Zobacz wątek - Podnóżki dla pasażera (Zrobione!)
NAS Analytics TAG

Podnóżki dla pasażera (Zrobione!)

Enduro, Cross
_________

Podnóżki dla pasażera (Zrobione!)

Postprzez nie_mam_motora » 1/2/2010, 21:52

Cześć

Mam Honde XR 250R
Obrazek (otwórz link)

Nie posiada ona podnóżków dla pasażera i tak sobie myślę czy jest jakakolwiek możliwość przymocowania ich.

Czy można by je przymocować do wahacza jak zaznaczone na zdjęciu?

Na pewno nie byłoby wiercenia, tylko może jakaś obejma na tym wahaczu i dopiero do tej obejmy przyczepiłbym podnóżki

Na pewno nie będzie dużo jeżdżone w ten sposób z pasażerem, a jak coś to pewnie po asfalcie

Z góry dzięki
Ostatnio edytowano 9/4/2010, 22:32 przez nie_mam_motora, łącznie edytowano 1 raz
WR 426
nie_mam_motora
Świeżak

Postprzez henio12323 » 1/2/2010, 22:27

powiem ci tak :D w hondzie mtx własnie w tym miejscu są oryginalne podnóżki :D tyle że naspawane uchwyty i uniwersalne podnóżki wiem bo chyba z rometa mi podpasowały :P wada taka że jak sie jedzie po dołach to dla pasarzera się nogi składają nie jest to za wygodne ;P ale lepiej tak niz jechac okrakiem ;D ja bym na twoim miejscu wsadził podnóżki w innym miejscu mianowicie na łączeniu stelażu siedzenia z ramą głowną na fotce akurat widac :) masz tam śrubkę... moozna by tam wkręcic jakąs śrube grubą z koncówką przetaczaną na cienszą i wkręcaną zamiast tej śruby oczywiscie musiałbys z kims obczaic czy taka pozycja byłaby wygodna... jak nie to kawałek płaskownika i ew od niego jakies podnóżki. ale własnie pomyslałbym nad tym miejscem bo zawsze mozna szybko zdemontowac :) ja myslałem nad podnóżkami w CR cos co szybko mozna wsadzic i zdjąc i wymyśliłem takie jakby nakładki na wahacz.... najpierw kawałek czegos w kształcie litery U i od tego jakis dospawany kawałek podnóżka.. i to by było nakładane na wahacz. to był pomysł niestety nigdy nie wziąłem się za wykonanie. ale mysle że nie jest to zły patent jedynie moze miec 2 wady 1) moze sie ślizgac po wahaczu - rada mozna jakos wsadzic gumki lub przymocowac czyms gdzies :D u mnie akurat są dziurki do odpływu wody zalezy jaki moto.... 2 wada gorsza łancuch... moze ocierac o ten kształtnik U i moze się wytrzec. ja myslałem akurat nad przymocowaniem np kawałka pasa transmisyjnego :P kumpel z takiego pasa zrobił sobie do RM ślizg łancucha i mu to miesiąc polatało potem kupił oryginalny. ale nie miał problemów z tym samorobionym jedynie nie wyglądał profesjonalnie ;D lub tez zależy od moto bo u mnie w DT np łancuch szedł blisko wahacza tylko zaraz za zębatką zdawczą potem spokojnie mozna by było wsadzic takie cos i by nie ocierało... to moje propozycje ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez nie_mam_motora » 2/2/2010, 00:29

Dzięki, dzięki :)

Powiem szczerze, że pierwsze co myślałem to o tym aby w wahaczu umocować podnóżki tylko martwiłem się że może to źle wpłynąć na mechanikę, bo o mocniej pracujących kolanach to wiem ...ale to nie będą moje kolana, to już nie mój problem, ale i tak będzie to lepsze niż siedzenia okrakiem ;)

Moto we dwójkę raczej będzie bardzo spokojnie jeżdżony :)

Dzięki za pomysły - ten Twój też jest niezły :) Będę się musiał nad nim też zastanowić, bo on będzie chyba lepszy :)

Dzięki :)
WR 426
nie_mam_motora
Świeżak

Postprzez nie_mam_motora » 8/4/2010, 19:58

No i stało się. Ojciec wziął spawarę, szlifierkę itp i takie coś mi pomógł zrobić (jako, że ja mało kumaty w tych sprawach)

Jeszcze nie testowane ...bo linka od sprzęgła się spsuła :D :D

http://img253.imageshack.us/img253/6415/dsc01491w.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/901/dsc01490k.jpg
http://img219.imageshack.us/img219/1405/dsc01493k.jpg
http://img338.imageshack.us/img338/6572/dsc01492y.jpg
WR 426
nie_mam_motora
Świeżak

Postprzez Dzesiu10 » 9/4/2010, 23:28

Ganz gut to wygląda:) nię będzie się to mocowanie po wahaczu przesuwać?
Dzesiu KTM EXC-F 250 2007
Dzesiu10
Bywalec

Postprzez nie_mam_motora » 10/4/2010, 08:28

Nie będzie, bo jest dość mocno skręcone. Ale wszystko wyjdzie po pierwszej przejażdżce :)
WR 426
nie_mam_motora
Świeżak

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê