Zobacz wÄ…tek - OdstÄ…pienie od umowy kupna ProszÄ™ o pomocy bardzo pilne.
NAS Analytics TAG

OdstÄ…pienie od umowy kupna ProszÄ™ o pomocy bardzo pilne.

Przepisy, prawo
_________

OdstÄ…pienie od umowy kupna ProszÄ™ o pomocy bardzo pilne.

Postprzez mrówa » 22/2/2009, 15:19

Witam mam pytanie jak prawnie odstąpić od umowy kupna.
Kupiłem motocykl dwa tygodnie temu w komisie dostałem na niego fakturę-marża po jeździe próbnej okazało się że przednia opona jest do wymiany zgodziłem się na jej wymianę oczywiście musiałem za nią zapłacić bo usłyszałem że to nie jego wina ze taka jest, trudno niech będzie bo inaczej nie będę mógł wykonać następnej jazdy próbnej żeby zobaczyć czy wszystko jest ok.Wspomnę że największym błędem było wpłacenie pieniędzy na konto przed jazdą próbną ale jest to znany komis motocyklowy i mój znajomy zna właściciela wiec nie podejrzewałem że będą takie problemy.
wracają do tematu przejechałem się po wymianie opony i wszystko ok ale ze względu na porę roku czyli luty nie mogłem sprawdzić do końca czy motocykl jest w 100% sprawny.Umowa podpisana czyli faktura.
Przyszedł ciepły dzień wiec ze znajomym postanowiliśmy pojeździć na motocyklach i co się okazało przy hamowaniu zaczyna trząść kierownicą któraś z tarcz hamulcowych jest krzywa.Oczywiście pojechałem porozmawiać z właścicielem komisu usłyszałem że przyjadę to zobaczymy co z tarczami po doświadczeniu z oponą z przodu za która zapłaciłem pytam mam nadzieje że że za wymianę nie będę płacił i usłyszałem ze zobaczmy no nie wiem.
Czekałem na cieplejszy dzień żeby pojechać do komisu w celu osunięcia usterki bo rozumiem że kupuje motocykl który jest sprawny technicznie a hamulce to podstawa.Pogoda nie pozwoliła mi pojechać wiec czekam aż będzie cieplej.Wczoraj było w miarę i sucho wiec postanowiłem pojechać na Stacje Diagnostyczną w celu przedłużenia badania technicznego motocykl nie przeszedł przeglądu ze względu że posiada reflektor przednie dostosowany do ruchu lewostronnego.
Wspomnę że kupując motocykl w dowodzie rejestracyjnym był wbity ważny przegląd.
Czuje się oszukany bo motocykl który kupiłem odbiega od stanu faktycznego, przegląd był zrobiony na lewo a sprzedając motocykl komis powinien go przygotować tak żeby był sprawny albo poinformować mnie że tarcze są krzywe reflektor jest do ruchu lewostronnego wtedy cena była by inna a nie cena jest taka sama jak za sprawny motocykl.Wspomnę że wiedziałem że motocykl jest z Anglii.
Czy te wady są ukryte raczej nie komis wiedział o tym sprzedając mi ten motocykl i nie poinformował mnie o tym.
Proszę o pomoc ten komis oszukał nie tylko mnie na portalu Ścigacz.pl jest kilka osób oszukanych przez nich.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.
mrówa
Świeżak

Postprzez Sureal » 22/2/2009, 15:50

Sytuacja jest znana, pomagałem koledze kupować motocykl i miał ten sam problem - ja zauważyłem, że lampa była na ruch lewostronny i wytargowaliśmy niższą kwotę, ale:

Weź od diagnosty potwierdzenie, że motocykl nie może być dopuszczony do ruchu ze względu na lampe - dostaniesz bez problemu. Umów się ponadto, że przyjedziesz do niego po wymianie.

Napisz reklamację do serwisu z prośbą o fakturę-korektę na kwotę niższą o koszt wymiany lampy - załącz opinię diagnosty i dopisz, że w przypadku braku uznania reklamacji sprawę skierujesz do sądu, ze względu na nieprawidłowości przy rejestracji (lewy przegląd).

Co do stanu technicznego:

- mogą być to tarcze - ty nic nie zmienisz, ale uważaj, bo może to być też problem z wyważeniem przedniego koła, lub luzami ma główce ramy (wyrobione łożyska - do sprawdzenia *).

Co do sprawdzenia:
- postaw sprzęta na centralną nóżkę, posadź kogoś na motocyklu, żeby uniosło się do góry przednie koło i mocno, trzymając oburącz za lagi potrząsaj na boki/w przód/w tył. Nie ma prawa być żadnych luzów - jeżeli będą, nie jest to wina tarcz, jeżeli są to trzeba przyjrzeć się zawieszeniu przedniemu (łożyska, spawy, mocowanie półki, lagi itd. - temat na machnikę).

Pozdrawiam
Sureal
Świeżak

Postprzez siekson » 22/2/2009, 16:01

Ja tu widzę dwa wyjścia:

1. Żądanie obniżenia kwoty sprzedaży z powodu niezgodności towaru z umową lub ewentualnie w dalszej kolejności - odstąpienie od umowy. Podstawą są przepisy kodeksu cywilnego dotyczące rękojmi (art. 556 - 576). Zwróć szczególną uwagę na art. 560.

2. Przepisy o błędzie lub podstępie pozwalające uchylić się od skutków czynności prawnej (art. 84 i 86 w związku z art. 88 ).
Ostatnio edytowano 22/2/2009, 16:07 przez siekson, łącznie edytowano 1 raz
siekson
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mrówa » 22/2/2009, 16:06

Wszystkim Dziękuje za podpowiedzi
CBR 600 F4I
mrówa
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê