Zobacz wÄ…tek - Nowy skuterek ...
NAS Analytics TAG

Nowy skuterek ...

i inne małe pojemności
_________

Postprzez Z00M93 » 20/5/2010, 15:29

Firmę Kymco tak jak kolega wyżej mogę polecić, niby też Chiny ale to jednak Tajwan - wyspa słynąca ze skuterów. A co do tych wad których niby nie umiem opisać w Keeway, Zipp, Baotianach, Motobi i innych jednej maści ustrojstwach:
- zupełny brak mocy, reakcja na manetkę w tych gównach to jest jakaś pomyłka
- co drugi chińczyk po przejechaniu 1500km ma do wymiany sprzęgło i pasek
- gówniane wykończenie, złożenie i jakość użytych materiałów.
- odpryskujący lakier na byle kamyczek oraz bardzo podatny na porysowania (choćby nawet jakąś gałązką się przejedzie po boku, jadąc obok krzaka to zaraz jest ślad)
- dość często głupiejąca elektronika (szczególnie w Baotianach)
- bardzo często pękająca rama w Baotianach i Keewayach
- przy próbie tuningu gigantyczny wzrost spalania
- na oryginalnym akumulatorze skuter stojÄ…c 2 tygodnie bez odpalania - nie ma mowy o odpaleniu
- "piękny" dźwięk kosiarki
- po zakupie nowego skutera powiedzmy za 3700zł sprzedając go jako używanego możesz dostać maksymalnie 2400zł
- chiński skuter wymaga zbyt dużego dbania o niego, nie daruje błędu jak czegoś nie wymienisz bo ukarze się coraz to nowy problem + tamten poprzedni. Gdzie przy markowym skuterze nie musisz aż tak dbać.
- "Gwarancja" która zazwyczaj niczego nie uwzględnia

Za 4000zł masz porządne używane:
- Piaggio NRG / Zip / Typhoon
- Aprilia SR
- Suzuki Katane
- Malaguti F12 / F15
- Yamahe Aerox / BW's
- Italjety
- Peugeot Speedfight / Vivacity
- Kymco Vitality

Za 4000zł nówkę masz kilka gównianych Zippów, Motobi, Baotianów i Keewayów, skutery z Biedronek/ Reali i Tesco.

Przy takim wyborze wśród skuterów używanych nawet nie zastanawiałbym się nad zakupem tego nowego padła.
Z00M93
Świeżak

Postprzez Kula07 » 20/5/2010, 16:37

mówisz, że nic nie znaczy to, że firma Keeway ma siedzibę na Węgrzech bo i tak skutery robione są w Chinach... a wiesz, że Yamaha też robi niektóre swoje modele w Chinach? np YBR.
dlatego od dziś nie kupujcie Yamah bo to chińskie gówna!!

chłopak i nie poruwnój Keewaya z Boatinem...
no i może Benelli też to gówno?
pękające ramy to chyba pomyliły Ci się z Kingwayem bo tam o takim czymś słyszałem i widziałem, ale w Keewayach?
mój brat jeździł na kole Matrixem bez żadnego tuningu i jakoś rama nie pękła :roll: nie wymieniał żadnego paska przez 2 lata (widocznie chińczyki się pomylili i wstawili dobry pasek?) tym bardziej nie robił nic przy sprzęgle (też pewnie im się coś pomyliło) głupiejąca elektronika? chyba elektryka jak już, też nie wystąpił taki problem w skuterze brata... z odpalaniem nie było problemu nawet zimą, co do dźwięku się zgodzę, z tym dbaniem się nie zgadzam, w każdym moto jak czegoś nie dopilnujesz to może to ponieść za sobą duże konsekfencje... co do gwarancji to nie wiem, bo skuter był tylko w serwisie na przeglądach. lakier fakt, nie jest najlepszej jakości, co do ceny sprzedaży to też masz trochę racji, bo te skutery nie trzymają tak ceny jak markowe, ale są połowę tańsze nowe od markowych. co do wykończenia to wcale nie jest złe, choć mogłoby być lepsze.
podsumowując w tej cenie skuter wart jest swoich pieniędzy.
XR 400R | | Kula daje fula :D | | https://www.youtube.com/watch?v=2Cq4e3WiCr0
Kula07
Stały bywalec

Postprzez Z00M93 » 20/5/2010, 18:03

Mojemu koledze na moich oczach pękła rama w Keeway Hurricane, a drugiemu ale to mi mówi w Baotianie Herze.
Benelli to włoska firma, ale raczej rzadka i mi nie znana. Ale jak jest Italia to na pewno dobre! :)
Co do paska trzem kolegom w tym 2 z tymi pękniętymi ramami i jeszcze jeden z Kingwayem Cobrą na poczatku mieli do wymiany sprzęgła bo im się przez nie pasek ślizgał. Po wymianie już tego nie było, ale gwarancja ani jednemu tego nie uznała.
Twój brat miał wyjątkowe szczęście że trafił na taki egzemplarz.
Ale to nie powinna być loteria, ja kupuje, ja wymagam.
A nie, że ja kupuje i się modlę żeby było dobrze. Co do Yamahy to nie słyszałem żeby przenieśli do Chin, ale Piaggio ma tam na pewno. Nie chodzi o to gdzie są produkowane, chodzi o to jak, na jakich częściach i z jaką technologią. Mówiąc Chinol (z mojej strony jest to obraza niesłuszna dla tamtych ludzi) ciężko pracują abyśmy my się mogli cieszyć a oni żyć. Chińczycy robią bardzo solidne rzeczy, zależy tylko jak są nagradzani. A Keewaye, Zippy, Kingwaye, Motobi i Romety są to chińskie tanie projekty zdobycia europejskiego rynku (szczególnie polskiego i czeskiego). Zauważcie czemu w Niemczech to się w ogóle nie sprzedaje. Tam można znaleźć tylko jeden który się sprzedaje z tego typu a też jest niby Hondą (mowa tu o Rexie 50). Piaggio i Yamaha jak mówisz na pewno dbają o swoich pracowników w Chinach bo myślą o jakości swoich produktów, a skutery które tylk osą tam produkowane projektowane były we Wloszech i Japoni. Tanie skutery są bóg wie jeden gdzie projektowane, składane na szybko i tyle. Mają zarobić i się zepsuć - dlatego tak szybko tracą cenę.
Kula myślę że wybór trzeba pozostawić już autorowi tematu. Według mnie jednak za 4000zł można mieć piękną, długożywotną Włoszke/Wlocha, Francuza czy Japońca i jest to lepsze rozwiązanie.
Zakopmy już tą kłótnię bo tylko mu namieszamy, niech poczyta sobie nasze posty i sam osądzi. W końcu on będzie tym jeździł.

PS. Benelli to bardzo dobra firma jest tylko mało znana. ;-)
Z00M93
Świeżak

Postprzez Kula07 » 20/5/2010, 18:41

Peugeota bym nie proponował, bo o ile części mechaniczne (silnika ito) są dostępne w tańszych zamiennikach, to części nadwozia,lusterka, klamki i inne duperele są cholernie drogie i ciężko jest dopasować coś z zamienników, również wiem to dzięki bratu bo miał XPS'a ;)
wracając do Keewaya to paru znajomków tym jeździ i nie marudzą, odradzam szczerze Kingwaya gdyż sam widziałem jak ze skutera zrobił się chooper a i to w czasie jazdy, a koleś młody i ledwo po kupnie mu się to stało. u mnie w okolicy Keeway cieszy się dość dobrą opinią
Kula07
Stały bywalec

Postprzez darexD » 21/5/2010, 20:30

Czyli co lepiej kupić takiego 2-3 letnią Yamahę czy Peugeot Speedfight po 2000 przebiegu za tą kasę ... bo tak jakby się pogubiłem ...
darexD
Świeżak

Postprzez darexD » 21/5/2010, 20:35

Proszę pamiętać, że mam nim zamiar dojeżdżać do szkoły więc ten baczek to przynajmniej 4/100 ;)
darexD
Świeżak

Postprzez Z00M93 » 21/5/2010, 23:15

darexD tak jak kula pisał Peugeota to lepiej daruj sobie bo drogi w utrzymaniu. Lepsza Yamaha albo jakiś Włoch.
Z00M93
Świeżak

Postprzez Kula07 » 22/5/2010, 08:43

ja bym stawiał na Yamahę BWS, czy AEROX w sumie to jeden ch bo bardzo budową silnikami itp się nie różnią.
także bierz kilku letnią Yamahę, albo Aprilię RS bo to są tej samej klasy skutery, jak kupisz w dobrym stanie to będziesz tylko lał paliwo i śmigał ;)
Kula07
Stały bywalec

Postprzez darexD » 22/5/2010, 11:27

Podoba mi się Yamacha Aerox R więc chyba wezmę :) ale Keewaya też zobaczę :) ... zresztą najpierw się przejadę do dealera ...
darexD
Świeżak

Postprzez Z00M93 » 22/5/2010, 19:29

Yamaha BW's Next Generation śliczny skuter, miał być mój ale trafiła się okazja na Piaggio NRG. A co do BWski to zrywne, silne i szybkie.
Z00M93
Świeżak

Poprzednia strona

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê