[prawo jazdy] A oraz A1
• Strona 1 z 1
[prawo jazdy] A oraz A1
kolejne moje pytanie z serii "watpliwosci laika"
czy jesli zrobie prawo jazdy kategorii A (czyli na "duze" motocykle), to uprawnia mnie to automatycznie do korzystania z motocykli do 125ccm (A1, od 16 lat)?
bo niedlugo koncze 18-tke i zamierzam kupic sobie 125-ke. wiec bez sensu byloby robic prawo jazdy A1 (500zl), a po dwoch latach, gdybym sie przesiadl na wieksza maszyne, A (kolejne 500zl lub wiecej). zrobilbym po prostu A i mial spokoj.
teoretycznie odpowiedz jest oczywista, ale dla wszelkiej pewnosci pytam sie tutaj
aha, jeszcze jedno - czyl karta motorowerowa uprawnia mnie do jezdzenia rowerem po ulicach? to troche podobna zasada, ale tutaj mam watpliwosci.

czy jesli zrobie prawo jazdy kategorii A (czyli na "duze" motocykle), to uprawnia mnie to automatycznie do korzystania z motocykli do 125ccm (A1, od 16 lat)?
bo niedlugo koncze 18-tke i zamierzam kupic sobie 125-ke. wiec bez sensu byloby robic prawo jazdy A1 (500zl), a po dwoch latach, gdybym sie przesiadl na wieksza maszyne, A (kolejne 500zl lub wiecej). zrobilbym po prostu A i mial spokoj.
teoretycznie odpowiedz jest oczywista, ale dla wszelkiej pewnosci pytam sie tutaj

aha, jeszcze jedno - czyl karta motorowerowa uprawnia mnie do jezdzenia rowerem po ulicach? to troche podobna zasada, ale tutaj mam watpliwosci.
-
harry89 - Bywalec
Oczywiście, mają kat. A możesz jeździć każdym motocyklem, także o poj. 125 ccm.
Mając kartę motorowerową, również możesz jeździć rowerem:
Mając kartę motorowerową, również możesz jeździć rowerem:
Art. 96. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat:
1) rowerem - jest karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy;
- cman
- Świeżak
cman napisał(a):Oczywiście, mają kat. A możesz jeździć każdym motocyklem, także o poj. 125 ccm.
Mając kartę motorowerową, również możesz jeździć rowerem:Art. 96. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat:
1) rowerem - jest karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy;
ok, wielkie dzieki

-
harry89 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości