Oleje Castrola,czy warto?
• Strona 1 z 1
Oleje Castrola,czy warto?
Witam,wlasnie natknąłem sie na nowy produkt Castrola,(POWER RACING 4T 10W50)ciekawa technologia TRIZONE hmmm uzytkowal ktoś z was ten olej
i odrazu w temacie olejów zapytam,lepiej wymienić olej w momencie kiedy silnik jest zimny czy po rozgrzaniu silnika?
i odrazu w temacie olejów zapytam,lepiej wymienić olej w momencie kiedy silnik jest zimny czy po rozgrzaniu silnika?
- ktmenduroracerr
- Świeżak
najlepiej na zimno gdyż jest na samym dole, spłyną z trybów itp
cały bród i tak dalej będzie na dnie
na rozgrzanym nie masz 100% pewności że wszystko spłynęło
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
A ja rozgrzany zostawiam na 15-20min żeby ściekło wszystko ładnie a po tym czasie jest jeszcze Ciepły więc więcej go zleci z silnika bo jest rzadszy.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Åšcigacz.pl
Bostorn napisał(a):najlepiej na zimno gdyż jest na samym dole, spłyną z trybów itp
Każdego rodzaju oleje wymienia się po wcześniejszym rozgrzaniu silnika. Rozgrzany olej jest o wiele rzadszy, więc szybciej i więcej go spłynie. Dodatkowo rozrzucony po całym silniku spływając zbierze ewentualne resztki mikro opiłków etc. No i masz pewność, że całość lub prawie całość spłynęła. Gęsty olej mimo wszystko nie spłynie w całości.
Dokładnie tak jak Landryss napisał. Najpierw polataj, rozgrzej moto, zostaw na kilkanaście minut, żeby wszystko spłynęło i na ostatku spuść, zalej świeży i lataj.
Pzdr.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
czyli polatać ,nagrzać motocykl ,postawic,poczekac z 10 min i wtedy spuscic,czy bezposrednio po zgaszeniu motocykla zaraz po jezdzie zlać olej?
jeszcze mam pytanie ,jaki według was jest najlepszy płyn chłodniczy?
jeszcze mam pytanie ,jaki według was jest najlepszy płyn chłodniczy?
- ktmenduroracerr
- Świeżak
Polataj żeby rozgrzać moto, odkręć śrubę od spuszczania oleju i postaw tak moto na 10 minut, niech sobie olej kapie.
Co do płynu to ja leje shella i nie mam zastrzeżeń.
Co do płynu to ja leje shella i nie mam zastrzeżeń.
Husqvarna WR

motoktos napisał(a):Bez obaw możesz kupić takową Yamahę, właśnie dla początkujących jest ten sprzęt, dla początkujących jest on właśnie.
-
panzernacker - Bywalec
Ja leję zielone Borygo lub Petrygo, zależy co wpadnie i nie narzekam chociaż podobno bellray lepiej sobie radzi w ekstremalnych warunkach.
-
najlepsze Borygo
:o:oO.o chłopaki nie wiedziałem że najlepiej ciepły się spuszcza O.o zawsze nagrzane moto zostawiałem do ostygniecia i wtedy spuszczałem
normalnie jestem w szoku
P
a jak chcesz przyspieszyc spływanie oleju ;d polecam odkrecenie korka od jego wlewu ;d
zasuwa wtedy jak szalony

normalnie jestem w szoku

a jak chcesz przyspieszyc spływanie oleju ;d polecam odkrecenie korka od jego wlewu ;d
zasuwa wtedy jak szalony

Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
czyli borygo zielone wybrać? mam pytanie czy dostane gotowy płyn chłodniczy czy musze kupic koncentrat i to rozrobić?
- ktmenduroracerr
- Świeżak
Ja poszedłem na stację paliw, kupiłem Petrygo, czy tam Borygo (sam już nie wiem) zalałem litr płynu do układu chłodzącego, aż się nawet trochę wylało, następnie zakręciłem korek i odpaliłem moto. Od tamtego czasu wyjeździłem 35mh i póki co wszystko jest ok.
-
- ktmenduroracerr
- Świeżak
Zalałem to co kupiłem, a czy był rozcieńczany z wodą czy nie, to już nie wiem, w każdym razie chłodzi dobrze. Kumpel zrobił to samo i też lata normalnie.
-
Tak też zrobie,ostatnio mi wypier*** płyn z chłodnicy przez cienką rurke która wchodzi w rame,czy to nie jest czasem jakis odpowietrznik?
- ktmenduroracerr
- Świeżak
Albo było go po prostu za dużo w układzie i wyrzuca, trochę wycieknie i przestanie, ja tak miałem. Chyba że wywala tyle że w zbiorniczku wyrównawczym nic nie zostaje to już jest wina przegrzania.
Do rozcieńczania są koncentraty a jeśli jest napisane że to płyn chłodniczy to wlewasz go bezpośrednio do układu.
Do rozcieńczania są koncentraty a jeśli jest napisane że to płyn chłodniczy to wlewasz go bezpośrednio do układu.
-
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości