KTM SX125 - Zablokowana skrzynia
• Strona 1 z 1
KTM SX125 - Zablokowana skrzynia
KTM SX 125 !!!!W czasie jazdy po lasku i redukcji z 5 na 4 nagle zablokowało mi całkowicie tylne koło i masakra. Skrzynia zablokowana ani luz ani żaden bieg nie wchodzą. Silnik odpala na sprzęgle. Pomocy jak to rozblokować???
miras-ka
- miras-ka
- Świeżak
Nie zapalaj motocykla! Wyjmij szybko silnik i dostań się do skrzyni. Być może wodzik się skrzywił i blokuje bieg, albo coś z trybami, chociaż w tym wypadku usłyszałbyś jakieś zgrzytnięcie. Stawiam na wodziki. Rozbierz silnik i się dowiesz.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
a ja tak z ciekawosci jak już mu koło zablokowało to jaki jest objaw zuzytych łozysk w kole?? czy takie cos może spowodowac blokade skrzyni??
wiadomo ostry zapierdziel po lesie a tu nagle koło z tyłu sie blokuje i to ono mogło cos ze skrzynią zrobic bo tak sama z siebie chyba nie popsuła sie
wiadomo ostry zapierdziel po lesie a tu nagle koło z tyłu sie blokuje i to ono mogło cos ze skrzynią zrobic bo tak sama z siebie chyba nie popsuła sie
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Zużyte łożyska w kole sprawiają, że wyczuwalny jest luz na kole, jednak nie ma opcji, żeby nawet na obluzowanych łożyskach doszło do zablokowania koła... W ostatniej rundzie MP w Motocrossie, w Człuchowie Kurowski uszkodził w motocyklu łożyska w tylnym kole dosyć porządnie, jednak problemem był wyłącznie spadający łańcuch.
Owszem skrzynia sama z siebie również może się rozlecieć. Przyczyna może być chociażby nieprecyzyjna zmiana biegu, czy po prostu zmęczenie i zużycie pewnych elementów skrzyni jak chociażby wodziki czy wałek pamięci, który mimo iż stworzony jest z wytrzymałego materiału z czasem widać na nim ślady zużycia. To są wyczynowe skrzynie, czego kosztem pada ich żywotność.
Owszem skrzynia sama z siebie również może się rozlecieć. Przyczyna może być chociażby nieprecyzyjna zmiana biegu, czy po prostu zmęczenie i zużycie pewnych elementów skrzyni jak chociażby wodziki czy wałek pamięci, który mimo iż stworzony jest z wytrzymałego materiału z czasem widać na nim ślady zużycia. To są wyczynowe skrzynie, czego kosztem pada ich żywotność.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Åšcigacz.pl
uuuu czyli zuzyte łozysko w kole nie moze sprawic jego 100% zblokowania? bo juz troszke sie naczytałem ze trzeba wymieniac bo zblokuje sie koło albo wymieniłem łozyska bo cos tam cos tam..
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości