Zobacz wÄ…tek - Problem z kierownica ?
NAS Analytics TAG

Problem z kierownica ?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Problem z kierownica ?

Postprzez stove66 » 4/8/2017, 20:26

Witam Zainteresowanych !!!

Dzisiaj zaliczylem swoja pierwsza przyslowiowa glebe :( Przy wyjezdzie z parkingu chcialem skrecic w prawo i wylozyl mi sie motocykl.Okazalo sie ze kierownica nie skreca mi do konca w prawo. Pelny skret w lewo,natomiast prawa strona jakby zblokowana. Po dluzszej przerwie,kilka ruchow

i wrocila do normy. Czy ktos z Was domysla sie gdzie lezy problem. Bylbym wdzieczny za pomoc.(Pytanie byc moze wyda sie Wam banalne,ale jestem naprawde zielony w tym temacie). Pozdrawiam Piotr.

P.s.( Za stary jestem na koty)
stove66
Świeżak

Re: Problem z kierownica ?

Postprzez henio12323 » 5/8/2017, 09:06

podejrzewam że przestawiło ci sie zawieszenie w półkach i kierownica nie jest prosto z kołem. ustaw kiere na wprost i zobacz na koło czy jest na wprost, jak nie jest to trzeba go wyprostować - najłatwiej to sprzedac kilka kopów w koło żeby wróciło na swoja pozycje
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez stove66 » 5/8/2017, 17:47

henio12323 napisał(a):podejrzewam że przestawiło ci sie zawieszenie w półkach i kierownica nie jest prosto z kołem. ustaw kiere na wprost i zobacz na koło czy jest na wprost, jak nie jest to trzeba go wyprostować - najłatwiej to sprzedac kilka kopów w koło żeby wróciło na swoja pozycje

Dzieki za rade musze to sprawdzic. A czy jest mozliwe zeby kiera zblokowala sie tak podczas jazdy ? (mialem farta bo wyjezdzalem z parkingu)
stove66
Świeżak

Postprzez henio12323 » 6/8/2017, 08:57

ciezko to powiedziec, oddaj motocykl do jakiegos wasztatu motocyklowego, niechj ci rzucą okiem, zapłacisz za to jakieś grosze a bedziesz miał pewność że jeździsz sprawnym motocyklem. na pewno trzeba sprawdzic czy kierownica nie jest pogięta, czu nie sa pokrzywione sruby mocujące kierownice, jak kierownica leżu w stosunki do koła - moze masz clip ony one czasem są do dowolnej regulacji i moze tu problem. dalej do skontrolowania są łożyska główki ramy i ewentualne inne uszkodzenia w zaleznosci od motocykla - połamane stelaże, owiewki w srodku - np tam gdzie nie widac od zewnątrz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez stove66 » 6/8/2017, 18:42

henio12323 napisał(a):ciezko to powiedziec, oddaj motocykl do jakiegos wasztatu motocyklowego, niechj ci rzucą okiem, zapłacisz za to jakieś grosze a bedziesz miał pewność że jeździsz sprawnym motocyklem. na pewno trzeba sprawdzic czy kierownica nie jest pogięta, czu nie sa pokrzywione sruby mocujące kierownice, jak kierownica leżu w stosunki do koła - moze masz clip ony one czasem są do dowolnej regulacji i moze tu problem. dalej do skontrolowania są łożyska główki ramy i ewentualne inne uszkodzenia w zaleznosci od motocykla - połamane stelaże, owiewki w srodku - np tam gdzie nie widac od zewnątrz

Dzieki kolego :)
stove66
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê