Zobacz wątek - Drgania ,świsty,dziwnie pracujący silnik na 5 biegu ,napęd ?
NAS Analytics TAG

Drgania ,świsty,dziwnie pracujący silnik na 5 biegu ,napęd ?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Drgania ,świsty,dziwnie pracujący silnik na 5 biegu ,napęd ?

Postprzez Przemysl_17 » 16/9/2009, 08:09

Witam , wcześniej pisałem że bardzo przeszkadzają mi drgania w motocyklu. Myślałem że to normalne ale gdy zobaczyłem ten filmik :
http://www.youtube.com/watch?v=kvG6Ytzv4UU
szczerze powiedziawszy zwątpiłem . Tutaj na filmie wogóle nie widać żeby cokolwiek drgało nawet przy 140 km/h ( moja 250 pójdzie 120 i to z trudem ) , u mnie drgania nie wiem dlaczego zaczynają się na 5 biegu . na 4 jest w porządku i nawet nie drga. Do tego stopnia to jest że naprawde nawet 80 km/h ciężko jest jechać , przy tej prędkości nie widać zbyt wiele w lusterkach ( drgają jak cholera) Dodatkowo na 5 biegu napęd ( chyba) bardzo dziwnie pracuje - wręcz buczy i charczy.

, w tym na filmiku praktycznie nie słychać silnika , u mnie wręcz przeciwnie , chodzi bardzo głośno :mad:
Myślę sobie napęd do wymiany , więc wczoraj zabrałem się za rozkręcenie kilku plastików i osłonek abym mógł obejrzeć zębatkę zdawczą. Oto wynik:

Obrazek (otwórz link)

Obrazek (otwórz link)

Obrazek (otwórz link)

Co mnie zaniepokoiło ? a no fakt że zębatka , rusza się na boki - problem w tym że nie ma jak tego dokręcić- rusza się tak około 2mm co na łańcuchu jest nie mało. Rozmawiałem z tatą(w temacie motocykli raczej słabo się zna) i mówił że tak ma być choć mi się nie wydaje. Ruszając łańcuchem mniej więcej po środku jego długości(pomiędzy zębatkami), chodził na boki i to bardzo dużo moim zdaniem , wręcz mogę nim dotknąć ramy ! Czy to może być przyczyną ? Powiem szczerze że nie interesowałem się jeszcze budową motocykla od strony napędu ale tam powinno być jakieś łożysko , może tu tkwi problem ?

Ogólnie stan napędu wydaje się bardzo dobry , widać że nie był dużo jeżdżony. Tutaj gdzie są te kabelki przy zębatce - tam były prawie dwie garści smaru z wodą piachem i trawą :shock: Chyba gość mówił prawdę że jeździł na grzybki :lol:

Kolejną sprawą na którą warto zwrócić uwagę jest w jednym miejscu prostowana kierownica , czy to również może być przyczyną ?

Łożyska na kołach i w główce ramy są podobno ok - nie mają luzów : sprawdzał doświadczony motocyklista

Pozdrawiam i proszę o pomoc , wolałbym ominąć serwis :cool:
Przemysl_17
Świeżak

Postprzez krydka » 16/9/2009, 12:47

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem. Zębatka porusza się na osi w stronę silnika i z powrotem? Nie wiem jak to jest u mnie w motocyklu, ale przy pile łańcuchowej zębatka zdawcza ma taki właśnie luz i jest stan fizjologiczny, więc u Ciebie tez tak może ma być.
Ze zdjęć trudno wywnioskować stan napędu, lecz te wibracje mogą pochodzić raczej od napędu gdyż dzieje się tak przy określonej prędkości. Masz wyważone koła? Sprawca mogłoby być mocowanie silnika, ale wtedy drgania pojawiałyby się przy określonych obrotach.
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
krydka
Świeżak

Postprzez nismo » 16/9/2009, 13:53

Jeśli na piątym biegu Ci coś jak to ująłeś "buczy i harczy" To masz jakieś łożysko w skrzyni do wymiany.
nismo
Świeżak

Postprzez Przemysl_17 » 16/9/2009, 17:31

krydka

Co do kół to nie wyważałem ich , dopiero nabyłem motocykl a jest on moim pierwszym - proszę o trochę zrozumienia. Tak zębatka porusza się w stronę silnika i z powrotem także luz między tą podkładką co przylega bezpośrednio do zebatki wynosi właśnie około 1-2 mm , nie mierzyłem a miary w oku nie mam. Choć wydaje mi się że takiego typu luzów nie powinno być. hałas na 5 załóżmy przy 80 km/h znika po wciśnięciu klamki sprzęgła.
Przemysl_17
Świeżak

Postprzez nismo » 17/9/2009, 05:29

Czyli tak jak mówiłem- skrzynia. Łożysko albo jakieś inne COŚ :)
nismo
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa