Forum motocyklowe Ścigacz.pl • Zobacz wątek - Suzuki Marauder 125 - brak ładowania

Suzuki Marauder 125 - brak ładowania

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Moderatorzy: Walenty, Movi, adam_tomasz, Czester, rosiboj, kravec, Boshi, Black-Ghost

Suzuki Marauder 125 - brak ładowania

Postprzez arkfx » 4/10/2018, 21:11

Witam,
mam problem z ładowaniem w Marauderze 125 GZ.
Na klemach akumulatora jest na odpalonym silniku 12,18V a pod obciążeniem spada do 11,8.
Odłączyłem regulator napięcia i sprawdzilem wszystkie 3 fazy wychodząze z prądnicy ( na kostce ) i napięcia do masy pokzują zero a miedzy sobą ok 3V. Oporność cewek jest 0,9 oma. Ciągłość jest , piszczy w każdej konfiguracji między sobą. Do obudowy nie piszczy czyli nie powinno być przebicia. Wymontowałem prądnice i na oko nie widać żadnych uszkodzeń i przegrzań.jak zwiększe obroty dochodzi do okolo 6 volt.

znalazłem do GS 125
Coil resistance 0,5 - 1,5 oma i 50 Volt przy 5 tys. obrotów

Czy to bedą takie same dane ?
I czy te moje 0,9 poświadczy i sprawnych/nie sprawnych cewkach ?


Co jeszcze moge sprawdzić bo już mi sie pomysły skończyły...?
arkfx
Świeżak
 
Posty: 7
Dołączył(a): 5/9/2018, 21:12


Re: Suzuki Marauder 125 - brak ładowania

Postprzez ChaoticBiker » 6/10/2018, 09:04

na fazach po pierwsze pamietaj ze sprawdzasz prund ZMIENNY.
Pierwsze co, to bym sprobowal jednak wymienic regulator napiecia. Jesli poszedl alternator to biezacy i tak bedzie do wymiany. A jesli po wymianie regulatora wszystko wroci do normy no to problem rozwiazany
Avatar użytkownika
ChaoticBiker
Stary Wyjadacz
 
Posty: 702
Dołączył(a): 16/11/2007, 18:05
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Suzuki Marauder 125 - brak ładowania

Postprzez arkfx » 18/2/2019, 19:47

Dzisiaj podłączyłem nowy regulator ( taki za 60 zl. niby dedykowany pod tego maraudera) i zauważyłem takie coś w/g pomiarów
Napięcie wychodzące ze statora miedzy fazami na wolnych obrotach około 8V a na wysokich obrotach ok 25V . Według serwisówki powinno być ok 50-60V ale zauważyłem że magneto chyba nie jest oryginalne bo nie ma na nim żadnych nadruków ( czy przez to może być generowane niższe napięcie?). I przy pomiarze napięcia na wyjściu z regulatora przy dodaniu gazu napięcie spada do 6 V . Czy taki efekt może być gdy nie jest podpięty regulator do akumulatora ?
W sensie że podpięta jest kostka ze statora i pomiar jest na kostce wychodzącej już na aku ale nie podpiętej?
arkfx
Świeżak
 
Posty: 7
Dołączył(a): 5/9/2018, 21:12

Re: Suzuki Marauder 125 - brak ładowania

Postprzez arkfx » 25/8/2019, 08:53

Powodem było rozmagnesowanie dwóch magnesów. Nie mam poujęcia jak to możliwe ...Ale możliwe.
arkfx
Świeżak
 
Posty: 7
Dołączył(a): 5/9/2018, 21:12

Re: Suzuki Marauder 125 - brak ładowania

Postprzez editar » 2/12/2019, 15:04

hejka
editar
Świeżak
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2/12/2019, 15:04


Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

na gr