis.pl</a>
Nal
Świeżak

Postprzez sagrado » 2/6/2010, 12:18

Kamusial napisał(a):Obadaj jeszcze Kawasaki versys Kle 650- silnik od ER6f, ale motocykl bardziej uniwersalny. Jak dla mnie idealny dla celów które wskazałeś.

Odrzuciłem ze względu na wygląd. Nie jest na tyle wygodny, żeby przemilczeć ta przednią lampę.
Ale to kwestia gustu, a jak wiadomo o tym siÄ™ nie dyskutuje :)
Dzięki za odpowiedź.

Nal napisał(a):BMW jest najbliższe Twoim założeniom...

No tak właśnie wygląda, ale mało o nim jest napisane (zwłaszcza w zestawieniu z innymi modelami) a jak już coś napiszą to, że brzydki, ale z dobrym silnikiem i paskiem. Tyle to sam mogę wywnioskować z opisu producenta :) Może ktoś z forumowiczów ma ten model i doda coś od siebie?
sagrado
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê