Zobacz wÄ…tek - Shoei MULTITEC [opinie]
NAS Analytics TAG

Shoei MULTITEC [opinie]

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Shoei MULTITEC [opinie]

Postprzez asmodeusz » 6/5/2008, 17:00

Witam.
Szukam opinii na temat tego szczękowca.
W USA jest kupę kasy taniej i warto na niego zaczekać..... a może ktoś ma inne zdanie? :D

Kod: Zaznacz cały
http://www.shoei-helmets.com/road/helmets_road.aspx?h=13
asmodeusz
Świeżak

Postprzez dambandit » 6/5/2008, 18:18

Podobno najlepszy najcichszy kask szczekowy . Sam bardzo chciałem kupic ten kask jednak zadecydowała sprawa finsowa i kupiłem nolana n102 . W testach zajmował zawsze drugie miejsce zaraz za multitec .

Mysle że nikt nie nazeka na shoei a multitec to napeno bardzo dobry kask sam miałem na głowie ale tylko w sklepie i swietnie lezał niestety nie miałem okazji przetestowac w czasie jazdy .

Poszukaj na forum troche było o tym kasku .
był suzuki bandit 600n będzie ......
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez piochol » 18/10/2008, 20:54

Ponieważ jest to mój pierwszy post - pozdrowienia dla wszystkich. Podzielę spostrzeżeniami - od wczoraj jestem posiadaczem takiego kasku. Wcześniej miałem dosyć wysoki model HJC - AC11, ale ze względu na to, że jeżdżę w okularach a w HJC wystąpił problem z "podsufitką" to postanowiłem i kupiłem w dobrej cenie Multiteca. No i wrażenia estetyczne, jakie odniosłem są - bo ja wiem - średnie? Kask bardzo dobrze wyposażony: dodatkowa progresywnie ściemniana szyba, podbródek, kołnierz wyciszający i antifog przez Szoja zwany Pinlock. Wyciągnąłem kask (czarny matowy) z pudła i mówię do siebie - "Nie no, podróba". Ok, pierwsze wrażenie. Potem nastąpiło zakładanie kołnierza wyciszającego - rozmiary kołnierza są dwa: S-L i XL. No, i męczyłem się z nim z 10 minut, ale się udało. Podbródek spoko. Pinlock na zwykłą szybę założony bez problemu, gorzej z jego przełożeniem na tą drugą. Chyba będę musiał kupić sobie drugi. Zapięcie DD, całkiem fajna wyściółka i odpinane "chekpady". Jednak za tą cenę spodziewałem się czegoś "organoleptycznie" lepszego. No dobra, próba na drodze. Na głowie (rozmiar M) leży idealnie. Tylko w nim siedząc już wiadomo, że będzie ciszej niż w HJC (mimo, że to integral). No i się nie zawiodłem. Mechanizm podnoszenia szczęki działa pewnie, szyba ma dodatkowy mechanizm blokujący możliwość jej podniesienia i jest dodatkowo dociśnięta. Jest bardzo aerodynamiczny a przez to cichy jak na szczękowca, a jak na razie jeżdże na nakedzie więc głowę osłania tylko hełm. Jest cicho i jakby dużo spokojniej podczas jazdy, można się w końcu skupić na otoczeniu - przypuszczam, że to kwestia kołnierza. Niespecjalnie odczuwa się jego wagę (w porównaniu do HJC 300g więcej) i kark nie cierpi. Przewietrzenie rewelacja. Konkluzja: Po prostu bardzo fajny kask z taką uwagą: Legenda Szoja, którą powoli obrastają jego produkty jest jednak trochę na wyrost.
piochol
Świeżak

Postprzez Kris2k » 18/10/2008, 21:24

Ja w Multitecu mialem okazje przejechac sie podczas karawny suzuki w tym roku, Suzi-Moto w Tychach wypozyczalo na czas jazd wlasnie Shoei'e.
Wrazenia... rewelacyjne (w odniesieniu do mojego Nolana N84). Jechalem tez w XR1000 (test V-Strom 650) i Multitec (test GSR600)... Multitec wydawal mi sie lzejszy i cichszy od XR1000 :!: ...jazda tepem 180km/h na GSR w Multitecu to czysta frajda, wogole nie czuc ze ma sie kask na glowie, lekki, swietna aerodynamika, genialnie cichy, wogole nie czuc jego wagi... pomimo ze jak pozniej przeczytalem kask wazy 1500g jak dobrze pamietam... jakbym tego nie wyczytal to dalbym sobie leb uciac ze wazy 1300g tak jak XR1000.
Uwazam ze kask warty kazdej zlotowki na niego wydanej, Nolan N102 (tez jezdzilem w takim) jest przy nim ciezkim wiadrem na glowie (a przeciez N102 to tez dobry kask).
Multiteca polecam :!:
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
Kris2k
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê