Zobacz wÄ…tek - Przebieg 30 000 km - duzy? - Honda Hornet 2001
NAS Analytics TAG

Przebieg 30 000 km - duzy? - Honda Hornet 2001

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Postprzez SQ » 10/10/2008, 23:04

jeśli idzie o stan po używaniu na torze. jeśli serwisy były w porządku to silnik nie powinien ucierpieć. warto zwrócić szczególną uwagę na skrzynię biegów. oczywiście również czy jest prosty...

poza tym standard. klocki, tarcze zaestaw napędowy...
SQ
Mieszkaniec forum

Postprzez kon1u » 10/10/2008, 23:06

sq jak moge sprawdzic czy jest prosty? i jak sprawdzic skrzynie biegow. chodzi mi o rozwiazania inne niz "pojedz na przejazdzke i zobacz jak chodzi" bo musze ocenic go na miejscu
kon1u
Świeżak

Postprzez SQ » 10/10/2008, 23:11

hehe, bez jazdy to się nie da moto ocenić. i musisz się na tym znać żeby wyłapać nieprawidłowości.

biegi powinny wchodzić czysto pod różnymi obciążeniami. wszystkie biegi dodam. tak samo do góry jak i w dół. silnik nie powinien wydawać dźwięków niewłaściwych tej jednostce napędowej.

czy jest prosty sprawdzamy oceniając najpierw naocznie ramę, bak pod kątem malowania czy spawania. potem jadąc puszczamy kierę i sprawdzamy czy jedzie prosto. czy przy hamowaniu go nie ściąga. jak kładzie się w zakręt...
skomlikowane. ja bym się nie podjął oceny przydatności sprzęta.
SQ
Mieszkaniec forum

Postprzez kon1u » 11/10/2008, 08:30

wielkie dzieki sq, twoje rady sa dla mnie naprawde pomocne. facet od ktorego mam kupic moto jest drugim wlascicielem, i mowi ze w tym czasie kiedy on na nim jezdzil, moto ani razu nie szlifowalo, nie bralo udzialu w wypadku, a wszystkie podnozki, rura, tylny wachacz, lusterka itd wygladaja jak nowe, wiec watpi zeby poprzedni wlasciciel upuscil moto. Takze jestem dosc spokojny jesli chodzi o rame, powinna byc prosta :) jedyne uszkodzenie, do ktorego sie sprzedawca przyznal, to pekniecia dlugie na 1cm przy mocowaniu przedniego blotnika, mowi ze stalo sie to za czasow poprzedniego wlasciciela. Tym sie raczej nie przejmuje, nie wiem jak to sie stalo, ale jesli moto nie szlifowalo to nie powinienem sie chyba martwic takim detalem.

Jedyne co teraz zaprzata mi glowe to ta skrzynia biegow. Poprosze faceta zeby wstawil tylne kolo na stojak, i na nim pobawie sie biegami. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok, bo za godzine jade po niuńke i czekają mnie 4 godziny w trasie. Pozdrawiam, zyczcie powodzenia! :)
kon1u
Świeżak

Postprzez SQ » 11/10/2008, 12:45

bez jazdy nie kupuj. weź kogoś kto się zna i dopiero wtedy.
SQ
Mieszkaniec forum

Postprzez kon1u » 11/10/2008, 18:47

kupilem wszystko chodzi super :) skrzynia biegow jak maselko, slychac wyraznie ze zmienony bieg, ale nic nie szarpie, nie wydaje dziwnych dzwiekow, ladnie chodzi na wszystkich biegach. Podpowiesz mi sq moze jak uzywac ssania? Na starcie dac na maks, poczekac az sie zacznie dlawic? I wtedy calkiem wylaczyc ssanie i jedziemy, przez pierwsze pare mil na niskich obrotach. Jedyne co mnie zastanawia... czy to normalne ze jak startuje silnik, to zanim sie zagrzeje to leci z rury wydechowej taki szary dym? nie jest jakis gesty, ale widoczny. w poprzednim moto (cbr 125) tak nie mialem.
kon1u
Świeżak

Postprzez SQ » 11/10/2008, 19:09

normalne raczej.

ssanie na maxa na zimnym silniku, jak się rozgrzeje powoli zmniejszasz. jeśli zacznie się dławić zostaw jeszcze troche na poziomie na jakim się nie dławi, aż zejdziesz do zera, czyli bez ssania.

gratuluje zakupu
SQ
Mieszkaniec forum

Postprzez kon1u » 11/10/2008, 20:44

hmm, czy to normalne ze jak prowadze moto na wylaczonym silniku to slychac takie jakby lekkie tarcie tarcz hamulcowych na kolo? w poprzednim moto tez tak mialem, nie wiem czy to normalne... wydaje mi sie ze tak , ale wole sie upewnic ;) a... i strasznie ciezko chodzi mi ta przepustnica od ssania na hornetku. mozna jakos temu zaradzic? dzieki
kon1u
Świeżak

Postprzez limak14 » 11/10/2008, 21:32

moze linka od ssania jakas trefna tj. uszkodzona lub zagieta
ten dym to para wodn, ktora wydostaje sie z komina pod wplywem jego rozgrzewania
ja daje ssanie na max i tak przez ok 30sekund,pozniej na polowe i powoli zmniejszam
u mnie tez slychac delikatne ocieranie tarczy,ale to bardzo delikatne(jak mialem klocki na wykonczeniu to dosc glosno tasrly)sprawdz klocki czy masz jeszcze czym hamowac i bedziesz juz wiedzial,a przy okazji zalukaj stan tloczkow i przeczysc je
dla swietego spokoju
limak14
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez kon1u » 11/10/2008, 21:43

dziekuje bardzo, jest to dosc delikatne. mam wrazenie jakby mnie bardzo mocno hamowalo, ale przypuszczam ze na 99% jest to spowodowane przesiadka na DUZO ciezsza maszyne, a nie tarciem klockow. jutro jak bede jezdzil to sprawdze czy sie tarcze same rozgrzewaja, bez hamowania. jak nie, to znaczy ze jest ok :) dzieki za wytlumaczenie tego dymu z rury wydechowej! Klocki hamulcowe wygladaja ok. jak moge przeczyscic tloczki limak? i co masz na mysli mowiac tloczki, nie bardzo wiem :) linka od ssania.. mozliwe, bo na poczatku pokretlo idzie bez problemu, a potem zeby ssanie na max wlaczyc to trzeba dosc mocno ta przepustnice popchnac.
kon1u
Świeżak

Postprzez limak14 » 11/10/2008, 21:57

tloczki to to ustrojstwo ktore ci wypycha klocki, ktore w wyniku tego tra o tarcze
ja bralem do tego szczoteczke do zebow i dokladnie czyscilem(ROBILEM TO PRZY WYMIANIE KLOCKOW)
ja tez tak mialem jak sie przesiadlem na 600ccm-myslale, ze wszystko mi sie pokolei psuje, bo jakos ciezko chodzilo itp a to tylko zludzenie
tez sie pytalem o wszystko, ale na zle mi to napewno nie wyszlo
limak14
VIP Åšcigacz.pl

Poprzednia strona

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 97 gości

na górê