Zobacz wÄ…tek - KTM SX125 - Zablokowana skrzynia
NAS Analytics TAG

KTM SX125 - Zablokowana skrzynia

Enduro, Cross
_________

KTM SX125 - Zablokowana skrzynia

Postprzez miras-ka » 7/9/2008, 08:13

KTM SX 125 !!!!W czasie jazdy po lasku i redukcji z 5 na 4 nagle zablokowało mi całkowicie tylne koło i masakra. Skrzynia zablokowana ani luz ani żaden bieg nie wchodzą. Silnik odpala na sprzęgle. Pomocy jak to rozblokować???
miras-ka
miras-ka
Świeżak

Postprzez Manhatan » 7/9/2008, 10:34

Nie zapalaj motocykla! Wyjmij szybko silnik i dostań się do skrzyni. Być może wodzik się skrzywił i blokuje bieg, albo coś z trybami, chociaż w tym wypadku usłyszałbyś jakieś zgrzytnięcie. Stawiam na wodziki. Rozbierz silnik i się dowiesz.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Bostorn » 7/9/2008, 12:50

a ja tak z ciekawosci jak już mu koło zablokowało to jaki jest objaw zuzytych łozysk w kole?? czy takie cos może spowodowac blokade skrzyni??

wiadomo ostry zapierdziel po lesie a tu nagle koło z tyłu sie blokuje i to ono mogło cos ze skrzynią zrobic bo tak sama z siebie chyba nie popsuła sie
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Postprzez Manhatan » 7/9/2008, 18:25

Zużyte łożyska w kole sprawiają, że wyczuwalny jest luz na kole, jednak nie ma opcji, żeby nawet na obluzowanych łożyskach doszło do zablokowania koła... W ostatniej rundzie MP w Motocrossie, w Człuchowie Kurowski uszkodził w motocyklu łożyska w tylnym kole dosyć porządnie, jednak problemem był wyłącznie spadający łańcuch.

Owszem skrzynia sama z siebie również może się rozlecieć. Przyczyna może być chociażby nieprecyzyjna zmiana biegu, czy po prostu zmęczenie i zużycie pewnych elementów skrzyni jak chociażby wodziki czy wałek pamięci, który mimo iż stworzony jest z wytrzymałego materiału z czasem widać na nim ślady zużycia. To są wyczynowe skrzynie, czego kosztem pada ich żywotność.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Manhatan
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Bostorn » 7/9/2008, 18:28

uuuu czyli zuzyte łozysko w kole nie moze sprawic jego 100% zblokowania? bo juz troszke sie naczytałem ze trzeba wymieniac bo zblokuje sie koło albo wymieniłem łozyska bo cos tam cos tam..
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê