Prawko kat A
• Strona 1 z 1
Prawko kat A
Witam drogich motocyklistów
Niedługo mam zamiar zdawać na prawko KAT A i chciałbym wiedzieć w przybliżeniu ile to zajmie czasu bo jestem za granica i musiałbym na ten okres przyjechać do naszego kochanego kraju. Korzystałem z wyszukiwarki ale żadnego takiego tematu niestety nie znalazłem.
Niedługo mam zamiar zdawać na prawko KAT A i chciałbym wiedzieć w przybliżeniu ile to zajmie czasu bo jestem za granica i musiałbym na ten okres przyjechać do naszego kochanego kraju. Korzystałem z wyszukiwarki ale żadnego takiego tematu niestety nie znalazłem.
- nucs
- Świeżak
- Bullterrier
- Świeżak
Wszystko zależy gdzie będziesz robił kurs, w najlepszym przypadku może trwać dwa tygodnie, w najgorszym 3 miesiące, średnio zamyka się w 1 miesiącu. Potem egzamin, w tej chwili czeka się przynajmniej miesiąc, chyba że akurat trafisz na jakąś lukę to będzie szybciej. Na egzamin można się zapisać dopiero po zakończeniu kursu, z tym, że mogą Ci pójść na rękę i wystawić wcześniej papier ukończenia, od razu się zapiszesz i w ramach czekania na egzamin będzie Ci leciał kurs. Potem trzeba jeszcze poczekać 2-3 tygodnie na wydanie prawka.
Poza tym, teraz już jest trochę późno i niektóre WORD'y wkrótce (listopad, grudzień) będą wstrzymywać egzaminy i będą przywrócone dopiero w marcu albo kwietniu.
Kurs jest ważny bezterminowo, chyba że w międzyczasie wejdą jakieś znaczne zmiany w szkoleniu i egzaminowaniu. Ostatni raz zmiany były w 1998 roku, a wcześniejsze kursy były jeszcze ważne przez 3 lata. Natomiast zdana teoria ma ważność 6 miesięcy.
Poza tym, teraz już jest trochę późno i niektóre WORD'y wkrótce (listopad, grudzień) będą wstrzymywać egzaminy i będą przywrócone dopiero w marcu albo kwietniu.
Kurs jest ważny bezterminowo, chyba że w międzyczasie wejdą jakieś znaczne zmiany w szkoleniu i egzaminowaniu. Ostatni raz zmiany były w 1998 roku, a wcześniejsze kursy były jeszcze ważne przez 3 lata. Natomiast zdana teoria ma ważność 6 miesięcy.
- cman
- Świeżak
Takie małe sprostowanie na prawko to chyba się czeka różnie, zależnie od części Polski. Ja dostałem do ręki dokładnie po 6 dniach, w tym 2 to sobota i niedziela. Kolega ostatnio dostał po 7 dniach, może u nas na zachodzie mniej osób zdaje i stąd ta różnica w okresie oczekiwania.
Na egzamin też czekał równo 7 dni.
Na egzamin też czekał równo 7 dni.
Dosiadam:
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm
Yamaha Thundercat sprzedany
|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm
Yamaha Thundercat sprzedany

|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
-
Vercef - VIP Åšcigacz.pl
1. Wszystko pieknie, ale nie rozumiem po co Ci nucs polskie prawko. Zwykle za granica toleruja nasze prawa jazdy tylko przez pewien czas.
2. Pamietaj, ze niekoniecznie uda Ci sie zdac za pierwszym razem, a kolejnych egzaminow nikt nie ustawi dzien po dniu. Poza tym jesli objejesz kilka razy (zdaje sie 3) to musisz wykupic dodatkowe godziny jazdy w osrodku szkolenia kierowcow - wiec nie ma tak szybko. Ogolnie zrobienie prawka A moze sie bardzo ciagnac - ja nie moglem zdawac od razu po kursie, bo lezal snieg
i musialem czekac do nastepnego sezonu.
3. Znam goscia, ktory robil prawko A w Bydgoszczy. Pracowal i nie mial czasu latac na kurs (teoria) wiec umowil sie z instruktorem na same jazdy. Zdal i oszczedzil czas, wiec jak widzisz cman wszystko jest do zalatwienia.
2. Pamietaj, ze niekoniecznie uda Ci sie zdac za pierwszym razem, a kolejnych egzaminow nikt nie ustawi dzien po dniu. Poza tym jesli objejesz kilka razy (zdaje sie 3) to musisz wykupic dodatkowe godziny jazdy w osrodku szkolenia kierowcow - wiec nie ma tak szybko. Ogolnie zrobienie prawka A moze sie bardzo ciagnac - ja nie moglem zdawac od razu po kursie, bo lezal snieg

3. Znam goscia, ktory robil prawko A w Bydgoszczy. Pracowal i nie mial czasu latac na kurs (teoria) wiec umowil sie z instruktorem na same jazdy. Zdal i oszczedzil czas, wiec jak widzisz cman wszystko jest do zalatwienia.
- orzech
- Świeżak
1. Tolerują przez pewien czas, a potem bez łaski zamieniają na ich prawo jazdy. A koszty zrobienia prawka za granicą są zazwyczaj dużo wyższe.
3. Że wszystko jest do załatwienia to ja wiem, nawet można się umówić, żeby na jazdy nie chodzić, i instruktor będzie zadowolony bo zaoszczędzi czas i benzynę, i kursant będzie zadowolony, bo zaoszczędzi trochę kasy. Ja tylko napisałem jak to wygląda "normalnie".
3. Że wszystko jest do załatwienia to ja wiem, nawet można się umówić, żeby na jazdy nie chodzić, i instruktor będzie zadowolony bo zaoszczędzi czas i benzynę, i kursant będzie zadowolony, bo zaoszczędzi trochę kasy. Ja tylko napisałem jak to wygląda "normalnie".
- cman
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości