Zobacz wątek - Formuła 1
NAS Analytics TAG

Formuła 1

Dla fanów i zawodników sportów motocyklowych
_________

Postprzez dambandit » 25/3/2008, 17:17

Mick MotoGP jesli masz mozliwośc i znasz niemiecki to ogladni raz tylko raz wyscig na RTL i naprawde zrozumiesz o czym mówie .
był suzuki bandit 600n będzie ......
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Mick MotoGP » 25/3/2008, 18:03

dambandit napisał(a):Mick MotoGP jesli masz mozliwośc i znasz niemiecki to ogladni raz tylko raz wyscig na RTL i naprawde zrozumiesz o czym mówie .

Mam możliwość, znam niemiecki i przez lata oglądałem F1 właśnie na RTL (bo jeszcze do niedawna w Polsce F1 nikt nie pokazywał!).

To że na RTL są wywiady i mnóstwo ciekawych materiałów to nie jest kwestia różnicy w komentatorach, tylko w podejściu stacji i budżetu.

Polsat wysyła na każdą GP dwóch komentatorów i moim zdaniem odwalają oni kawał świetnej roboty. Mikołaj w zeszłym roku był trochę stremowany, ale ma ogromną wiedzę o F1 i w tym sezonie wyraźnie się rozkręcił. Bardzo podoba mi się jego fachowe podejście. Andrzej Borowczyk (tak ten Pan się nazywa, prawda? :) ), nadaje z kolei relacjom kolorytu i emocji, a dzięki Mikołajowi sam podciągnął się w temacie F1 i moim zdaniem do tych dwóch gości nie można się przyczepić.

Pamiętaj, że oni komentują wyścig F1 na otwartym Polsacie, dla zwykłego Kowalskiego, który jeździ Polonezem i nie ma pojęcia telemetrii, balansie bolidu, charakterystyce silnika i ustawieniach aerodynamiki. Gdyby komentowali dla 0,001% hardcore'owych fanów sportów motorowych, za jakich powiedzmy, obaj się uważamy, to taka relacja wyglądałaby inaczej, ale moim zdaniem jest zajebiście i wystarczy to porównać do relacji MotoGP na polskim Eurosporcie, tu dopiero ręce opadają, choć ostatnio jest trochę lepiej...

Polsat wysłał kilka razy kilku reporterów na GP aby robili dodatki do relacji i moim zdaniem nie wyszło im to najlepiej bo albo nie ogarniali oni tematu F1 albo warsztatu dziennikarskiego (zaczynanie trzech kolejnych pytań od "Robert a powiedz mi..." albo pytanie Alonso "Co powiesz o aferze szpiegowskiej?"). Z drugiej strony czy takie zapotrzebowanie w Polsce jest? Mnie to interesuje, ale typowego polskiego kibica nie interesuje wywiad z szefem Super-Aguri, kierowcą Toyoty czy mistrzem F1 z lat 70'tych, angielskiego czy niemieckiego tak, bo tam F1 ma wieloletnią tradycję i stąd inne nakłady finansowe na takie relacje i inny poziom.

Dodatkowo brakuje w polsce dziennikarzy zajmujących się tylko motorsportem i ogarniających się w temacie, bo sytuacje, w których Gazeta Wyborcza publikuje wywiad... z dziennikarzem gazety angielskiej, to dla mnie mega żenada, a takie się zdarzały.

Podsumowując - komentatorzy są bardzo dobrzy i ich komentowanie też jest bardzo dobre (team radio też tłumaczą okay), ale cała otoczka jest taka, jaka jest potrzebna: dlatego Lauda prowadzi "studio" z paddocku, a Polsat prowadzi "studio" ze studia, gdzie ekspertami są nie eksperci ale dziennikarze (z całym szacunkiem, ale Włodzimierz Zientarski to ekspert od samochodów, motoryzacji itd, owszem, ale czy aby napewno od F!?) no i jest jak jest.

I tak jest zajebiście, bo mamy relacje ze wszystkich treningów wolnych na Polsacie Sport co mi się bardzo podoba, od czasu do czasu mamy jakieś wywiady z Kubicą czy kimś z teamu i jest okay, a powiem Ci z praktyki i doświadczenia, że byle dziennikarz przysłany z końca świata takiego wywiadu nie zrobi.

Mi też brakuje w relacjach na Polsacie kilku drobiazgów, jak choćby wstawki w stylu "Wczoraj na paddocku rozmawialiśmy z tym i z tym, i powiedział nam to i to", albo "dzisiaj rano podczas treningu widzieliśmy to czy tamto w garażu, na zapleczu itd, a kamery tego nie dostrzegły." - po to wysyła się komentatorów na zawody, bo przecież mogliby komentować ze studio, ale trudno, nie można mieć wszystkiego. Reporter na paddocku/pit-lane, też by się przydał, ale w Polsce nie ma kogoś, kto mógłby taką rolę pełnić, a Czarek Gutowski chyba nie ma na to czasu, bo ma na zawodach inne tematy do ogarnięcia. Jest Krystian Sobierajski, który ogarnia temat, ale niestety ma wadę wymowy i zdjęto go z anteny... w temacie F1 Polska raczkuje i nie możemy narzekać. Jest milion razy lepiej niż z Eurosportem PL i MotoGP, więc dla mnie mocna czwórka.
Mick MotoGP
Świeżak

Postprzez dambandit » 25/3/2008, 18:38

Może i masz racje . To znaczy jak napisałem wczesniej ciesze się że polsat transmituje F1 .

Jednak bardzo brakuje mi , dokładnych informacji o taktyce , doborze opon , paliwie problemach z ustawieniem bolidu poszczególnych zespołow, i tego typu informacji . Brakuje mi takiego człowieka jak Kai Ebel ( nie wiem jak sie to pisze z RTL ) , który tam ciągle lata i dowiaduję sie ciekawych rzeczy , przed jak i wczasie wyścigu , które mnie akurat bardzo interesuja , jednak pewnie dla wiekszości nie maja wiekszego znaczenia .

Mam nadzieje że w polsacie bedzie z wyscigu na wyscig coraz lepiej . Nie wiem na jak długo maja tez podpisany kontrakt , ale mam nadzieje że F1 pozostanie juz na zawsze w polskiej telewizji . Zientarski napewno nie zna sie na Formule to moge stwierdzic w 100% .

W RTL tez kiedyś był wywiad ze studia a dopiero pózniej przeniesli się bezposrednio na tory nie wiem może jakieś 5 lat temu . Mam nadzieje że kiedys w polsacie tez tak bedzie .

Ja pozostane juz w rtl bo maja tam duzo ciekawych dlamnie informacji . W sumie to w tym roku nie ogladałem jeszcze transmisji na polsacie tylko jak reklamy są , może rzeczywiscie jest widoczna poprawa .
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez dambandit » 5/4/2008, 15:36

Co powiedzie na dzisiejsze kwalifikacje .
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grubas » 6/4/2008, 19:34

Super!

Jest dobry. I nie miał wcale tak mało paliwa jak mi się na początku wydawało, bo Ferrari zjechało 3-4 okrążenia później. 3 Miejsce też b. dobrze. Coś mi się wydaje, że był problem z dogrzaniem opon. Skaszaniony start i wyjazd poza tor tuż po pierwszym tankowaniu takie nasuwa mi przypuszczenia.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
Grubas
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez dambandit » 6/4/2008, 21:49

Dokładnie. Ale Mario Thaisen mówił że z tym startem to chyba wina bolidu . Nie wiem tylko co sie stało po starcie na 2 okrażeniu ze dał sie tak łatwo raikonenowi wyprzedzic , bo potem spokojnie dotrzymywał mu tempa . Ale 3 miejsce super jestem bardzo zadowolony . No i najwazniejsze punkty . Oglądałem wyscig na rtl i musze pochwalic niemców , zrobili fajny reportarz o robercie , przedstawili go tam naprawde jako utalentowanego kierowce , to mi sie podoba .
dambandit
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grubas » 7/4/2008, 20:14

Pewnie najechał na olej i zabrudził opony. Tak cos przebąkiwał.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
Grubas
VIP Åšcigacz.pl

Poprzednia strona

Powrót do MotoGP, WSB, MMP

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na górê