stan oleju
• Strona 1 z 1
stan oleju
Wymieniałem oliwe jakieś 4 tyś temu. Mam bandita 1200 i słyszałem że maja tendencje do jakichś tam niewielkich poborów oleju. Myłęm w sobote motor no i patrze że oleju jest tak troche niżej niż połowa stanu w okienku. dolałem więc tak do 3/4 stanu. Zdziwiło mnie tylko że silnik chodzi teraz o wiele ciszej a zwłaszcza góra. Zastanawia mnie czy powinienem pilnować żeby stan oliwy był wysoki? olej moul 5100 10w40
- kodi
- Świeżak
no stan oleju powinno sie sprawdzac conajmniej raz w tygodniu (chodz samczsami o tym zapominam) u mnie jest tak samo po wymianie oleju na ok 2-3tys km tez stan oleju zbytnio sie nie zmienia ale po tym dystansie wydaje mi sie ze olej jest juz czesciowo zuzyty i traci czesciowo swoja lepkosc i parametry moze byc rzadszy a co za tym idzie podatniejszy na jego "spalanie"!!! mysle ze to w normie ze tylko troche Ci spad ten poziom najwazniejsze zeby sie miescil miedzy min a max!!!! ale spoko w sevisie Suzuki jak sie pytalem to normalne!!! mowili ze nowe sztuki potrafia luknac 200-350-400ml oleju /1000km!!! serwisant tlumaczyl mi ze najwiecej oleju bierze w miejskim ruchu kiedy sie puszcze reke z gazu i hamujesz skrzynia wtedy w cylindrach powstje proznia ktora "zassysa" olej.... a olej wymiania sieco ok 6000km pozdawiam!!
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
Oleju powinno byc jak pisal hugo2003 pomiedzy.
Powolne ubytki oleju o ile nie cieknie i nie sa za duze to norma (przy duzych obrotach pierscienie slabiej zbieraja olej z cylindrow), ale jezeli moj moto zacznie brac 300ml na 1000 km to zaczne sie martwic, bo to by oznaczalo, ze potrzebuje od zmiany do zmiany nowa porcje oleju (no prawie) a to stanowczo za duzo.
Powolne ubytki oleju o ile nie cieknie i nie sa za duze to norma (przy duzych obrotach pierscienie slabiej zbieraja olej z cylindrow), ale jezeli moj moto zacznie brac 300ml na 1000 km to zaczne sie martwic, bo to by oznaczalo, ze potrzebuje od zmiany do zmiany nowa porcje oleju (no prawie) a to stanowczo za duzo.
<a href="http://h-tsz.com/amFzcWxh">Dostaniesz w PYSK jak klikniesz.
-
jasql - Bywalec
jasql napisał(a):Oleju powinno byc jak pisal hugo2003 pomiedzy.
Jaaasne, zrób tak w Kawasaki a zaraz panewka na 3cim poleci... Olej w motocyklach powinien być utrzymywany na maximum, szczególnie tyczy się to motocykli Kawasaki z rzędowymi 4kami.
A co do ubytków - wszystko zależy od stylu jazdy. Jeśli "pałujesz" to będzie brał olei, to norma. Suzukowe olejaki standardowo pobierają olej, taka ich natura.
TWOJA RIZOMA (otwórz link)
- musieli
- Świeżak
Z ktorego roku jest ten Bandyta ?
Niektore wczesne modele mialy wadliwe tloki,tzn otwory przy pierscieniu olejowym byly wywiercone za wysoko i moto zarlo olej.Suzuki naprawialo to nawet poza okresem gwarancyjnym.
W nowszych sprzetach z gleboka miska poziom przy gornej kresce nie zaszkodzi ale w starszych gdzie miska jest bardzo blisko walu korbowego to strata mocy i gorsze zuzucie paliwe.Olej jest zassany na wal korbowy ,a to kosztuje energie.
O ile nie stawiasz moto na gume to radze poziom raczej nizej.
Niektore wczesne modele mialy wadliwe tloki,tzn otwory przy pierscieniu olejowym byly wywiercone za wysoko i moto zarlo olej.Suzuki naprawialo to nawet poza okresem gwarancyjnym.
W nowszych sprzetach z gleboka miska poziom przy gornej kresce nie zaszkodzi ale w starszych gdzie miska jest bardzo blisko walu korbowego to strata mocy i gorsze zuzucie paliwe.Olej jest zassany na wal korbowy ,a to kosztuje energie.
O ile nie stawiasz moto na gume to radze poziom raczej nizej.
- tomekd
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości