Honda NS-1
• Strona 1 z 1
Honda NS-1
Witam,
ostatnio kupiłem do w/w motorku nową skrzynię biegów, tarcze sprzęgłowe i kilka innych drobnych części. Jak wiadomo, w celu wymiany trzeba było rozpoławiać silnik. Tak też zrobiłem. Następnie wszystko razem poskładałem i jest ok. Jednakże problem pojawił się przy tłoku i pierścieniach, ponieważ podczas montażu jeden pierścień mi pękł. I teraz jest problem, ponieważ elementy te w NS-1 mają takie wymiary:
Średnica tłoka: 48mm
Średnica otworu sforznia: 13mm
Łożysko igiełkowe pod sforzeń: 13x18x14
Natomiast w motorze bliźniaczym (MBX/MTX 80) od którego mógłbym wziąć części wymiary są następujące:
Średnica tłoka: 49,5mm
Średnica otworu sforznia: 12mm
Łożysko igiełkowe pod sforzeń: 12x18x13 (12x17x14)
I teraz jest problem, ponieważ pierścienie pasujące do NS-1 są nie do kupienia na Allegro, natomiast jeśli chodzi o elementy z MTX`a, to szlif cylindra i wymiana łożyska igiełkowego.
I szczerze powiem, że jestem teraz w kropce, ponieważ najchętniej kupiłbym same pierścienie do NS`ki i tyle. Bo nie chcę mi się bawić w żadne szlify etc. Tylko teraz gdzie takowe można kupić za w miarę przystępną cenę?
Kolejnym krokiem, który rozwiązał by ten problem było by kupno cylindra od silników AM6 wraz z tłokiem etc. I to by mi się najbardziej podobało. Tylko powiedzcie mi drodzy forumowicze, czy elementy z AM6 pasują do silnika NS-1? I jeśli pasują, to prosił bym o jakieś linki.
Pozdrawiam, Łukasz.
ostatnio kupiłem do w/w motorku nową skrzynię biegów, tarcze sprzęgłowe i kilka innych drobnych części. Jak wiadomo, w celu wymiany trzeba było rozpoławiać silnik. Tak też zrobiłem. Następnie wszystko razem poskładałem i jest ok. Jednakże problem pojawił się przy tłoku i pierścieniach, ponieważ podczas montażu jeden pierścień mi pękł. I teraz jest problem, ponieważ elementy te w NS-1 mają takie wymiary:
Średnica tłoka: 48mm
Średnica otworu sforznia: 13mm
Łożysko igiełkowe pod sforzeń: 13x18x14
Natomiast w motorze bliźniaczym (MBX/MTX 80) od którego mógłbym wziąć części wymiary są następujące:
Średnica tłoka: 49,5mm
Średnica otworu sforznia: 12mm
Łożysko igiełkowe pod sforzeń: 12x18x13 (12x17x14)
I teraz jest problem, ponieważ pierścienie pasujące do NS-1 są nie do kupienia na Allegro, natomiast jeśli chodzi o elementy z MTX`a, to szlif cylindra i wymiana łożyska igiełkowego.
I szczerze powiem, że jestem teraz w kropce, ponieważ najchętniej kupiłbym same pierścienie do NS`ki i tyle. Bo nie chcę mi się bawić w żadne szlify etc. Tylko teraz gdzie takowe można kupić za w miarę przystępną cenę?
Kolejnym krokiem, który rozwiązał by ten problem było by kupno cylindra od silników AM6 wraz z tłokiem etc. I to by mi się najbardziej podobało. Tylko powiedzcie mi drodzy forumowicze, czy elementy z AM6 pasują do silnika NS-1? I jeśli pasują, to prosił bym o jakieś linki.
Pozdrawiam, Łukasz.
-
lukasz166 - Świeżak
No więc. Miałem ns-1 i cześci od AM6 nie będą pasować wg mnie. (porprawcie jesli sie myle) a co do pierscionkow oryginalnych od ns-1 to zadzwon lub napisz maila do www.e-motor.com.pl kupowałem tam pare części których niby nie było na sklepie ale bardzo szybko mi je sprowadzali. Myśle ,że wystarczy zadzwonic.
- Ripper
- Świeżak
Kurcze, szkoda jak by nie pasowały od AM6, ponieważ chciałem sobie kupić cylinderek 100-125 ccm. No ale czekam na następne odpowiedzi, może ktoś jest na 100% pewny. A co do sklepu, to napiszę. Jak będą mieli ludzkie ceny, to kupię.
-
lukasz166 - Świeżak
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm