Zobacz wÄ…tek - Jak kupowac?
NAS Analytics TAG

Jak kupowac?

Enduro, Cross
_________

Jak kupowac?

Postprzez Mastro » 8/2/2009, 18:35

Witam chcialbym zaczac jezdzic na crossie.Polazilem troche po forach gadalem z ludzmi, ktorzy sie na tym znaja mam juz upatrzone kilka motocykli na ktorych moglbym zaczac.
Mam obawy co do kupna nie chcialbym zeby po tranzakcji jak juz zaczne jezdzic nie okazalo sie, ze kupilem uszkodzony sprzet.
Nie znam sie za bardzo na tym wiec moge latwo zostac wrobiony czy macie jakies rady bym mogl sprawdzic czy motocykl jest ok?Mozecie opisac jak wy przy tranzakcji sprawdzacie sprzet itp
Z gory dzieki, Mat.
Mastro
Świeżak

Postprzez Bostorn » 8/2/2009, 18:47

hmm jeśli jesteś początkujący powinienes napisac jakie sprzęty bierzesz?? czy 2t czy 4t??

przy 2t sobie moze poradzisz ale przy 4t musisz wziąsc albo moto z pewnych rąk albo z mechanikiem znajomym jechac na oględziny
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Postprzez wojtas109 » 8/2/2009, 19:02

Witam
Kilka ważnych rzeczy przy kupnie crossa...2t

1. Sprawdz nr ramy (czy nie jest czasem przyszlifowany).
2. Luzy na wachaczu, główce ramy, kołach itp.
3. Odkręć pokrywę silnika od strony magneta i sprawdz czy nie ma luzów na łożyskach wału.
4.Praca silnika (czy nie ma jakiś niepokojących stuków), skrzyni biegów, sprzęgła itp.
5.Zawieszenie jak pracuje i czy czasem nie cieknie.
6.Czy są felgi proste, również stan opon, napędu, tarcz hamulcowych i klocków.
7.Sprawdz jak moto siÄ™ zachowuje na wysokich obrotach (czy nie kicha, przerywa).
8.Czy nie są pogięte lub cieknące chłodnice i czy kiera nie krzywa.
9.Zobacz jak wyglÄ…da filtr powietrza (czy nie jest gdzieÅ› przedarty albo nie nasÄ…czony).

..chyba ważniejsze sprawy wymieniłem..jak czegoś zapomniałem to proszę napisać..
wojtas109
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 8/2/2009, 19:09

Było dużo razy omawiane. Ale dobra: http://www.motox.com.pl/index.php?optio ... &Itemid=74
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości

na górê