Yamaha Bulldog 1100 - szukam innych wlascicieli
Mam pytanko przy okazji...
jaki olej mam zakupić do silniika... synntetyk czy półsyntetyk?
I gdzie najlepiej go kupić w Wawie lub okolicach a moze w Necie?
pozdrawiam
ach.... jeszcze synchro gaźników.... czy ktos sie orientuje ile to kosztuje i gdzie najlepiej zrobic?
pozdrawiam
ach.... jeszcze synchro gaźników.... czy ktos sie orientuje ile to kosztuje i gdzie najlepiej zrobic?
- floreso
- Świeżak
O witam posiadaczy Bulldoga.
Też jestem jego szczęśliwym posiadaczem od wakacji:) Dłuższy czas chorowałem na to moto i w końcu kupiłem:) Mój jest z końcówki 2004r
Podłączam się do pytania kolegi wyżej w sprawie oleju. Nie wiem jaki olej był lany od nowości, a ma zrobione mało bo ok 7500km. Półsyntetyk lać czy mineralny wystarczy do takiego silnika? W Virago lałem zawsze mineralny.
Też jestem jego szczęśliwym posiadaczem od wakacji:) Dłuższy czas chorowałem na to moto i w końcu kupiłem:) Mój jest z końcówki 2004r
Podłączam się do pytania kolegi wyżej w sprawie oleju. Nie wiem jaki olej był lany od nowości, a ma zrobione mało bo ok 7500km. Półsyntetyk lać czy mineralny wystarczy do takiego silnika? W Virago lałem zawsze mineralny.
Yamaha BT 1100
yamahabulldog.com.pl
yamahabulldog.com.pl
-
kshem - Świeżak
Ja w poniedziałek odbieram tablice rejjestracyjne i miękki dowód... potem ubezp na telefon i pewnie się gdzieś przejadę... choćby na CPN zatankować:-) ...oby pogoda dopisała
Na mieście ludziska szaleją... wczoraj naliczyłem 8miu
Na mieście ludziska szaleją... wczoraj naliczyłem 8miu
- floreso
- Świeżak
Witam wszystkich,
1. By spełnić wymagania Yamahy do do jakości oleju silnikowego w zupełności wystarczy olej mineralny, 10W40 ( tę gęstość określa instrukcja użytkownika jako optymalną ). Mnie w serwisie Yamahy namówili na półsyntetyk 20W50.
2. Olej w wale Kardana instrukcja określa jakość wymaganą jako min GL4. Oleje na półce w hipermarketach np. LOTOS ( 16PLN/l ) to już GL5.
Czyli: mając tak mały przebieg (7.500km) i tak niewymagający silnik musicie się po prostu koledzy na coś zdecydowaqć i być konsekwentnymi. Jeśli instrukcja mówi o wymianie oleju co 10tys. lub co roku, to ja jeżdżąc mniej niż 10tys. rocznie leję olej taki jak wumaga producent ( mineralny lub półsyntetyk ), ale wymieniam co zima niezależnie od przebiegu.
1. By spełnić wymagania Yamahy do do jakości oleju silnikowego w zupełności wystarczy olej mineralny, 10W40 ( tę gęstość określa instrukcja użytkownika jako optymalną ). Mnie w serwisie Yamahy namówili na półsyntetyk 20W50.
2. Olej w wale Kardana instrukcja określa jakość wymaganą jako min GL4. Oleje na półce w hipermarketach np. LOTOS ( 16PLN/l ) to już GL5.
Czyli: mając tak mały przebieg (7.500km) i tak niewymagający silnik musicie się po prostu koledzy na coś zdecydowaqć i być konsekwentnymi. Jeśli instrukcja mówi o wymianie oleju co 10tys. lub co roku, to ja jeżdżąc mniej niż 10tys. rocznie leję olej taki jak wumaga producent ( mineralny lub półsyntetyk ), ale wymieniam co zima niezależnie od przebiegu.
- Miciuś
- Świeżak
Witaj bady,
1. To nie mądrość tylko logika ( patrz zbędne koszty ) i kilka objeżdżonych starych technologii
2. Instrukcje obsługi posiadam z strony Yamahy, a serwisówkę od innego szczęśliwego posiadacza BT
3. Podaj kolego mail, to prześlę Ci trochę tej światłości
4. Posiadana literatura jest anglo
Pozdrawiam, drogo czasami oznacza bez sensu.
1. To nie mądrość tylko logika ( patrz zbędne koszty ) i kilka objeżdżonych starych technologii
2. Instrukcje obsługi posiadam z strony Yamahy, a serwisówkę od innego szczęśliwego posiadacza BT
3. Podaj kolego mail, to prześlę Ci trochę tej światłości
4. Posiadana literatura jest anglo
Pozdrawiam, drogo czasami oznacza bez sensu.
- Miciuś
- Świeżak
Witam serdecznie.
Przymierzam sie do zakupu tego motocykla. Mam jedna watpliwosc ktorej nie moge jej rozwiac, gdyz nie ma go w zadnym w pobliskich komisow:
Czy nie jestem za duzy (188cm, ale szczuplej budowy ciala) na bulldoga?
Czy ktos z posiadaczy jest podobnych gabarytow?
Pozdrawiam,
tomek
Przymierzam sie do zakupu tego motocykla. Mam jedna watpliwosc ktorej nie moge jej rozwiac, gdyz nie ma go w zadnym w pobliskich komisow:
Pozdrawiam,
tomek
- tomek123
- Świeżak
Kolego ja jestem bardzo podobnych gabarytów -191cm wzrostu.
Moim zdaniem pozycja na Bulldogu jest bardzo wygodna.
Jeździłem kilka lat na Virago 535 gdzie kolana miałem na równej wysokości z bakiem

Poza tym Yamaha Bulldog nie należy do najmniejszych motocykli, więc nie powinieneś wyglądać jakbyś siedział na mini bike`u.
Yamaha BT 1100
yamahabulldog.com.pl
yamahabulldog.com.pl
-
kshem - Świeżak
floreso napisał(a):Mam pytanko przy okazji...
pozdrawiam
witam. panowie olej kupujcie tylko Motul 5100 10W40 (najlepszy) bo on w zupełności spełnia wymogi producenta w przypadku tego modelu motocykla. można kupić go w Intercarsie więc w całej Polsce dostęp bezproblemowy a i koszta małe. co do regulacji gażników i zaworów to osobiście robiłem ją w Uhma Bike w Mysiadle i jestem bardzo zadowowlony. koszt za jedno i drugie w granicach 300 pln (z zeszłego roku). czy ktoś z nas kto posiada ten piekny motocykl mieszka w Bydgoszczy lub w okolicach ?
Była Yamaha YP 250 i Yamaha BT 1100 też była a teraz jest KTM 690SM
- kkac
- Świeżak
kshem napisał(a):Czy nie jestem za duzy (188cm, ale szczuplej budowy ciala) na bulldoga?
Kolego ja jestem bardzo podobnych gabarytów -191cm wzrostu.
Moim zdaniem pozycja na Bulldogu jest bardzo wygodna.
Jeździłem kilka lat na Virago 535 gdzie kolana miałem na równej wysokości z bakiemkręgosłup bolał po 30min jazdy. A tu inna bajka pozycja wyprostowana i taka jak chciałem.
Poza tym Yamaha Bulldog nie należy do najmniejszych motocykli, więc nie powinieneś wyglądać jakbyś siedział na mini bike`u.
witam. ja liczę sobie 185 cm i ważę 110 kg więc moment Nm jakim dysponuje ten motocykl jest akurat na takiego klocka jak ja.
Była Yamaha YP 250 i Yamaha BT 1100 też była a teraz jest KTM 690SM
- kkac
- Świeżak
Cóż za doborowe towarzystwo, sami 180 +
"Miciuś" za instrukcję dzięki - załatwiłem sobie, ale serwisówkę poproszę jarek_13@eranet.pl
pozdrowienia dla wszystkich pozytywnie nakręconych

"Miciuś" za instrukcję dzięki - załatwiłem sobie, ale serwisówkę poproszę jarek_13@eranet.pl
pozdrowienia dla wszystkich pozytywnie nakręconych
- bady
- Świeżak
Jestem przed wymianą opon, znajomy z salonu poleca dunlopa D2008
https://www.bctmotorcycles.co.uk/catalo ... d208rr.jpg
co o tym sądzicie, czy może coś innego?
https://www.bctmotorcycles.co.uk/catalo ... d208rr.jpg
co o tym sądzicie, czy może coś innego?
- bady
- Świeżak