Ocena pierwszego stroju motocyklowego.
• Strona 1 z 1
Ocena pierwszego stroju motocyklowego.
Cześć,
jestem w trakcie kursu na A, moto zapewne kupię dopiero w przyszłym sezonie, ale do tego czasu chciałbym skompletować strój. Pierwsze moto zapewne będzie jakiś GS500 lub podobny. Poczytałem trochę opinii, coś niecoś już pomierzyłem, ale cenne będą wasze zdania na temat poszczególnych części stroju. Jest to wstępna konfiguracja (starałem się dać 2-3 rzeczy) i każde słowo za i przeciw będzie miało dla mnie duże znaczenie. Czekam na opinie. Poniżej to co udało mi się wybrać, nie jest to top, ale na początek mam nadzieję wystarczy:
Kask:
HJC FG-17
Shark S900C
Rękawiczki:
Shima ST-2
Shima RS-1
HELD TOURING FIVE
Kurtka:
Adrenaline Alaska
Rebelhorn Cubby II
Rebelhorn Hiker
Buty:
OZONE Urban
ADRENALINE CRX
Gaerne G-Impulse
Spodnie:
Modeka Sporting
tutaj mam największy problem
Akcesoria:
Jakiś żółw (czy jest potrzebny), nakolanniki np. Adrenaline MX Pro
jestem w trakcie kursu na A, moto zapewne kupię dopiero w przyszłym sezonie, ale do tego czasu chciałbym skompletować strój. Pierwsze moto zapewne będzie jakiś GS500 lub podobny. Poczytałem trochę opinii, coś niecoś już pomierzyłem, ale cenne będą wasze zdania na temat poszczególnych części stroju. Jest to wstępna konfiguracja (starałem się dać 2-3 rzeczy) i każde słowo za i przeciw będzie miało dla mnie duże znaczenie. Czekam na opinie. Poniżej to co udało mi się wybrać, nie jest to top, ale na początek mam nadzieję wystarczy:
Kask:
HJC FG-17
Shark S900C
Rękawiczki:
Shima ST-2
Shima RS-1
HELD TOURING FIVE
Kurtka:
Adrenaline Alaska
Rebelhorn Cubby II
Rebelhorn Hiker
Buty:
OZONE Urban
ADRENALINE CRX
Gaerne G-Impulse
Spodnie:
Modeka Sporting
tutaj mam największy problem
Akcesoria:
Jakiś żółw (czy jest potrzebny), nakolanniki np. Adrenaline MX Pro
- risku
- Świeżak
Co do kasku to polecam mocno HJC FG-17. To chyba najtańszy kask z kompozytu włókna szklanego, który stoi najwyżej w hierarchii materiałów, z których robią kaski. Do tego zapięcie typu DD i mamy chyba najwyższy poziom bezpieczeństwa w tej cenie.
Z rękawic przymierzałem oba modele Shimy i ST-2 mnie obtarły, a RS-1 kupiłem bo były po prostu świetne, wygodne i spora ilość ochraniaczy, w szczególności ślizgacze na wewnętrznej części dłoni, tak istotne dla świeżaka, który w odruchu wyciągnie ręce przed siebie. Musisz tylko uważać przy kupnie, bo chodzą słuchy, że Shima nierówno szyje i niektóre egzemplarze mogą się pruć, czy coś takiego.
Na pierwsze buty lepiej kup coś wysokiego. Sprawdź ofertę firmy Forma, która robi na prawdę fajne buty w dobrych cenach.
A kurtkę i spodnie dobrze jest kupić tej samej firmy, by móc je ze sobą spiąć zamkiem. Raz, że Cię przez to nie przewieje, a dwa, ze w przypadku jakiejś gleby kurtka Ci się nie podwinie i nie odsłoni pleców.
I żółw to bardzo dobry pomysł, ale praktyczniejszy jest ochraniacz pleców w formie wkładki do kurtki. Większość producentów sprzedaje kurtki bez ochraniacza pleców (najwyżej jakaś pianka) z opcją dokupienia go.
Nakolanniki nie sÄ… potrzebne, bo typowe spodnie motocyklowe majÄ… ochraniacze na kolana.
Z rękawic przymierzałem oba modele Shimy i ST-2 mnie obtarły, a RS-1 kupiłem bo były po prostu świetne, wygodne i spora ilość ochraniaczy, w szczególności ślizgacze na wewnętrznej części dłoni, tak istotne dla świeżaka, który w odruchu wyciągnie ręce przed siebie. Musisz tylko uważać przy kupnie, bo chodzą słuchy, że Shima nierówno szyje i niektóre egzemplarze mogą się pruć, czy coś takiego.
Na pierwsze buty lepiej kup coś wysokiego. Sprawdź ofertę firmy Forma, która robi na prawdę fajne buty w dobrych cenach.
A kurtkę i spodnie dobrze jest kupić tej samej firmy, by móc je ze sobą spiąć zamkiem. Raz, że Cię przez to nie przewieje, a dwa, ze w przypadku jakiejś gleby kurtka Ci się nie podwinie i nie odsłoni pleców.
I żółw to bardzo dobry pomysł, ale praktyczniejszy jest ochraniacz pleców w formie wkładki do kurtki. Większość producentów sprzedaje kurtki bez ochraniacza pleców (najwyżej jakaś pianka) z opcją dokupienia go.
Nakolanniki nie sÄ… potrzebne, bo typowe spodnie motocyklowe majÄ… ochraniacze na kolana.
Suzuki GS 500 E
-
DedeRR - Świeżak
DedeRR dzięki wielkie za opinie i pomoc, na pewno bardzo przydatne uwagi. Sprawdzę te buty Forma. Też właśnie przymierzałem RS-1 i leżały fajnie. Co do kurki/spodni to coś polecasz? Przymierzałem Adrenaline Alaska i dobrze się w niej czułem. Jakieś opinie ktoś ma o ich ciuchach (własne doświadczenie)? Będę wdzięczny za odpowiedzi.
- risku
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości