Pierwszy cross,
• Strona 1 z 1
Pierwszy cross,
Witam, wiem że takich pytań już było z miliard, ale chce się dowiedzieć jak to będzie w moim wypadku. Mam 16 lat, 170cm 65kg, NIGDY nie jeździłem na jednośladzie, jedynie umiem dobrze na rowerze jeździć. Mam budżet do 6.000 PLN, i teraz najwazniejsze, ojciec cały czas mi trąbi że lepiej kupić nowego ze salonu jakiegos no-name który jest nowy i ma gwaracje ale nie jest zajechany, a ja uważam, że lepiej kupić markowy, myślałem o yz 125, ale ojciec się upiera że lepszy nowy chinol z salonu niż markowy styrany. A to że nie jeździłem, to chyba da rade się nauczyć na pierwszym crossie, mam dosyć siły i zwinności, także szybko się uczę. Jeśli ktoś byłby w stanie opisać co i jak, pokaże to ojcu i może w koncu przemówi do niego myśl że chińczyków nie opłaca się kupować. 
(tylko cross, nie enduro z tego wypadku że mam 300 metrów na tor więc enduro mi nie potrzebne)

(tylko cross, nie enduro z tego wypadku że mam 300 metrów na tor więc enduro mi nie potrzebne)
- gracus211
- Świeżak
Re: Pierwszy cross,
na nowego KTMa przykłądowo ( pracuje w KTM i mam 100% info ) masz miesiąc gwarancji na taki pojazd...
to jakim cudem chinczyki mogą dac dłuzsza gwarancje
pewnie zlejÄ… cokolwiek totalnie.
moim zdaniem zakup nowego chinczyka do jazdy na codzien mija sie kompletnie z celem, to nie są motocykle do jazdy i nauki, wg mnie są NIEBEZPIECZNE nie maja zadnych homologacji, duzo elementów jest tak marnej jakosci że próba normalnej jazdy moze sie skonczyc np peknieta kierownicą po skoku - jak to do ojca nie dotrze - to pewnie nie jest twoim ojcem
chinskie crossiki maja sens jedynie do zabawy / dla dziecka kilku letniego, tam przy dzieciaku co wazy kilkanascie kilo i rozpedza sie do prędkosci marszu dorosłego człowieka z motocyklem nic sie nie stanie, - a dla starsyzch do zabawy spoko, sam miałem cos tego typu tylko z kwitem i smigałem po asfalcie ( tutaj jak jest kwit to zwykle są to wersje troche lepiej zrobione bo jakies normy spełnic muszą ) na codzien nie dało by sie tego uzywać bo potrafi cos sie posypać w mało fortunnej chwili. teraz sie robi na to moda jako np zabawa w supermoto po torze gokartowym, czy jakies małe tory MX i sciganie - ale za 6 tysiecy takie moto po pół roku takie jzabawy bedzie warte 1000 zł
i do niczego wiecej sie nie nada
to jakim cudem chinczyki mogą dac dłuzsza gwarancje

moim zdaniem zakup nowego chinczyka do jazdy na codzien mija sie kompletnie z celem, to nie są motocykle do jazdy i nauki, wg mnie są NIEBEZPIECZNE nie maja zadnych homologacji, duzo elementów jest tak marnej jakosci że próba normalnej jazdy moze sie skonczyc np peknieta kierownicą po skoku - jak to do ojca nie dotrze - to pewnie nie jest twoim ojcem

chinskie crossiki maja sens jedynie do zabawy / dla dziecka kilku letniego, tam przy dzieciaku co wazy kilkanascie kilo i rozpedza sie do prędkosci marszu dorosłego człowieka z motocyklem nic sie nie stanie, - a dla starsyzch do zabawy spoko, sam miałem cos tego typu tylko z kwitem i smigałem po asfalcie ( tutaj jak jest kwit to zwykle są to wersje troche lepiej zrobione bo jakies normy spełnic muszą ) na codzien nie dało by sie tego uzywać bo potrafi cos sie posypać w mało fortunnej chwili. teraz sie robi na to moda jako np zabawa w supermoto po torze gokartowym, czy jakies małe tory MX i sciganie - ale za 6 tysiecy takie moto po pół roku takie jzabawy bedzie warte 1000 zł

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
dzięki wielkie, przeczytałem ojcu to co napisałeś i nawet słowem się nie odezwał
mam nadzieje że to przemyśli i do niego dotrze w końcu to, że lepiej kupić normalny sprzęt na tor a nie jakieś chińskie buble
oczywiście ojciec też 0 wiedzy praktycznej o motocyklach, jak ja, jedynie teorii nie mam najgorszej, trochę o tym czytałem, ale tutaj to praktyka jest najważniejsza, pozdro

mam nadzieje że to przemyśli i do niego dotrze w końcu to, że lepiej kupić normalny sprzęt na tor a nie jakieś chińskie buble
oczywiście ojciec też 0 wiedzy praktycznej o motocyklach, jak ja, jedynie teorii nie mam najgorszej, trochę o tym czytałem, ale tutaj to praktyka jest najważniejsza, pozdro

- gracus211
- Świeżak
To prawda, dlatego ważne jest to aby nie wpakować się na minę podczas zakupu i to dotyczy przede wszystkim motorów używanych, trzeba mieć ten fakt na uwadze. Czasami lepiej dołożyć i wybrać coś sprawdzonego niż potem żałować mino początkowych tańszych kosztów.
- Moto.Dukla
- Świeżak
Chyba lepiej na pierwszy raz kupić coś używanego i nie mocnego.
- dares
- Świeżak
Nigdy nie kupiłbym chińczyka, bo nowy, zamiast kilkuletniego sprawdzonego sprzętu. OK, cross na pewno będzie miał ciężkie życie przed tobą - teren, błoto, piach. Ale on do tego jest stworzony. W latach 80 różne wynalazki przejeżdżały Dakar i technologicznie nie były nawet blisko sprzętów z 200X roku. Twój samochód stracił moc? Dymi? Śmierdzi? To może być problem z filtrem cząstek stałych. Sprawdź swój DPF (otwórz link)
- pomaranczka
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości